Els resultats dels acords de risc compartit en marxa a l’ICO i a l’Hospital Clínic en recolzen la continuïtat i la implementació en l’àmbit català
 
Els resultats s’han presentat en el marc de la I Jornada sobre Acords de Risc Compartit en l’Àmbit Farmacoterapèutic
 
També s’ha presentat la guia que fixa les pautes per l’aplicació dels esquemes de pagament per resultats en l’àmbit del CatSalut
I Jornada sobre Acords de Risc Compartit en l'Àmbit Farmacoterapèutic
Aquest matí s’ha celebrat la I Jornada sobre Acords de Risc Compartit en l’Àmbit Farmacoterapèutic que ha comptat amb més de 100 assistents del sistema sanitari públic de Catalunya. L’objectiu de la jornada ha estat compartir les diferents iniciatives a Catalunya i els avenços en el model de pagament per resultats.
 
Els continguts més rellevants de la jornada han estat la presentació per primer cop dels resultats de dues experiències pilot a Catalunya i la presentació d’una guia sobre els esquemes de pagament per resultats que posa les bases per elaborar els acords de risc compartit (ARC). També s’ha informat sobre experiències a nivell internacional i sobre les línies d’avenç pel desplegament del nou model de pagament per resultats previstes pel Servei Català de la Salut (CatSalut).
 
A Catalunya, des del 2011, s’han signat 6 acords de risc compartit amb medicaments de l’àmbit de l’oncologia i de l’artritis reumatoide. Hi han participat l’Institut Català d’Oncologia (ICO), l’Hospital Clínic i l’Hospital de Bellvitge i els laboratoris Astra-Zeneca, UCB, Roche i Merck.
 
Els acords de risc compartit pretenen passar a un sistema de pagament dels medicaments per resultats, de tal manera que el valor d’una tecnologia es condiciona a la demostració de la seva eficàcia i eficiència. Aquests acords són una eina clau per ajudar a regular algunes incerteses (eficàcia, seguretat, impacte pressupostari, relació cost/efectivitat) dels medicaments i distribuir els riscos entre els diferents agents del sistema.
 
Durant la Jornada d’avui s’han presentat, per primer cop, els principals resultats de les experiències de l’ICO amb AstraZeneca i de l’Hospital Clínic amb UCB. Els acords corresponen a medicaments per càncer de pulmó no microcític i per artritis reumatoide. Els resultats que s’han obtingut en la pràctica clínica habitual assoleixen objectius de màxima efectivitat. Ambdues institucions, l’ICO i l’Hospital Clínic, valoren molt satisfactòriament l’experiència i els resultats assolits en els seus centres. A més, ressalten que s’han aconseguit alinear els objectius dels clínics, gestors i la indústria farmacèutica, generar coneixement en resultats en salut i incentius per a una utilització eficient dels medicaments. Tot amb l’objectiu que els pacients puguin accedir i beneficiar-se de la innovació farmacoterapèutica.
 
A la Jornada també s’ha presentat la primera "Guia per a la definició dels criteris d’aplicació dels esquemes de pagament basats en resultats en l’àmbit farmacoterapèutic" que és una pauta per l’adopció dels ARC. La Guia estableix recomanacions normalitzades per l’aplicació dels ARC a Catalunya en compliment dels objectius del Pla de Salut 2011-2015, identifica en quines situacions i per quin tipus de medicaments aquests esquemes són adequats i defineix el procés de decisió i els elements bàsics a tenir en compte.
 
Per impulsar la implantació dels ARC també s’està treballant en l’optimització del registre de medicaments per facilitar que aquest s’adapti al pagament per resultats.
 
Segons el director del CatSalut, Josep Maria Padrosa, l’experiència a nivell internacional, l’obtinguda a Catalunya, el procés d’elaboració de la guia i totes les iniciatives realitzades han conduit a reforçar la voluntat del CatSalut per avançar en l’aplicació d’aquest model en alguns medicaments.
 
A nivell operatiu el gerent de Farmàcia i del Medicament del CatSalut, Antoni Gilabert, ha informat que el CatSalut es planteja com a objectiu pel 2015 posar en marxa el pagament per resultats en l’àmbit de la farmacoteràpia.