• La primera estació depuradora d’aigües residuals de la conca (Maçanet de la Selva) va entrar en servei el 1979
 
  • Això ha provocat, de manera progressiva, la millora qualitativa de la conca, la recuperació d’algunes comunitats biològiques i la reducció del nitrogen i del fòsfor a l’aigua del riu
 
 
La conca de la Tordera disposa actualment de 26 depuradores, totes elles a les comarques del Maresme, la Selva i el Vallès Oriental, que tracten un cabal d’aigües residuals de 35.000 m3/dia (que representa el sanejament de 90.000 habitants). Això significa que més del 87% de la població de la conca té assegurat el sanejament mitjançant les depuradores indicades.
 
Des de l’entrada en funcionament de la primera estació depuradora d’aigües residuals al 1979 (planta de Maçanet de la Selva), l’evolució del sanejament a la conca de la Tordera ha estat la següent (veure pdf adjunt).
 
Al mateix temps l’Agència ha dut a terme, en la mesura que els diferents sistemes de sanejament ho han requerit, les ampliacions i millores oportunes en els darrers anys.
 
Així doncs, des de l’any 1995, en què es va ampliar la depuradora de Maçanet de la Selva, s’han dut a terme 5 ampliacions més (Sant Celoni, Blanes, Riells i Viabrea, Tordera i Sils-Vidreres).
 
Sanejament a Catalunya
 
El Programa de Sanejament d’Aigües Residuals Urbanes (PSARU) inclou les actuacions necessàries per a la millora dels sistemes existents, així com la posada en marxa dels nous per garantir el manteniment o millora de l’estat ecològic de les nostres aigües superficials, subterrànies i marines.
 
A data d’avui les depuradores existents a Catalunya garanteixen el sanejament de més del 95,5% de la població catalana.
 
Evolució qualitativa
 
Totes aquestes actuacions desenvolupades en els darrers 35 anys en matèria de sanejament han comportat la millora qualitativa de la conca, la recuperació d’algunes comunitats biològiques (macroinvertebrats i diatomees) i la reducció del nitrogen i del fòsfor en un percentatge molt significatiu, que ha permès millorar l’estat ecològic i qualitatiu d’algunes de de les masses d’aigua de la conca.
 

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 237

Distribució de les depuradores actives a la conca de la Tordera

Distribució de les depuradores actives a la conca de la Tordera
JPG | 151