Justícia, Drets i Memòria

Màrius Serra lliura el guardó a la interna guanyadora del concurs literari 25è aniversari CIRE

query_builder   26 abril 2014 13:39

event_note Nota de premsa

Màrius Serra lliura el guardó a la interna guanyadora del concurs literari 25è aniversari CIRE

  • És el primer certamen d’aquestes característiques adreçat a les persones privades de llibertat de tot Catalunya, les quals hi han participat amb textos literaris sobre els valors que els aporta la possibilitat de formar-se, treballar i reinserir-se
L’escriptor Màrius Serra, acompanyat per la directora del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), Elisabeth Abad, i pel director general de Serveis Penitenciaris, Pere Soler, ha entregat avui un premi a la interna F. N., del Centre Penitenciari de Dones, que ha resultat guanyadora del concurs literari organitzat amb motiu del 25è aniversari de l’empresa del Departament de Justícia.
 
Durant l’acte, la guanyadora —que s’està formant i treballa a la cuina del Centre Penitenciari— ha rebut un diploma acreditatiu de mans de l’escriptor Màrius Serra, que també ha llegit l’escrit vencedor. En el seu text, la campiona del concurs reflexionava sobre la necessitat de seguir endavant després d’haver comès un error, utilitzant la metàfora del mite de l’arbre del baobab, castigat pels déus del Senegal per haver-los desafiat.
 
En la seva intervenció, Màrius Serra ha lloat l’escrit seleccionat així com l’alt nivell dels textos participants, i ha destacat, a més, el valor de la cultura com a instrument d’integració en la societat i de llibertat. Per la seva banda, la directora del CIRE i el director general de Serveis Penitenciaris han valorat molt positivament aquesta experiència. Abad ha remarcat que “el CIRE té per missió donar eines formatives i laborals per a la inserció dels penats, però aquest concurs és una mostra del fet que la reinserció total també comporta treballar els valors”.
 
El concurs literari
 
El passat mes de març es van distribuir les bases d’aquest concurs pels centres penitenciaris i educatius catalans, a fi de difondre-les entre els interns que participen en els programes de formació, treball i reinserció del CIRE. Amb aquesta competició es volien celebrar els 25 anys de l’empresa del Departament de Justícia duent a terme una activitat exclusiva per al col·lectiu penitenciari, que és el destinatari de les polítiques de reinserció de presos del Govern de la Generalitat.
 
El tema dels escrits havia de girar a l’entorn de què suposa per als presos el fet de participar en les activitats del CIRE, que els ofereixen l’oportunitat ja sigui d’aprendre un ofici, d’adquirir una experiència laboral o bé de rebre assessorament per a la seva futura inserció.
 
El certamen literari ha comptat amb 43 participants, dels quals 40 són adults i tres són interns de centres de justícia juvenil. Quant a la seva procedència, cinc dels candidats són alliberats condicionals; tres són del Centre Educatiu Can Llupià; 12 estan adscrits al Centre Penitenciari Brians 1 i cinc més, a Brians 2; hi ha un candidat de Lledoners i un de Ponent; uns altres cinc són de Quatre Camins, i dos més, del Centre Penitenciari d’Homes de Barcelona; finalment, nou candidates provenen del Centre Penitenciari de Dones de Barcelona, al qual pertany la interna guanyadora.
 
Pel que fa a les seves activitats, 19 dels candidats que han presentat escrits al concurs literari duen a terme cursos de formació en oficis impartits pel CIRE; 12 estan adquirint experiència laboral als tallers de muntatges industrials, de confecció i d’articles de disseny Made in CIRE; sis treballen actualment a les cuines, bugaderies i botigues dels centres penitenciaris; quatre participen en els serveis exteriors del CIRE fent obres i serveis, i dos reben l’acompanyament de la borsa d’inserció.
 
Un quart de segle de vida del CIRE
 
El CIRE va néixer el 12 de maig del 1989, amb l’aprovació de la Llei 5/1989 per part del Parlament de Catalunya. Durant els 25 anys transcorreguts d’aleshores ençà, el model català de reinserció ha esdevingut un referent internacional pel fet de conjugar de forma integral la formació en oficis, el treball penitenciari i l’atenció a la inserció. Durant el 2013, el CIRE ha format 2.886 alumnes, ha donat feina a 3.884 persones i ha aconseguit que 769 signessin un contracte de treball mitjançant la borsa d’inserció.
 
26 d’abril de 2014

1  

Fitxers adjunts

Imatge de l'entrega del premi

Imatge de l'entrega del premi
JPG | 60

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia