Tot i el talent i la creativitat del sector del cinema català, tal i com demostren els Premis Gaudí de Cinematografia, Catalunya ha registrat, durant el 2013, un total de 15,5 milions d’espectadors a les sales de cinema, la qual cosa suposa un descens del 14,9% sobre el 2012. Aquest fet s’explica, entre d’altres coses, per l’increment de l’IVA cultural, la baixa penetració del nostre cinema entre el públic local i pel fet que les polítiques d’exhibició al nostre país s’han basat en fer oferta però no en animar el públic a anar al cinema.
Tot i que, en bona part, el futur del cinema català passa per tres lleis que estan en mans de l’Estat -la Llei de mecenatge, l’IVA cultural i la Llei de propietat intel·lectual-, el Govern de la Generalitat està impulsant importants línies de suport al sector audiovisual.
El Pla de Digitalització de les sales de cinema
Davant del canvi dels formats analògics als digitals que afecta la distribució cinematogràfica, la Generalitat ha engegat el Pla de Digitalització de pantalles de cinema amb l’objectiu que, a Catalunya, no hi hagi cap ciutadà que no tingui una sala de cinema digital a 30 km de casa. Avui per avui, més del 52% dels cinemes a Catalunya utilitzen encara el sistema analògic i catorze comarques no disposen encara de sales digitalitzades. Així, el Pla preveu dues línies d’ajuts: una, per a l’adquisició d’equips digitals i una altra de préstecs per a cinemes amb més capacitat d’inversió.
En el primer cas, el Departament de Cultura facilita 20.000€ per a l’adquisició d’un equip digital als cinemes amb una sola sala o a multicinemes amb quatre sales com a màxim, de municipis de menys de 100.000 habitants, que facin un mínim de 300 sessions a l’any, i que estiguin a més de 30 quilòmetres d’un altre cinema digital.
Pel que fa a la segona línia d’ajuts, el departament, en col·laboració amb l’Institut Català de Finances (ICF), ha llançat una línia de préstecs per impulsar projectes industrials culturals, entre ells, els de digitalització de sales per aquells cinemes amb més capacitat d’inversió.
Foment del sector audiovisual
D’altra banda, la voluntat del Govern de Catalunya és millorar la situació del cinema i l’audiovisual a casa nostra mitjançant un sistema de finançament que sigui segur a mig i llarg termini. Per això, s’impulsarà la creació d’un nou tribut aplicable a les companyies operadores d’Internet, amb una quota fixa de 0,25 euros/mes per cada connexió a Internet contractada en el territori de Catalunya, ja sigui a través de la telefonia fixa o de dispositiu mòbil.
L’objectiu d’aquest impost és fomentar la producció i la millora de la competitivitat del sector audiovisual català. L’impost no comportarà cap càrrega tributària a les persones que tenen contractat el servei d’accés als continguts existents en les xarxes informàtiques de comunicació. Es preveu que la recaptació anual per aquest tribut sigui de 20,5 milions d’euros, amb el quals Catalunya pot esdevenir un dels focus de producció audiovisual més importants d'Europa.