• Catalunya ha passat de rebre 443 milions d’euros el 2011 als 176 milions d’enguany, un total de 267 milions menys
  • El conseller retreu a l’executiu central “els criteris opacs i sense objectivitat” que han aplicat perquè “penalitza la bona actuació del SOC en uns moments de major necessitat de lluita contra l’atur per a la represa econòmica”
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha titllat de “dramàtica” la nova retallada de 17 milions d’euros en polítiques actives d’ocupació per part de l’Estat. Així, Catalunya comptarà enguany amb un pressupost de 176 milions d’euros per a lluitar contra l’atur, segons ha explicat el conseller durant la sessió de control al Govern en el Parlament aquest matí.
 
El conseller Puig ha lamentat que Catalunya ha passat de rebre 443 milions d’euros el 2011 als 176 d’enguany, un total de 267 milions menys. El conseller ha recordat que aquests diners es destinen a ajudar a la reinserció laboral de les persones aturades a través de formació, orientació, plans d’ocupació i Centres Especials de Treball, entre d’altres accions. “Rebrem menys diners que mai per ajudar a les persones desocupades i per a desenvolupar millors polítiques d’ocupació”, ha explicat Puig.
 
El titular d’Empresa i Ocupació ha retret a l’executiu central “els criteris opacs i sense objectivitat” que han aplicat perquè “penalitza la bona actuació del SOC en uns moments de major necessitat de lluita contra l’atur per a la represa econòmica”.
 
En aquest sentit, Puig ha assegurat que “el Govern central castiga absurdament Catalunya” i ha demostrat “que pren decisions errònies i que té un tarannà poc col·laborador i poc transparent”.
 
Davant d’aquesta situació, el conseller d’Empresa i Ocupació ha demanat que Catalunya en un futur pugui gestionar les polítiques passives, és a dir, les prestacions d’atur. “Amb la gestió global de les polítiques d’ocupació podríem destinar més recursos i ser més eficaços en la lluita contra l’atur”, ha dit Puig.
 
La nova retallada es va confirmar en la Conferència Sectorial d’Ocupació i Afers Laborals celebrada ahir a Madrid a la qual van assistir el secretari d’Ocupació i Relacions Laborals, Joan Aregio, i la directora del Servei d’Ocupació de Catalunya, Olga Campmany. La retallada dels fons per a polítiques actives d’enguany afecta a totes les Comunitats Autònomes, pero Andalusia, País Valencià i Catalunya són les més penalitzades.
 
Recordem que l’any 2011 Catalunya va rebre 443 milions; el 2012 en va rebre 198; el 2013 en va rebre 193 i el 2014 en rebrà 176, més d’un 60% menys respecte el 2011.   
 
D’altra banda, durant la resposta a la pregunta parlamentària de CiU sobre l’economia social i cooperativa, el conseller Puig ha destacat que té “un paper cada cop més important” dins l’economia del país. El conseller ha recordat que les prioritats del Govern en aquest sector passen per una nova llei de cooperatives i per impulsar el programa aracoop. Actualment a Catalunya hi ha 4.169 cooperatives, amb prop de 40.000 llocs de treball directes, 100.000 llocs de treball vinculats i 1,2 milions de persones vinculades al cooperativisme.