El programa compta amb el finançament de la Diputació de Lleida i es fa amb la col·laboració de les oficines de farmàcia de la zona per facilitar la recollida de mostres
Imatge de la Jornada
L’equip d’atenció primària (EAP) del Pallars Sobirà juntament amb l’Hospital Comarcal del Pallars inicien una prova pilot del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte (PDPCCR) a l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) del Pallars Sobirà, adreçada a un total de 1.246 persones. El programa compta amb el finançament de la Diputació de Lleida i es fa amb la col·laboració de les oficines de farmàcia de la zona que faciliten la recollida de les mostres atesa la dispersió geogràfica de la població a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran.
Ahir dimecres, 7 de maig, la coordinadora de l’Oficina Tècnica de Cribratge de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, Margaret Bertran, va presentar a Sort el PDPCCR, seguit d’un taller pràctic d’alimentació saludable a càrrec de la Dra. Antonieta Barahona, metgessa especialista en nutrició i membre del Comité Tècnic de l’aecc – Catalunya contra el càncer.
Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte a l’ABS del Pallars Sobirà
Es convidaran totes les persones que tinguin de 50 a 69 anys i que visquin als municipis d’Alins, Alt Àneu, Baix Pallars, Espot, Esterri d’Àneu, Esterri de Cardós, Farrera, La Guingueta d’Àneu, Lladorre, Llavorsí, Rialp, Soriguera, Sort, Tírvia i Vall de Cardós.
 
L’objectiu del PDPCCR és detectar el càncer en etapes molt precoces, quan les persones no tenen símptomes, el que permet que els tractaments siguin més efectius.
La participació és totalment gratuïta i senzilla i consisteix en l’anàlisi d’una mostra de femta per conèixer si conté petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista. Aquesta prova es fa a casa amb un test (col·lector) i un cop retornat s’analitza al laboratori.
Com poden participar al programa els veïns de l’ABS del Pallars Sobirà
A totes les persones que tenen l’edat de participar se’ls enviarà una carta a casa amb informació sobre la detecció precoç del càncer de colon i recte. Passats uns dies de l’enviament, des de l’Hospital del Pallars s’hi contactarà per via telefònica i es resoldran els dubtes que les persones tinguin. Si es decideix participar, s’enviarà una carta d’invitació i el test (col·lector) per recollir la mostra al mateix domicili.
Un cop recollida la mostra on s’ha de portar?
Les persones que participin podran portar la mostra al CAP, al consultori local o a les oficines de farmàcia.
 
Quins resultats s’esperen?
 
S’espera que en el 94% dels participants el resultat del test serà de normalitat i que només en el 6% caldrà estudiar el motiu pel qual el test ha donat positiu.
Es preveu que al finalitzar la primera ronda d’aquesta activitat preventiva, amb una participació del 80% s’hauran diagnosticat 4 càncers en fases més inicials, s’hauran identificat 21 pòlips (pre-malignes) i s’evitarà que s’acabin convertint en un tumor.
Al 2013 el programa és va iniciar a l’ABS de Tremp, va continuar al 2014 a l’ABS de La Pobla de Segur, ara arriba al Pallars Sobirà i al setembre s’estendrà a l’Alta Ribagorça. Aquestes actuacions es porten a terme amb el finançament de la Diputació de Lleida.
 
El Departament de Salut preveu aconseguir una bona participació de la població ja que es compta amb la implicació de tots els professionals sanitaris del territori, amb el suport de les associacions de lluita contra el càncer com l’Oncolliga’t Pallars i l’aeec – Catalunya contra el càncer, a més de la col·laboració de les oficines de farmàcia.
S’ha de recordar que una alimentació variada i rica en fibra i la pràctica habitual d’activitat física són dos factors que ajuden a disminuir el risc de patir aquest tipus de càncer.