•  Els Bombers de la Generalitat celebren el X Concurs de Rescat en Accidents de Trànsit i els Bombers de Barcelona la seva 6ena edició
  • Les proves, que tindran lloc entre el 5 i el 9 de maig, se celebraran a les instal·lacions de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC)
  • Els concursos compten amb la participació de 20 equips dels Bombers de la Generalitat i 15 dels Bombers de Barcelona
  • Els tres equips millor classificats dels Bombers de la Generalitat i també dels Bombers de Barcelona participaran al “X Encuentro Nacional de Rescates en Accidentes de Tráfico” que tindrà lloc el proper mes de juny a Bilbao
 
El proper dilluns 5 de maig començaran la X Edició del Concurs de Rescat en Accidents de Trànsit i la 6è dels Bombers de Barcelona que se celebraran conjuntament a les instal·lacions de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC). Enguany, el concurs unifica les rondes prèvies del concurs intern dels Bombers de la Generalitat i del concurs intern dels Bombers de l’Ajuntament de Barcelona. Les maniobres acabaran el divendres 9 de maig a la tarda i la classificació final serà, però, independent per cada un dels dos serveis participants.
 
Els tres millors equips dels Bombers de la Generalitat, així com també els tres millors dels Bombers de Barcelona participaran al “X Encuentro Nacional de Rescates en Accidentes de Tráfico” que tindrà lloc el proper mes de juny a Bilbao
 
Concursos de Rescat en Accidents de Trànsit
En aquest sentit, hi han inscrits 20 equips dels Bombers de la Generalitat i 15 dels Bombers de Barcelona.
 
Els equips, formats per 6 bombers (1 comandament, 1 sanitari i 4 bombers, a més d’un reserva), hauran de realitzar la maniobra complexa. Els bombers han de rescatar dues persones atrapades a l’interior d’un vehicle. Un dels ferits presenta risc vital imminent i el segon ferit es mantindria estable.
 
El jurat està format per quatre assessors que valoraran, a més de la maniobra, la capacitat de comandament del responsable de cada equip, la tècnica amb què els bombers fan l’excarceració i les maniobres de caràcter sanitari en el maneig de les víctimes. Per tant, en les proves, que es desenvolupen en un escenari simulat, es valoren les tècniques i habilitats utilitzades en les maniobres de rescat dels equips participants, així com també la rapidesa i atenció integral a les víctimes.
 
Objectiu dels Concursos de Rescat en Accidents de Trànsit
Com en cada edició, els concursos, més enllà d’una competició, és el marc ideal per implementar els nous procediments d’intervenció en accidents de trànsit i per dinamitzar professionalment l’actuació i fomentar l’intercanvi de tècniques i metodologies de treball. Aquesta activitat s’ha convertit en una eina formativa complementària al ventall de cursos específics oferts des de l’Escola de Bombers i Protecció Civil de Catalunya  als  cossos de Bombers.
 
El X Concurs de Rescat en Accidents de Trànsit i 6è dels Bombers de Barcelona estan organitzats pel Cos de Bombers de la Generalitat juntament amb els Bombers de Barcelona i l’Escola de Bombers i Protecció Civil de l’ISPC. L’edició, com cada any, està organitzada amb la col·laboració de la Asociación Profesional de Rescate en Accidentes de Tráfico (APRAT) que hi aporta els jutges i els criteris de valoració. A més, també compta amb la col·laboració de les empreses Lukas, Holmatro, Weber i Hilti i amb el patrocini de la Fundació Mutual Conductors i d’Abertis.
 
L’edició, com cada any, està organitzada amb la col·laboració de la Asociación Profesional de Rescate en Accidentes de Tráfico (APRAT) que hi aporta els jutges i els criteris de valoració. A més, també compta amb una exposició de materials i equips de cases comercials del sector, amb el patrocini de la Fundació Mutual Conductors i d’Abertis.
 
Horaris i lliurament de premis
Les maniobres començaran el dia 5 de maig i es faran al llarg de tot el dia, entre les 09.00 hores i les 17.00 hores, ininterrompudament. Un cop finalitzin totes les maniobres, el dia 9 a la tarda, tindrà lloc l’acte de lliurament de premis a la sala polivalent de l’ISPC, de la mà de la seva directora, Núria Aymerich, del director del Servei Català de Trànsit, Joan Josep Isern, del sotsdirector general operatiu de la DGPEIS, Albert Vilanova, i del Director del Servei de Prevenció i Extinció d'Incendis i Salvament (SPEIS) de Bombers de Barcelona, Manel Pardo.
 
La classificació final serà independent entre els dos cossos d’emergència i seran premiats els tres primers equips de la classificació general, el millor comandament, la millor atenció sanitària i al millor equip tècnic.
 
Ponències tècniques
Paral·lelament, el dia 9 de maig, a les 16.00 hores, i dins del marc del Concurs, l’ISPC ha organitzat una sessió tècnica amb l’objectiu de reflexionar i posar en comú el coneixement sobre els accidents de trànsit; en aquest sentit, es faran tres ponències: des de la vessant tècnica, a càrrec del cap de la Divisió d’Operacions de la DGPEIS, Màxim del Valle, de continguts formatius, de la mà de José Luís López, cap de l’Àrea d’Instructors i Continguts de l’Escola de Bombers i Protecció Civil de Catalunya; finalment, el sots director del Servei Català de Trànsit (SCT), Xavier Almirall, aportarà la visió de sinistralitat i risc.