• El Departament de Cultura, el Gremi de Llibreters de Catalunya i el Gremi d’Editors de Catalunya organitzen el Brindis de Sant Jordi per donar a conèixer les dades de balanç de la diada
  • En el Sant Jordi d’enguany s’han venut 22.571 títols, un 54% dels exemplars dels quals en català i un 45% en castellà
  • Conseller Mascarell: “El primer objectiu que ens marquem és que els catalans assoleixin l’índex de lectura dels europeus, un 68% dels quals llegeixen un llibre a l’any”
Brindis de Sant Jordi
La venda de llibres durant la Diada de Sant Jordi d’enguany ha estat d’1,6 milions d’exemplars i una facturació de 19,3 milions d’euros, segons s’ha donat a conèixer durant la primera edició del Brindis de Sant Jordi organitzat pel Departament de Cultura, el Gremi de Llibreters i el Gremi d’Editors. Aquestes xifres suposen un 5% més que l’any anterior, segons les dades del Gremi de Llibreters.
 
Els catalans han adquirit 22.571 títols diferents. Del total d’exemplars, un 54%  en català i un 45% en castellà. Pel que fa els gèneres, s’han venut 6.102 exemplars de ficció, un 50% en català i un  49% en castellà; 9.171 exemplars de no ficció, un 39% dels quals en català i 60% en castellà, i 7.298 exemplars d’infantil i juvenil, un 76% dels quals en castellà i 23% en castellà.
 
El Departament de Cultura, el Gremi de Llibreters de Catalunya, i el Gremi d’Editors de Catalunya han ofert avui el Brindis de Sant Jordi, en què han donat a conèixer les xifres de balanç de venda i lectura de la Diada de Sant Jordi pel que fa als llibres més venuts, els autors més destacats i les xifres generals de vendes. Han participat en l’acte el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, el president del Gremi de Llibreters, Antoni Daura; el president de la Junta del Gremi d’Editors de Catalunya, Daniel Fernández, i el degà de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Francesc Parcerisas.
 
El conseller Mascarell ha destacat que “hem establert pautes de treball perquè l’administració i el sector del llibre treballem plegats en benefici del sector i de tots els que el composen: autors, llibreters i editors i, en definitiva, els lectors”. Mascarell ha apuntat que “actualment, segons les estadístiques, el 68% dels europeus llegeixen un llibre un cop l’any, mentre que a Catalunya ho fan el 65% dels catalans. És poc. El primer objectiu és arribar al 68%, que és l’índex que tenen els europeus. Hem de trobar la manera que la nostra mitjana sigui, no ja la sueca, que està al 90%, però sí l’europea. Hem de ser un país amb sol, amb llum i amb brindis, però també amb lectura. No hi ha cap raó perquè no ho fem. Ha de ser un objectiu nacional. Perquè un país culte es vertebra sobre una bona lectura”.
 
Antoni Daura, president del Gremi de Llibreters, ha destacat que “aquest any hem arribat a un cert punt d’inflexió perquè, després d’anys molt difícils, hem registrat un lleuger increment de vendes, a l’entorn d’un 5%. La venda del llibre ha estat molt transversal i hi ha hagut un increment importantíssim en la venda en català, malgrat que l’oferta de llibres en castellà és molt més gran, tant pel que fa els gèneres com quantitativament. Hem de felicitar els autors pel seu èxit de vendes, els editors perquè han tingut el nas fi de saber què havien d’editar, i tots els llibreters, perquè portem els llibres amunt i avall”.
 
El president del Gremi d’Editors, Daniel Fernàndez, ha destacat “que enguany hem fet millor dades que l’any passat. La del llibre és la indústria cultural més important a nivell de país, però està en una reconversió important. Vull que l’acte d’avui sigui un aperitiu del proper Sant Jordi i això voldrà dir que les bones vendes de Sant Jordi hagin estat l’aperitiu de la recuperació del nostre sector”.
 
Francesc Parcerisas, degà de la Institució de les Lletres Catalanes, ha ressaltat que “el món de llibre sempre sap trobar els espais de què disposa per tirar endavant i progressar. El progrés i el desenvolupament del sector del llibre depèn de la suma de diversos factors, com ara les biblioteques o els mitjans de comunicació. La complicitat institucional, com la que ofereixen les escoles, hem de multiplicar-la perquè la cadena del llibre s’enforteixi cada dia més”.
 
La trobada d’avui ha comptat amb representants de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya, el PEN català, Guionistes Associats de Catalunya, l’Associació de Joves Escriptors en Llengua Catalana, l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalana, Espais Escrits i la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans.

7  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa: Brindis de Sant Jordi 2014

Dossier de premsa: Brindis de Sant Jordi 2014
PDF | 5133

Fotografia: Brindis de Sant Jordi

Fotografia: Brindis de Sant Jordi
JPG | 4520

Fotografia: El conseller Mascarell durant el Brindis de Sant Jordi (1)

Fotografia: El conseller Mascarell durant el Brindis de Sant Jordi (1)
JPG | 4211

Fotografia: El conseller Mascarell durant el Brindis de Sant Jordi (2)

Fotografia: El conseller Mascarell durant el Brindis de Sant Jordi (2)
JPG | 4480

Fotografia: Antoni Daura durant el Brindis de Sant Jordi

Fotografia: Antoni Daura durant el Brindis de Sant Jordi
JPG | 4355

Fotografia. Francesc Parcerisas durant el Brindis de Sant Jordi

Fotografia. Francesc Parcerisas durant el Brindis de Sant Jordi
JPG | 4236

Fotografia. Daniel Fernàndez durant el Brindis de Sant Jordi

Fotografia. Daniel Fernàndez durant el Brindis de Sant Jordi
JPG | 4242