• El cap de l’Executiu denuncia l’Estat central per l’intent de “manllevar o apropiar-se” dels organismes que “són consubstancials a la descentralització i a l’autogovern”

 

  • El cap de l’Executiu presideix la presa de possessió del nou síndic Major de la Sindicatura de Comptes
El president Mas felicita el síndic major de la Sindicatura de Comptes
El president Mas felicita el síndic major de la Sindicatura de Comptes
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha denunciat, aquest migdia, els intents de recentralització del l’Estat. “No hi ha ni un sol estat descentralitzat democràtic en el món que, agafant l’excusa de la crisi econòmica, es dediqui a voler-se apropiar d’aquells organismes que són consubstancials a la descentralització i a l’autogovern”, ha advertit el president. I, en aquest context, ha lamentat els intents del Govern espanyol que, “amb molt d’ímpetu, amb molt impuls, amb molta vehemència i, a més a més, de manera impròpia” pretén “manllevar o apropiar-se” d’aquestes institucions que el país necessita.
 
Durant la seva intervenció a l’acte de presa de possessió de Jaume Amat com a nou síndic major de la Sindicatura de Comptes, el cap de l’Executiu ha advertit que Catalunya no està disposada a “prescindir d’una sèrie d’institucions que qualsevol país normal del món que es vulgui governar a ell mateix té dret a aspirar i necessitat tenir”, entre les quals ha citat la Sindicatura de Greuges, de Comptes, l’Oficina de la Transparència i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya.
 
En un altre moment de l’acte, el president ha fet referència a la necessitat que té Catalunya de “guanyar marge de confiança entre institucions i ciutadania”, al mateix temps que “marge de transparència”, i s’ha mostrat confiat que organismes com la Sindicatura contribueixen a millorar aquests aspectes. 
 
Artur Mas ha aprofitat també per referir-se a la Llei de Transparència i d’accés a la Informació i ha volgut posar en relleu la contribució que suposarà per situar els estàndards catalans de transparència i d’accés d’informació a l’alçada de les democràcies amb més tradició i amb més prestigi d’Europa.
 
Finalment, el president de la Generalitat ha agraït la feina feta per la Sindicatura de Comptes i ha reiterat la seva confiança en la persona del seu síndic major per tirar-la endavant.
 
La Sindicatura de Comptes, que depèn orgànicament del Parlament de Catalunya, és un òrgan de control extern, que va ser creat l’any 1984, i té com a finalitat la fiscalització de la gestió econòmica, financera i comptable del sector públic català.
 
El nomenament de Jaume Amat va ser publicat el passat 7 de març al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC núm. 6577). D’acord amb la llei, el president de la Generalitat és qui nomena el síndic major, a proposta del Ple de la Sindicatura de Comptes. El plenari d’aquest organisme va escollir Amat per al càrrec de síndic major per unanimitat en la sessió del passat dia 4 de març.
 
Jaume Amat és síndic des del gener del 2007. Va ser escollit síndic major per primera vegada el març del 2011 i ara inicia el seu segon mandat de tres anys al capdavant de la Sindicatura de Comptes.

2  

Imatges

El president Mas amb el síndic major de la Sindicatura de Comptes (1)

El president Mas amb el síndic major de la Sindicatura de Comptes (1) 1183

El president Mas amb el síndic major de la Sindicatura de Comptes (2)

El president Mas amb el síndic major de la Sindicatura de Comptes (2) 1713