• El conseller de Justícia ha destacat el paper del Tribunal Arbitral de Catalunya i ha posat en relleu l’impuls del Govern en la seva creació com a eina de resolució de conflictes

 

  •  Germà Gordó ha participat aquesta tarda en la clausura de l’acte de commemoració de Sant Marc Evangelista, en la diada del Consolat de Mar de Barcelona
Departament de Justícia
El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha afirmat avui que, després de 15 anys de llei de mediació a Catalunya, “és el moment oportú per treure conclusions de l’experiència dels darrers anys, d’impulsar espais de reflexió que permetin establir el full de ruta de la mediació a curt i mitjà termini”.
 
En aquest sentit, el titular de Justícia ha indicat que “cal donar un nou impuls a la mediació establint noves fórmules de difusió, analitzant la possibilitat de reformes legislatives que permetin introduir en els procediments l’obligatorietat d’assistir a sessions informatives sobre la mediació, realitzant estudis sobre el diagnòstic dels conflictes i perfils susceptibles de mediació, valorant la conveniència d’establir incentius econòmics com la reducció de taxes judicials, o implementant sistemes de valoració de la qualitat dels professionals”.
 
Així ho ha explicat Germà Gordó en la diada del Consolat de Mar, on ha destacat la funció d’aquesta institució en la societat com a “òrgan resolutiu en l’àmbit mercantil, mitjançant procediments arbitrals, de mediació i conciliació”.
 
Gordó ha subratllat també el paper del Consolat en la creació del Tribunal Arbitral de Catalunya, junt amb altres institucions. S’ha referit a l’arbitratge com una eina important en la resolució de conflictes i ha afegit que “unificant els més de vint tribunals arbitrals que hi ha a Catalunya, es donarà més força a la figura de l’arbitratge i es contribuirà a la seva potenciació i projecció nacional i internacional. Des del Govern estem decidits a donar impuls a la creació del Tribunal Arbitral de Catalunya, de manera que es puguin resoldre conflictes sense que sigui preceptiu anar a la jurisdicció contenciosa”.
 
Finalment, el conseller ha assenyalat durant el seu parlament que “la conciliació, l’arbitratge i la mediació són instruments àgils, econòmics i útils per fer front a situacions de conflicte”. I ha remarcat que al llarg d’aquest anys s’ha consolidat el prestigi de Catalunya com a pionera a Europa en la introducció d’aquesta figura. Ha fet ressaltar també la col·laboració del Departament de Justícia, a través del Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya i dels col·legis professionals, així com la de les universitats o els  centres de formació, en l’esforç realitzat en aquesta matèria.
 
L’acte ha comptat, a més, amb la intervenció de la vocal del Consell General del Poder Judicial, Roser Bach, que ha pronunciat la conferència "Present i futur de la mediació", i amb la participació del president de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona i del Consolat de Mar, Miquel Valls. També ha assistit a l’acte el director general de Dret i d'Entitats Jurídiques del Departament de Justícia, Santiago Ballester.