Parlament

El ple del Parlament de Catalunya d’aquesta setmana celebrarà el debat a la totalitat del Projecte de llei de modificació de la Llei de les professions de l’esport a Catalunya, de 2008, per actualitzar-la i solucionar situacions i problemes derivats de la seva aplicació que han impedit que molts professionals adaptessin l’exercici de la seva activitat als mandats legals. Una modificació aprovada el passat mes de gener pel Govern que també resol alguns buits legals.

 

Si aquesta norma rep el vistiplau de la cambra catalana i pot continuar la seva tramitació parlamentària, resoldrà la situació dels tècnics que professionalment exerceixen com a entrenadors professionals de modalitats esportives reconegudes pel Consell Català de l'Esport, però que l’Administració no els pot oferir formació oficial, ja que la modalitat no està reconeguda per part del Consejo Superior de Deportes, a qui la llei estatal atribueix la competència per reconèixer l’existència d’una modalitat esportiva. A més a més, també preveu que l’Escola Catalana de l’Esport, com a òrgan docent del Consell Català de l’Esport pugui portar a terme la formació corresponent a les modalitats esportives reconegudes pel Consell Català de l'Esport.

 

Sostenibilitat i transparència del sector de la comunicació


El Parlament també acollirà el debat a la totalitat del projecte de llei pel qual es modifiquen diverses lleis en matèria audiovisual i de publicitat institucional per afavorir la transparència i la sostenibilitat del sector de la comunicació. En concret, aquestes reformes busquen reforçar els mitjans de comunicació públics impulsant la seva independència, la seva simplificació administrativa i la posada en marxa de mecanismes de transparència que millorin la seva gestió i competitivitat.

 “Es reforça la plena autonomia de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals respecte del poder executiu, per garantir la seva independència, neutralitat i objectivitat”, va afirmar el conseller de la Presidència, Francesc Homs, el passat mes de febrer, quan aquestes reformes van ser aprovades pel Govern. D’aquesta manera, es vol impulsar un “procés de desgovernamentalització” que ha de fer possible que els mitjans de comunicació de la Corporació “mantinguin el seu perfil de garants del pluralisme polític i social”.

 

El text impulsa la transparència en la contractació de productes externs per part de la Corporació, de forma tal que pugui facilitar la competitivitat i la posada en valor del sector audiovisual en el seu conjunt. D’aquesta manera, tots els contractes seran públics. També canviarà el règim retributiu dels membres de la CCMA i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC). El règim d’exclusivitat i incompatibilitat afectarà els presidents d’aquests dos organismes, mentre que pels consellers s’obre la possibilitat d’un règim de dedicació parcial i no remunerada.

 

Per garantir la sostenibilitat del sector de la comunicació en l’actual situació de crisi, es crea un marc més flexible on els diferents operadors, sobretot els mitjans audiovisuals de proximitat, disposin d’un marc d’actuació més ampli en el terreny de la producció sindicada. A més a més, la norma també introdueix canvis per millorar l’eficàcia en la lluita contra les emissions il•legítimes. Amb la nova llei el Govern també pretén que es passi a garantir un mínim d’inversió de publicitat institucional en mitjans de proximitat en una proporció ajustada al pes real que aquests tipus de mitjans tenen en l’espai català de comunicació.

 

D’altra banda, es modifica l’article 109 de la Llei 22/2005, per tal d'incloure la promoció de la participació ciutadana entre els objectius de les campanyes institucionals, ja que fins ara només podien ser campanyes informatives.

 


Sessió de control


Com cada setmana, el ple del Parlament d’aquesta setmana s’iniciarà amb la sessió de control al Govern on el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, parlarà de la promoció de l’economia social i cooperativa. La Generalitat destina 900.000 euros durant el període 2013-2014 a l’aracoop, un programa dedicat a ampliar el posicionament i la presència social de les empreses d’economia social i cooperativa, afavorir la creació d’aquest tipus d’empreses i enfortir la seva viabilitat. Amb aquest programa es preveu donar suport a la creació de 150 noves empreses, a l’enfortiment i viabilitat de 30 empreses joves i impulsar el creixement i internacionalització de 30 empreses d’economia social i cooperativa. El conseller Puig també respondrà una pregunta sobre el pas de la línia de molta alta tensió per Santa Coloma de Gramenet.

 

Per la seva banda, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, analitzarà les conclusions del darrer informe del Consell Assessor per la Transició Nacional (CATN) i repassarà les llicències audiovisuals atorgades per Consell de l’Audiovisual de Catalunya. La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, també respondrà dues preguntes orals: una sobre beques menjador, i una altra sobre l’escola inclusiva.

 

A més a més, el conseller de Justícia, Germà Gordó, parlarà sobre mesures de reinserció; el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, sobre processos de selecció del Departament de Cultura; el conseller de l’Interior, Ramon Espadaler, sobre la campanya de consells de seguretat a la llar; i el conseller de Salut, Boi Ruiz, sobre dades de transplantaments. També hi participaran el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, que analitzarà la situació de la gestió de purins; i el conseller de Territori i  Sostenibilitat, Santi Vila, que respondrà una pregunta sobre les infraestructures ferroviàries entre Vila-Seca i Salou.

 

Un cop finalitzada la sessió de control al Govern, s’iniciarà la sessió de control al President de la Generalitat, Artur Mas.