El director general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Miquel Molins, acompanyat del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, ha presidit, aquest matí, la Taula sectorial de la fruita dolça, celebrada a la seu principal del DAAM, a Lleida.
La reunió ha servit principalment per a presentar la nova campanya de prospecció dels organismes nocius de quarantena que el Departament té previst efectuar en els fruiters aquest any 2014, i que enguany s’ha avançat i es va iniciar el passat 1 d’abril.
La prospecció del patògens de quarantena se centra en la malaltia del foc bacterià (Erwinia amylovora), el virus de la sharka i la Xanthomonas arboricola. Respecte al foc bacterià, se n’ha destacat la importància de continuar reforçant la línia d’actuació amb la que el DAAM va treballar l’any passat, i que ha donat resultats molt satisfactoris a tenor de l’amenaça constant que representen els diversos focus que van anar apareixent a la Franja i que van acabar afectant també algunes parcel·les de plantacions fruiteres de Catalunya. Per això, el director general ha explicat que “l’estratègia que es vol seguir és la d’intensificar la prospecció, mantenir un contacte permanent amb les autoritats d’Aragó, reforçar les actuacions en contra de les finques abandonades, eradicar de manera immediata qualsevol positiu que es pugui detectar, i treballar amb la màxima transparència i col·laboració amb el sector i amb els ajuntaments”. A més,–com ha assenyalat Miquel Molins- s’ha adreçat un total de 4.500 cartes i fulls informatius als productors de peres i pomes de la zona fructícola de Lleida i de Girona.
A dia d’avui es compta amb un total de 12 prospectors a Lleida, 2 prospectors a Girona i 1 a Barcelona, per bé que a Lleida està previst contractar-ne més durant els mesos de juliol i agost a través de convenis de col·laboració amb les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV), alhora que des del propi Servei de Sanitat Vegetal del Departament s’intensificarà la tasca de dedicació a la prospecció del foc bacterià per part d’alguns dels tècnics en els moments necessaris.
Pel que fa a la prospecció del virus de la Sharka, des dels serveis tècnics del DAAM s’ha informat que es pretén prospectar les dues zones de seguretat, ampliar la prospecció a l'àrea d’influència, recollir constantment mostres en cas de símptomes, i contractar 6 prospectors per a la zona del focus de Benissanet.
I quant a la Xanthomonas, l’estratègia a seguir es basa en una prospecció visual de les zones de seguretat dels focus declarats en anys anteriors, recollida constant de mostres simptomàtiques, i una prospecció intensiva de tots els vivers, alhora que s’ha establert una prova pilot en ametller per al control amb tractaments fitosanitaris i mesures culturals.
D’altra banda, en la reunió d’avui també s’ha aprofitat per a informar sobre els productes fitosanitaris autoritzats excepcionalment per a fruiters a data d’avui, d’acord amb el que preveu l’article 53 del Reglament (CE) 1107/2009, de mesures d’emergència per a la lluita contra diverses plagues i malalties. En aquest sentit, es tracta d’un total de 12 matèries actives que poden ser utilitzades de manera excepcional i per a un període concret de temps de 120 dies en els cultius de fruita fresca, per a plagues i malalties com el fons de la Monilia sp., la mosca de la fruita Ceratitis capitata, la mosca Drosophila suzukii o el pugó del presseguer Myzus persicae.
Finalment, un altre tema que exposat ha estat el projecte d’Ordre d’ajuts en forma de garantia que està preparant el Departament per al finançament de la instal·lació de xarxes o malles protectores de cultius en les explotacions agrícoles, entre les que hi tindran cabuda les xarxes antipedregada en el sector dels fruiters. En aquest sentit, el subdirector general d’Agricultura, Joan Gòdia, ha estat l’encarregat de detallar les condicions de la futura Ordre, que de forma resumida contempla l’atorgament, per part del DAAM, d’un 80% de la garantia del préstec que els beneficiaris formalitzin amb l’Institut Català de Finances (ICF). El préstec està previst a 7 anys i amb un tipus d’interès que, si bé encara està per determinar, podria ser força atractiu en relació als tipus d’interès de mercat.
Tal i com ha indicat el Joan Gòdia, la proposta d’Ordre, que inclou també l’ajut als avals d’altres línies d’inversió, com els sistemes de tractament de les dejeccions ramaderes, la millora de l’eficiència de les instal·lacions de reg o la millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agroalimentaris, es troba en aquests moments en la seva darrera fase de revisió jurídica abans de ser traslladada al sector per a la seva consulta.
Val a dir també que la Taula d’avui ha comptat amb la participació per part del sector dels representants de la Unió de Pagesos de Catalunya, ASAJA-AEALL, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), AFRUCAT, i la Federació d’Agricultors Viveristes de Catalunya (FVC).
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
1