El Parc es consolida com a motor dinamitzador del territori i pol d’atracció de turistes
El Parc Natural de l’Alt Pirineu del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural va rebre més de 242.000 visitants durant l’any 2013. Aquesta xifra s’ha obtingut a partir de les dades registrades als comptadors automàtics de vehicles ubicats en els 11 accessos més importants al Parc, tractades mitjançant les fórmules obtingudes en l’estudi de freqüentació turística que s’hi va efectuar entre els anys 2010 i 2011.
En el marc de la planificació i la gestió de l’ús públic dels espais naturals protegits, té una importància fonamental aprofundir en la caracterització de l’oferta i de la demanda recreativa, esportiva i turística. És per això que l’any 2010 el Parc va encarregar un estudi de detall amb una doble finalitat: obtenir una primera estimació de l’afluència real de visitants i de les seves característiques i satisfacció, i establir una metodologia que es pogués replicar d’any rere any per obtenir estimacions anuals del nombre de visitants. D’acord amb aquesta metodologia, l’any 2013 s’ha estimat una afluència de 242.866 visitants. Es tracta de l’any amb més afluència de visitants des que l’any 2010 es van començar a obtenir les primeres estimacions d’acord amb l’estudi.
L’anàlisi detallada per mesos confirma la tendència dels darrers anys d’una afluència marcadament estacional i concentrada bàsicament a l’estiu. Els indrets més freqüentats, per ordre de visitants estimats, han estat Sant Joan de l’Erm (Alt Urgell), les valls de Tavascan i Lladorre (Vall de Cardós), la vall de Bonabé (Alt Àneu), la zona de Virós i les valls de Tor i d’Àreu (vall Ferrera).
Entre les causes de l’augment de visitants l’any 2013, cal remarcar diferents aspectes. El primer és un augment significatiu del nombre de visites durant els mesos de juliol, setembre i especialment agost, mes que augmenta en més de 10.000 visitants respecte de l’any 2012: el nombre de persones que van visitar el Parc el mes d’agost de 2013 és de 64.592. Un altre fet que ha contribuït a l’increment del nombre total de visitants ha estat la meteorologia, concretament la important innivació dels dos darrers hiverns (principi i final de 2013). Tot i que la neu impedeix l’accés a molts dels accessos al Parc durant l’hivern i la primavera, això es veu compensat amb escreix per l’augment d’afluència a les zones amb estacions d’esquí nòrdic de l’àmbit del Parc (especialment Sant Joan de l’Erm) els mesos de gener, febrer, desembre i, molt significativament, el mes de març. Aquest mes, amb més de 16.000 visitants, dobla les dades de l’any 2012.
El Parc Natural de l’Alt Pirineu, creat fa 10 anys, s’ha anat consolidant com un potent element dinamitzador socioeconòmic del territori, especialment en el sector turístic. Aquestes xifres de freqüentació que augmenten any rere any ho avalen.
El o la visitant que desitgi preparar prèviament la visita al Parc disposa d’informació completa al web, a la secció VISITEU-NOS: activitats i esports a la natura, activitats i esdeveniments culturals, activitats de lleure i d’altres amb recomanacions i propostes. Com a novetat d’enguany, destaca la traducció de l’apartat VISITEU-NOS a l’anglès que permetrà a visitants estrangers conèixer totes les propostes de visita a l’espai natural i preparar amb més detall la seva estada al Parc. La seu del Parc Natural de l’Alt Pirineu a Llavorsí també és oberta els caps de setmana i festius per poder facilitar informació als i les visitants durant els caps de setmana.
En els documents adjunts podreu consultar les dades de: l'evolució de l’afluència mensual els darrers anys i l'evolució de l’afluència per accessos els darrers anys.