- El cap de l’Executiu ha presidit la conferència del Premi Nobel de Física Jack Steinberger, en el marc dels actes amb motiu del 250è aniversari de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat aquest vespre que, de la mateixa manera que fa uns anys Catalunya es va associar als Quatre Motors per a Europa amb territoris industrials que podien servir d’exemple, ara “estem intentant promoure ponts permanents amb Massachusetts, amb Israel i amb Califòrnia en matèria de ciència i recerca”.
En aquest sentit, el cap del Govern ha fet notar que en aquests moments Catalunya “comença a figurar i a situar-se en el mapa dels territoris capaços de fer producció científica, àmbit en què està havent-hi una gran transformació” i ha afegit que “el gran repte és com s’acaba traduint aquest coneixement al món productiu, exportador i industrial”.
El cap de l’Executiu ha presidit aquest vespre la conferència del Premi Nobel de Física de 1998, Jack Steinberger, en el marc dels actes commemoratius del 250è aniversari de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB). La conferència portava per títol Some thoughts on two important social problems: energy for the future and nuclear desarmament. En l’acte també hi ha intervingut el president de la RACAB, Ramon Pascual.
Artur Mas ha felicitat la RACAB pels seus 250 anys i ha remarcat que aquesta entitat, en l’època en què es va crear, al segle XVIII, va fer, com altres acadèmies, “una gran tasca de suplència en absència d’institucions pròpies i d’universitats”. El president ha assenyalat que en l’actualitat hi ha moltes universitats repartides al territori i ha destacat que entre les de creació recent hi ha quatre universitats catalanes al rànquing de les millors universitats joves del món.
Pel que fa als reptes de futur de l’Acadèmia, el president n’ha plantejat dos: “assessorar des del coneixement científic els que a nivell de país hauran de prendre decisions” i “socialitzar el coneixement científic i fer-lo arribar al conjunt de la societat”.
La RACAB, que enguany ha estat distingida amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat i la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona, celebra el seu 250è aniversari amb un ampli programa d’actes que tenen per objectiu apropar la ciència i les arts a la societat.
La Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona es va crear el 18 de gener de 1764 i en l’actualitat està integrada per 75 membres, dels àmbits de les matemàtiques i l’astronomia, la física, la química, les ciències de la terra, la biologia, la tecnologia i les arts.