Imatge de la signatura
Gordó i Lanaspa, en el moment de la signatura
  • Des de l’any 2009, les oficines d'atenció a la víctima del delicte de Catalunya deriven dones víctimes de violència de gènere o domèstica als programes de l'Obra Social centrats en el suport a aquest col·lectiu, amb l'objectiu de sumar esforços per afavorir-ne la recuperació
  • El nombre de dones ateses en el marc d'aquesta col·laboració, que s'estén a tot el territori de  Catalunya, ha passat de 52 l'any 2009 a 264 el 2013
  • L'Obra Social La Caixa posa a disposició del Departament de Justícia programes com Violència. Tolerància Zero, Incorpora (integració laboral de col·lectius desfavorits) o CaixaProinfància (atenció a famílies amb infants en situació de vulnerabilitat)
 
 
El conseller de Justícia de la Generalitat, Germà Gordó, i el director general de la Fundació La Caixa, Jaume Lanaspa, han renovat avui la col·laboració per sumar esforços en l'atenció a dones que pateixen o han patit violència de gènere.
 
En el marc d'aquest acord, al llarg del 2013 es van atendre conjuntament un total de 264 víctimes de violència de gènere, enfront de les 237 de l'any anterior i les 52 del 2009. La xifra de dones ateses ha augmentat any rere any des de la posada en marxa del projecte, una evolució que fa palesa la bona marxa del projecte i la ferma aposta d'ambdues institucions per aquest tipus d'iniciatives. 
 
Des de l'any 2009, les oficines d'atenció a la víctima del delicte de Catalunya, dependents del Departament de Justícia, deriven usuàries als programes de l'Obra Social centrats en el suport a aquest col·lectiu, amb l'objectiu de contribuir a la seva recuperació. Es tracta, en concret, del programa de foment de l'ocupació Incorpora, el programa de superació de la pobresa infantil CaixaProinfància, el programa de tallers de recuperació psicosocial per a dones Violència: Tolerància Zero i el programa de suport a la conciliació de la vida laboral i familiar CiberCaixa.
 
Com a novetat molt significada, l'actual conveni vol reforçar la derivació des de les oficines d'atenció a la víctima del delicte de Barcelona al Programa d'atenció psicosocial per a dones amb discapacitat.
 
Aquest acord, que abasta totes les províncies catalanes, complementa les diferents iniciatives que l'Obra Social desenvolupa en l'àmbit de la violència masclista. Entre elles destaca el projecte d'integració laboral per a dones víctimes d'exclusió social que es porta a terme junt amb diferents entitats socials en el marc del programa Incorpora.
 
 
Foment de les mesures penals alternatives
 
La col·laboració entre l'Obra Social La Caixa i el Departament de Justícia també té com a objectiu afavorir la difusió dels avantatges que comporta l'establiment de mesures penals alternatives, consistents en la realització de tasques no retribuïdes d'utilitat pública o interès social, com a responsabilització i reparació dels danys causats pels fets comesos.
 
Concretament, l'Obra Social es compromet a donar prioritat, en el marc de les seves convocatòries del programa d'ajuts a projectes d'iniciatives socials, a aquelles entitats que ofereixin opcions d'acolliment de persones sotmeses a aquestes mesures. Per part del Departament de Justícia, aquesta col·laboració es canalitza a través de la Secretaria de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil.
 
Obra Social La Caixa: més compromesos que mai
 
El compromís de La Caixa amb les necessitats de la societat en què desenvolupa la seva activitat financera i amb el benestar de les persones, un dels seus trets més definitoris i diferencials des de l'any 1904, pren encara més rellevància en les circumstàncies actuals. En aquest sentit, l'entitat manté el pressupost de l'Obra Social per al 2014 en 500 milions d'euros, la mateixa xifra pressupostada en els sis anys precedents. Aquesta quantitat situa l'Obra Social La Caixa com la primera fundació privada de l'Estat espanyol i una de les més importants del món.

1  

Fitxers adjunts

Moment de la signatura

Moment de la signatura
JPG | 326