El director de la Tobacco Free Initiative de l’OMS, Armando Peruga, insta els governs a impedir que les cigarretes electròniques tornin a normalitzar el consum de tabac
 
El secretari de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, Antoni Mateu, recull les peticions de la institució internacional i renova el compromís de Catalunya amb les polítiques contra el tabac
 
Un estudi de l’Institut Català d’Oncologia mostra que les persones exposades al fum de les cigarretes electròniques presenten biomarcadors similars a les que conviuen amb persones que fumen fins a 7 cigarretes convencionals
La Generalitat de Catalunya mantindrà la vigilància sobre els efectes del consum de les cigarretes electròniques i proposarà al Govern central que tan aviat com pugui incorpori a la normativa estatal les recomanacions de la directiva europea del mes de febrer. Antoni Mateu, secretari de Salut Pública, ho ha anunciat aquest dimarts en la cloenda de la jornada «Cigarretes electròniques: interrogants oberts», que s’ha dedicat a analitzar els dubtes sorgits a causa de la irrupció en el mercat d’aquests dispositius nous.
 
La trobada ha comptat amb l’assistència de més de 240 professionals de la salut i la participació d’Armando Peruga, director de la Tobacco Free Initiative de l’OMS. Peruga ha instat els governants a prendre mesures per «impedir que els esforços de control del tabac es debilitin i evitar que se’n torni a normalitzar el consum». Ha recordat que aquests dispositius tenen una eficàcia baixa com a ajuda per deixar de fumar i s’ha mostrat partidari de reduir al mínim els possibles danys per als usuaris i els no-usuaris de les cigarretes electròniques.
 
En aquest sentit, Esteve Fernández, investigador de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), ha presentat un estudi en què es mostra que els no-fumadors que conviuen amb fumadors de cigarretes electròniques presenten concentracions similars de biomarcadors relacionats amb la nicotina que les registrades en els no-fumadors que conviuen amb fumadors de tabac convencional. Per a Fernández, encara que s’hagi estudiat una mostra petita, els resultats dels biomarcadors indiquen que els no-fumadors exposats a les cigarretes electròniques «tenen una exposició a la nicotina similar a la dels no-fumadors que conviuen amb persones que fumen fins a 7 cigarretes» convencionals.
 
D’altra banda, Joan Ramon Villalbí, president del Consell Assessor de Tabaquisme de Catalunya, ha presentat les segones consideracions i recomanacions d’aquest òrgan en relació amb les cigarretes electròniques. Ha manifestat que «és necessari que la normativa d’aplicació a Catalunya i/o al conjunt de l’Estat inclogui al més aviat possible els preceptes de la nova normativa europea» que, a partir del 26 de febrer d’enguany, estableix un termini de dos anys per tal que els estats regulin la publicitat i l’etiquetatge de les cigarretes electròniques.
 
A la jornada també hi ha participat Carles Checa, director creatiu de TV3, que ha analitzat com les estratègies publicitàries de les cigarretes electròniques recullen els missatges que ja difonien les empreses tabaqueres convencionals.
 
L'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha organitzat la jornada informativa "Cigarretes Electròniques: Interrogants Oberts" per respondre a la inquietud dels professionals de la salut i la població en general, a causa de la proliferació de l'oferta d'aquests dispositius. La trobada s'emmarca en el Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP), mitjançant el qual la Generalitat promou la posada en marxa de polítiques que incideixin positivament en la salut de les persones des de tots els departaments del Govern. Un dels punts on se centra el PINSAP és la millora de la salut mental, parant esment en les addicions.