• El cap de l’Executiu ha agraït el suport de la Internacional Liberal, l’aliança de partits liberals de tot el món, que aquest cap de setmana va aprovar una declaració a favor de la consulta
El president Mas a Rotterdam amb el primer ministre d'Islàndia i nou president de la IL, Juli Minoves; el primer ministre d'Holanda, Mark Rutte, i l'ex president de la IL, Hans Van Balen
El president Mas a Rotterdam amb el primer ministre d'Islàndia i nou president de la IL, Juli Minoves; el primer ministre d'Holanda, Mark Rutte, i l'ex president de la IL, Hans Van Balen
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest migdia que la declaració aprovada per la Internacional Liberal aquest cap de setmana és un pas molt valuós. “Que el dret democràtic que té qualsevol poble, qualsevol nació, de poder-se expressar normalment a les urnes i de poder decidir lliurement el seu futur tingui un reconeixement internacional, més enllà, fins i tot, de la pròpia Europa, és un fet significatiu”, ha reblat Mas.
 
Amb aquestes paraules el president ha celebrat la declaració que es va aprovar aquest cap de setmana a Rotterdam (Holanda), en el marc del 59è congrés de la Internacional Liberal, l’aliança que agrupa els partits liberals de tot el món, on hi van participar més de 75 partits i entitats de 64 països diferents. El text dóna suport a qualsevol decisió presa pel poble de Catalunya per decidir el seu propi futur i mostra la seva preocupació per la manca de diàleg entre el govern de Catalunya i el govern d'Espanya per discutir un full de ruta negociat sobre el futur de Catalunya.
 
En declaracions als mitjans de comunicació, el cap de l’Executiu ha remarcat que “són molts partits del món que, d’una forma o una altra, donen suport a tot el procés que està fent el país”, i ha volgut “agrair a totes les persones que han fet possible que s’aprovés la resolució”.
 
Preguntat sobre suports concrets, el president ha destacat que tots els contactes internacionals que es fan a nivell privat “han de quedar en un pla més discret”, per no incomodar ningú, ha dit, i perquè, “tal com està actuant l’Estat espanyol, prefereixo no comprometre’ls”. En aquest sentit, ha denunciat que el govern central està duent a terme una “gran ofensiva a nivell internacional per intentar desdibuixar, o fins i tot anul·lar, el procés polític català”.
 
El cap del Govern ha assegurat que aprofita totes les oportunitats que té a nivell internacional per “intentar anar fent progressar la causa democràtica de Catalunya”, i, respecte a l’actitud que aprecia en aquests contactes, ha afirmat que “ens escolten amb molta atenció, ens entenem bé i ens comprenen”.
 
A preguntes dels periodistes sobre les possibilitats de diàleg amb l’Estat, el president ha reiterat que “sempre tenim voluntat de dialogar i de parlar amb tothom”, no només amb el govern espanyol, “sinó també amb les institucions de l’Estat i amb els partits polítics de l’oposició”. Però ha defensat de nou que aquest diàleg ha de ser “sense condicions prèvies per cap de les dues parts, sense renúncies imposades per part dels interlocutors”, perquè així, ha dit, “seria més franc, constructiu i democràtic”.