Neus Munté ha reiterat el compromís de treballar perquè l’Estat compleixi amb les sentències judicials i atorgui a Catalunya la gestió de les subvencions amb càrrec a l’assignació de l’IRPF
El Departament de Benestar Social i Família i la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya han impulsat conjuntament un any més la campanya per incentivar els i les contribuents de Catalunya a marcar la casella “altres fins d’interès social” en la seva declaració de la renda. La iniciativa, que porta el lema “El millor de la declaració de renda”, l’han presentada aquest matí la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté; la presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social, Àngels Guiteras; i el director de l’àrea Inserció Social de la Fundació Salut i Comunitat, Toni Garín. La consellera ha volgut destacar que “un gest tan senzill com és marcar una casella permet portar a terme programes concrets per a persones vulnerables”. I en aquest sentit, ha insistit que “encara un 32% de declarants de Catalunya no marca cap casella. Des de la humilitat fem aquesta campanya un any més per explicar que marcar-la no té cap cost, però sí un valor enorme”.
La campanya recorda el dret de la ciutadania a decidir sobre la destinació d’una part dels seus impostos i en aquest sentit, la consellera Munté ha fet una crida a la ciutadania a marcar aquesta casella a través de la qual es financen programes concrets portats a terme per entitats socials, dirigits a persones amb discapacitat, gent gran, persones amb risc d’exclusió social, infància, famílies i dones, entre altres.
Aquesta campanya es realitza conjuntament amb la Taula d’Enitats del Tercer Sector Social de Catalunya, que comprèn 32 federacions que representen prop de 4.000 entitats no lucratives que actuen en el camp social.
Catalunya és la comunitat on hi ha un major percentatge de declarants que marca la casella de finalitats socials. L’any passat, amb aquesta casella es van recaptar 52 milions d’euros que es van destinar, majoritàriament, a programes socials, tot i que també una part va anar dirigida a projectes de cooperació internacional i de medi ambient. Finalment, però, només van retornar 30 milions per a programes socials, és a dir, 22 menys del total aportat pels contribuents catalans.
Les estadístiques demostren que Catalunya no és només la comunitat autònoma on més es recapta pel fet de ser, per exemple, un dels territoris amb més població, sinó que les dades indiquen que molta més gent, voluntàriament, opta per marca la casella que destina el 0’7% de l’IRPF a fins socials: el 48% de catalans que van fer la declaració de renda l’any passat va marcar la casella que destina el 0’7% de l’IRPF a fins socials, respecte a un 36% de ciutadans del conjunt de l’Estat que van optar per aquesta opció.
La consellera Munté ha volgut destacar també que “marcar la casella de fins socials no és incompatible amb marcar la casella destinada a l’Església”, ja que si es marquen les dues caselles el contribuent està destinant un 0’7 del seu IRPF a cada una de les dues opcions. Aquesta va ser la opció escollida per un 10% de catalans i un 16% de ciutadans del conjunt de l’Estat.
La consellera també ha volgut aprofitar l’acte de presentació de la campanya per reiterar la voluntat del Govern de la Generalitat de seguir treballant per tal que l’Estat compleixi amb les sentències judicials i atorgui a Catalunya la gestió de les subvencions amb càrrec a l’assignació de l’IRPF. “El Tribunal Constitucional i el Tribunal Suprem ens han donat la raó fins en 12 sentències i constaten que tant les bases com la convocatòria de subvencions per a la realització de programes de cooperació i voluntariat socials amb càrrec a l’assignació del 0,7% de l’IRPF vulneren les competències autonòmiques de gestió de subvencions i deixen clar que és la Generalitat a la que li correspon, en el marc de les seves competències exclusives, la tramitació, resolució i pagament d’aquestes ajudes. En aquesta reivindicació no farem ni un pas enrere”, ha dit Munté.
Per acabar, Neus Munté, Àngels Guiteras i Toni Garín han demanat la complicitat de mitjans de comunicació i de la ciutadania en general per “fer arribar a tots els ciutadans i ciutadanes la importància de marcar aquesta casella. Un 60% dels catalans ja ho fa, fem arribar aquest missatge al 40% restant”.
1