• La segona edició de la Revetlla de Sant Jordi  portarà activitats a més d’un centenar de biblioteques públiques fins a la matinada
  • Conseller Mascarell: “El Departament de Cultura, el Gremi de Llibreters i el Gremi d’Editors organitzarem el Brindis de Sant Jordi, que ha de servir per fer un balanç més extens i més detallat de la diada, i a la vegada, com a obertura del nou any literari”
  • Arreu del món, els lectorats que imparteixen llengua catalana a les diferents universitats organitzen activitats diverses
  • Jornades de portes obertes i un ampli ventall d’activitats programades complementen l’oferta festiva dels carrers
Activitats de Sant Jordi
El Departament de Cultura se suma a la celebració de la Diada de Sant Jordi amb més de 40 activitats, entre les quals destaca la segona edició de la Revetlla de Sant Jordi, que portarà activitats diverses a més d’un centenar de biblioteques de tot Catalunya fins a la matinada, les activitats organitzades per la Institució de les Lletres Catalanes o l’exposició “El català llengua d’Europa”, que es podrà veure a la seu de la direcció general de Política Lingüística. 
 
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, la directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Laura Borràs, i la cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, Carme Fenoll, han presentat les activitats previstes per a Sant Jordi, que es poden trobar al web: http://cultura.gencat.cat/santjordi/
 
El conseller Mascarell ha explicat que entre les novetats d’enguany “el Departament de Cultura, el Gremi de Llibreters i el Gremi d’Editors, organitzarem el Brindis de Sant Jordi, una cita que ha de servir com a punt i final de la diada,  per fer un balanç més extens i més detallat que el del mateix dia 23 d’abril, i a la vegada, com a obertura del nou any literari que ha de culminar en el proper Sant Jordi”. Mascarell ha explicat que “cal intentar promoure la lectura, els llibres i la literatura també al llarg de tot l’any, obrint el nou cicle i posant de relleu la gran quantitat de propostes que es fan en favor del llibre i de la lectura”.
 
La directora de la ILC, Laura Borràs, ha explicat que, amb les activitats de la institució, “s’ha volgut eixamplar el període de Sant Jordi, des de “Lletres al Parlament” fins a “Lletres al Camp”, buscant llocs on els escriptors habitualment no tenen entrada. En el cas de “Lletres al Camp” tenim  la voluntat de donar a conèixer  els nostres escriptors en el marc d’un estadi de masses, com és el camp de FC Barcelona”.
 
La cap del Servei de Biblioteques, Carme Fenoll, ha destacat que “enguany més de 100 biblioteques tornen a celebrar la Revetlla de Sant Jordi a les biblioteques amb la voluntat d’evidenciar que també tenen un paper important en el món del llibre els 365 dies de l’any. Cada biblioteca convida els seus ciutadans i usuaris a celebrar amb ells la diada de Sant Jordi a les tardes i els vespres amb activitats al voltant de la literatura, la dansa el teatre i la música”.
 
Revetlla de Sant Jordi a les biblioteques
 
El Departament de Cultura organitza per segona vegada la Revetlla de Sant Jordi a  les biblioteques públiques de Catalunya. A la tarda i al vespre del 22 d’abril es duran a terme diferents activitats per a tothom a l’entorn del llibre, la lectura i les biblioteques a més d’un centenar de biblioteques de tot el país.
 
Cada biblioteca ha treballat en l’oferta que presentarà, en un dia que vol ser de trobada amb la seva gent, i de descoberta per a les persones que no en fan un ús continuat, d’aquests equipaments. Es podrà consultar la geolocalització de cada biblioteca, amb la seva programació, gràcies a la col·laboració amb la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
 
Per aquesta Revetalla de Sant Jordi, s’ha convocat el primer premi ‘Gust de revetlla’, que buscava la millor recepta gastro-literària inspirada en llibres de les biblioteques. El concurs ha comptat amb la col·laboració de la cuinera Ada Parellada i l’entrega dels premis es farà el 22 d’abril a la Biblioteca de Cervera.
 
Entre els components habituals de la programació de la Revetlla, hi trobem:
·         Els autors: enguany amb presència destacada dels 30 Escriptors de Capçalera, un projecte impulsat pel Departament de Cultura a través del Servei de Biblioteques i la Institució de les Lletres Catalanes, juntament amb l’Institut Català de les Dones.
 
·         La música: la programació de música en directe també ha estat incentivada gràcies al projecte #Ensolfa que està apropant les discogràfiques catalanes a les biblioteques. Des de fa un mes, ha entrat en funcionament el club de lectura virtual ‘Llegir la música’ que apropa llibres i concerts a tots els usuaris de les biblioteques públiques de Catalunya. Aquest club està conduït pel filòsof i músic Bernat Dedéu.
 
·         El teatre i la dansa: una presència incentivada per programacions com els clubs ‘Llegir el teatre’ amb el Teatre Nacional o ‘Llegir la dansa’ amb el Mercat de les Flors. El Servei de Biblioteques del Departament de Cultura ha editat guies bibliogràfiques de teatre i de dansa per tal que les biblioteques complementin els seus fons en aquestes matèries.
 
·         Una altra novetat que portarà el dia 22 a les biblioteques serà la cançó infantil dirigida als més petits de les biblioteques ‘Biblioferits’, realitzada per el grup La tresca i la verdesca o la tramesa del primer capítol de la novel·la virtual ‘Reis de sorra’ que promou la Ruta 1714.
 
Durant la revetlla, es distribuirà a les biblioteques públiques el primer capítol de la novel·la “Reis de Sorra”, una novel·la poc convencional perquè s’escriu i es distribueix pels canals de comunicació del segle XXI: els mòbils, les app i les xarxes socials.
 
Reis de Sorra es distribuirà a través de l'app "Ruta 1714" amb un capítol setmanal per llegir al mòbil i interactuar a les xarxes socials a partir del 18 de maig. El seu primer capítol, quedarà obert a la lectura el dia de Sant Jordi a la web: www.ruta1714.cat/reisdesorra
 
Museu d’Arqueologia de Catalunya
El  Museu d’Arqueologia de Catalunya i  la seva Biblioteca permetran la visita lliure. A més, entre les 11 i les 12.30 hores hi haurà una visita especial per a inscrits a les reserves on, entre d’altres, es podran contemplar alguns gravats de Giovanni Battista Piranesi conservats a la Biblioteca. També hi haurà portes obertes a les seus del MAC d’Empúries, d’Ullastret i d’Olèrdola.
 
Museu d’Art de Girona
Al Museu d’Art de Girona, a més de jornada de portes obertes, també es convidarà les escoles a gaudir d'un espectacle al carrer per celebrar la Diada de Sant Jordi, L’acte es farà a les escales de la pujada de Sant Martí (davant el bar Bistrot).
 
 
Universitats arreu del món i delegacions
 
Arreu del món, les universitats de la Xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior, que enguany ja són presents a 162 universitats, se sumen un any més a la celebració de Sant Jordi, tot omplint el mapa del món de parades de llibres i roses, festivals de cinema i activitats culturals diverses per celebrar el gran dia de la cultura catalana. A gairebé totes les universitats de la Xarxa s’hi celebra aquesta Diada, amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull i la implicació dels propis lectorats i estudiants, que veuen en la celebració de Sant Jordi un gran atractiu i animen els seus companys a participar-hi.
 
Berlín (Alemanya)
El 26 d’abril, s’instal·larà una parada de llibres i roses a Charlottensburg, on es podran adquirir les darreres traduccions d’autors catalans a l’alemany. A la tarda, el Casal Català ha convidat el periodista Vicent Partal a pronunciar la conferència “La independència de Catalunya: un repte democràtic per a Europa
 
 
Cambrige (Regne Unit)
El 24 d’abril, el cantautor valencià Pau Alabajos farà una conferència-taller a la Universitat de Cambridge sobre “L’herència de la Nova Cançó” en què es farà un repàs del context polític i social on neix aquest fenomen, la relació entre cantautors i literatura, i hi interpretarà algunes de les cançons més emblemàtiques de la banda sonora de l’antifranquisme i altres del seu repertori personal

Chicago (EUA)
El 23 d'abril, Francesc Torres, fotògraf i artista català de reconegut prestigi internacional, pronunciarà la conferència "History, Memory, Art and Representation" a la Universitat de Chicago.
 
Cork (Irlanda)
El 10th Cork World Book Fest comptarà amb la presència de l'escriptor Marc Pastor i del cantautor valencià Pau Alabajos. El 26 d'abril, Marc Pastor presentarà la seva novel·la La mala dona, una obra que s'ha guanyat la crítica anglosaxona amb excel·lents ressenyes, i també impartirà una conferència sobre la novel·la negra en la literatura catalana. Pau Alabajos oferirà un concert el 25 d'abril.
 
Granada (Andalusia, Espanya)
Entre el 22 i el 28 d'abril la Universitat de Granada organitza un any més una Setmana Cultural Catalana amb la següent programació:
·         22 d’abril: inauguració de l’exposició “Català, llengua d’Europa”, organitzada per la Direcció General de Política Lingüística. Conferència d’Annabel Gràcia, docent d’estudis catalans a la Universitat de Granada: “El procés d’aprenentatge del català a l’Estat espanyol. El cas dels estudiants de Granada”.
·         23 d’abril: projecció de la pel·lícula Els nens salvatges (premiada al 15è Festival de Cinema de Málaga el 2012).
·         24 d’abril: taula rodona “Lecturas andaluzas de poesía catalana”, amb José Carlos Rosales, Ángeles Mora, Álvaro Salvador, Juan Carlos Abril i Antonio J. Millán.
·         25 d’abril: conferència “Un recorregut per la poesia de Joan Vinyoli en el centenari del seu naixement (1914-2014) a càrrec de Lourdes Sánchez, professora de la Universitat de Granada.
·         28 d’abril: taula rodona “Catalunya y España: estado de la cuestión”, amb Carles Campuzano (CiU), Francesc Vallès (PSC) i Joan Tardà (ERC). Conferència de Ramon Sistac, professor de la Universitat de Lleida: “L’ensenyament del català: entre l’èxit i el fracàs”

Londres (Regne Unit)
El 23 d’abril, concert de Clara Sanabras a The Forge (Camden Town). Sanabras, que presentarà el seu treball Songs of Spansih Exile, actuarà amb la guanyadora del BBC Folk Award, Lisa Knapp.

El 27 d’abril, Sant Jordi al Borough Market. Un any més, aquest emblemàtic mercat londinenc acull la celebració de Sant Jordi amb una jornada festiva que inclou gastronomia, llibres i roses. Per segon any consecutiu Riverside Bookshop vendrà traduccions d’autors catalans.

Massachusetts (EUA)
El 22 d'abril, cloenda del VI Cicle de Cinema Català organitzat per la Universitat de Massachusetts, amb una masterclass sobre adaptació cinematogràfica a càrrec de la directora Judith Colell, que se centrarà en el film Elisa K. A continuació, es projectarà un altre dels seus treballs més reconeguts: 53 dies d’hivern.
 
El 23 d'abril, presentació del Dia de Sant Jordi: “The Legend, Culture, and Influence", a càrrec de Jessica Auger, estudiant de català de la universitat; veredicte del concurs de traducció del poema "D'una terra", de Joan Vinyoli, i lectura del poema "El meu poble i jo", de Salvador Espriu, en català, castellà, portuguès, italià i anglès.

Nova York (EUA)
El 23 d’abril el Casal Català organitza un Sant Jordi tradicional, amb lectures a diverses llibreries de Brooklyn on també es podran comprar roses i llibres.

Francesc Serés
participarà a la 10a edició del PEN World Voices Festival (28 d'abril - 4 de maig). Serés és un dels convidats al Safari literari que tindrà lloc el 29 d’abril. L’1 de maig prendrà part en una taula rodona sobre la influència dels autors clàssics en els contemporanis.

París (França)
El 23 d’abril, concert del pianista japonès Tomoaki Yoshida a l'auditori del Petit Palais amb un programa que inclou obres de Mozart, Chopin, Mompou et Mussorgsky.
 
El 28 d’abril, xerrada de Carles Batlle, dramaturg i novel·lista, autor de Kàrvadan, dins del cicle "La literatura catalana en tots els accents".

Regensburg (Alemanya)
El 23 d’abril, coincidint amb el Festival CinEScultura que té Catalunya com a convidada juntament amb Nicaragua, tindrà lloc una lectura de poemes de Rubén Darío (1867-1916) i de Gioconda Belli com a representants de Nicaragua, i de Salvador Espriu (1913-1985) com a representant de Catalunya. A més, Jordi Balada (Barcelona, 1980) i Anne-Sophie Donnaireix (Clermont-Ferrand, 1991)  llegiran poemes propis en català i francès respectivament, amb acompanyament musical.

Santiago de Compostel·la (Galícia, Espanya)
Dins del VI Cicle de cinema català de la Universitat de Santiago de Compostel·la es projectaran els films Fénix 11*23, de Joel Joan i Sergi Lara (24 d’abril) i La lapidation de Saint-Étienne, de Pere Vilà (25 d’abril).
 
També les delegacions del Govern català a l’exterior han programat activitats amb motiu de Sant Jordi, com la ja tradicional celebració al Borough Market de Londres o el concert a París de Tomoaki Yashida, guanyador del concurs de piano Maria Canals.
 
 
 

1  

Fitxers adjunts

Fotografia: Presentació de les activitats de Sant Jordi 2014

Fotografia: Presentació de les activitats de Sant Jordi 2014
JPG | 3945