Els grups Leader organitzen i participen en actes, fires i jornades per a divulgar els seus projectes en desenvolupament territorial, amb temàtiques tan diverses com la responsabilitat social empresarial, la valorització del producte local, l’emprenedoria, els joves, la biomassa, l’estalvi energètic o la petjada de CO2
 
Els 13 grups d’acció local (GAL) Leader van ser seleccionats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) per a aplicar la metodologia Leader a Catalunya, en el marc de l’Eix 4 del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2007-2013.
 
Un dels objectius principals dels GAL és la dinamització territorial i la divulgació dels seus projectes més estratègics i bones pràctiques, conjuntament amb la gestió dels ajuts, que convoca anualment el Departament, per a fomentar la realització d’inversions que generin activitat econòmica en les zones rurals i fomentin la creació i/o manteniment de llocs de treball, principalment de dones i joves, en actuacions de millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agraris, creació i desenvolupament de microempreses, foment d’activitats turístiques, i conservació i millora del patrimoni rural.
 
Entre les actuacions dels mes de maig destaca la IV Fira Masies + Sostenibles, certamen ja consolidat, que se celebrarà, a Solsona, els dies 17 i 18 de maig. La Fira està organitzada pel Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central, en el marc del projecte de cooperació Leader “Masies+Sostenible” i està especialitzada en l’autosuficiència de les masies o habitatges aïllats, l’eficiència energètica, la rehabilitació i restauració, bioconstrucció, la salut de l’habitatge, la depuració de les aigües residuals, la gestió dels residus, i la mobilitat sostenible. Durant els dies de la fira s’ha programat un seguit d’activitats i jornades:
  • Jornada tècnica (dissabte 17, matí)
  • Xerrades empresarials (dissabte 17, tarda)
  • Mostra d’empreses (dissabte 17 i diumenge 18)
  • Visita a instal·lacions sostenibles (dissabte 17, tarda)
  • Tallers divulgatius (diumenge 18, matí)
 
 
 
Altres actuacions previstes per al mes de maig són les següents:
 
 
II Fòrum d’ocupació a la URV
(Consorci Per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià)
 
 
-          Data i lloc:  8 de maig. Campus Universitari de les Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili. Tortosa.
-          Hora d’inici i durada:  de 10:00h a 18:00h.
-          Breu descripció: jornada impulsada en el marc del projecte de cooperació ODISSEU, amb l’objectiu de crear un fòrum d’ocupació orientat als estudiants universitaris del territori. L’acte comptarà amb la presència d’empreses i entitats públiques de la zona.
 
 
Jornada “Emprenedoria en el món rural”
(Consorci Leader Priorat – Baix Camp)
 
-         Data i lloc: 10 de maig. Duesaigües.
-         Hora d’inici i durada: de 9:00h a 12:00h.
-         Breu descripció: aquesta jornada, organitzada en el marc del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) del Departament, vol servir per a fer una mirada a com un territori pot créixer per ell mateix, recolzant-se principalment en la seva gent i quina interrelació mantenen els seus agents entre ells i amb les àrees urbanes. La gerent del grup Leader, Clara Santiveri, participarà en la Taula - Rodona que tindrà lloc durant la sessió.
 
 
Jornada tècnica PATT ‘La fusta en les construccions agràries
(Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central)
 
 
-          Data i lloc: 13 de maig. Solsona. 
-          Hora d’inici i durada: de 17:30h a 20:30h.
-          Breu descripció: jornada organitzada per l’esmentat Consorci en el marc del “Pla Anual de Transferència Tecnològica” del Departament, per a donar a conèixer les propietats que té la fusta com a material de construcció. Aquesta jornada s'impulsa a través del projecte de cooperació “Masies+Sostenibles”, una iniciativa que aposta per la sostenibilitat en les construccions del medi rural i, entre altres, per la utilització de la fusta en diverses de les seves aplicacions.
 
 
 
Costos i viabilitat econòmica per a la petita empresa
(Associació per la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura)
 
-          Data i lloc: 14, 21 i 28 de maig. Seu de l’Associació per a la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura, a Ripoll.
-          Hora de inici i durada:  de 16:30h a 20:30h.
-          Breu descripció: El grup Leader ha organitzat una formació especialitzada en costos i viabilitat econòmica per a petites empreses.
 
 
 
Jornada ‘Fent emprenedoria, cultivant els valors, el compromís i l’esforç dels joves. T’hi apuntes?’
     (Consorci Leader Urgell - Pla d'Urgell)
 
-          Data i lloc: 17 de maig. Seu de la Incubadora d’Empreses d’Innovació Agrometal·lúrgica de Bell-lloc d’Urgell.
-          Hora d’inici i durada: de 9:00h a 14:00h.
-          Breu descripció: en el marc del projecte de cooperació catalana ODISSEU, el grup Leader col·labora en l’organització de l’esmentada jornada sobre emprenedoria. L’acte vol ser un espai on explicar als joves i no tan joves del territori com l'emprenedoria pot ser una font d’autoocupació, i detallar algunes de les capacitats que han de tenir els emprenedors. A més, durant la jornada s’exposarà les vivències de 5 emprenedors joves en l’àmbit rural per a conèixer de primera mà com han madurat, en el seu, cas competències com l’organització, la disposició a l’aprenentatge continu, la responsabilitat, l’adaptabilitat, i les relacions socials.
 
 
 
Fira de Sant Isidre. Vermut GUSTUM, degustació i promoció de producte local
(Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central)
 
 
-          Data i lloc: 17 i 18 de maig. Plaça de Sant Joan. Solsona.
-          Hora d’inici i durada: de 13:00h a 14:00h.
-          Breu descripció: degustació de productes del territori en el marc del projecte de cooperació catalana GUSTUM.
 
Acció del projecte GUSTUM: ‘Participació en el II Congrés d’Hostaleria ESHOB’
(Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques)
 
-          Data i lloc: 19 de maig. Centre de Convencions Internacional de Barcelona.
-          Hora d’inici i durada: de 9:00h a 20:30h.
-          Breu descripció: acció emmarcada en el projecte GUSTUM, la qual consistirà a promocionar el vi de la Denominació d’Origen (DO) Terra Alta en l’esmentat Congrés a través d’una ponència i amb la presència de 10 productors de la DO. 
 
 
 
 
Jornada “Models d’eficiència energètica en les explotacions agroramaderes”
(Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central)
 
-          Data i lloc: 29 de maig.  Aiguafreda i Vilanova de Sau.
-          Hora d’inici i durada: Tot el dia.
-          Breu descripció: Jornada organitzada pel Consorci en el marc del PATT, per tal de conèixer alguns exemples d’explotacions agroramaderes que han implantat models d’eficiència energètica en les seves instal·lacions. Aquesta visita és una de les actuacions impulsades gràcies al projecte ‘Masies+Sostenibles.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 

1  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa.

Comunicat de premsa.
PDF | 379