Prop de 200 persones analitzen durant 3 dies com potenciar el paper de les associacions en qüestions com la cohesió social, la qualitat democràtica i les polítiques públiques dels governs locals
El XX Fòrum Primavera de les Associacions arriba coincidint amb la designació de Barcelona com a Capital Europea del Voluntariat
Els participants coneixeran experiències compartides entre entitats i l’administració, com ara el Pla Buits, la gestió ciutadana d’equipaments o els processos de participació per a reformes urbanístiques
Barcelona acull fins el 10 de maig la 20a edició del Fòrum Primavera de les Associacions, les jornades sobre associacionisme que se celebren anualment i que aquest any arriben coincidint amb la designació de la ciutat com a Capital Europea del Voluntariat. El Fòrum servirà per analitzar per què i com cal potenciar el paper que juguen les associacions en qüestions bàsiques com la cohesió social, la qualitat democràtica i les polítiques públiques que realitzen els governs locals. En aquesta ocasió, i aprofitant la capitalitat europea del voluntariat, es proposa debatre sobre conceptes com el capital social, la capacitat cívica o la participació democràtica a les ciutats, i s’ha obert el Fòrum per acollir ponents d’altres indrets de Catalunya, de l’Estat i d’Europa, que aportaran el seu coneixement i explicaran experiències i casos d’èxit.
El Fòrum, que aquest any es presenta sota el títol “L’associacionisme és capital”, reunirà aquests tres dies unes 200 de persones. El Fòrum Primavera de les Associacions està obert a qualsevol persona interessada en la temàtica, com ara associacions, responsables polítics i tècnics, professionals, investigadors i estudiants, entre altres, tant de Barcelona com d’arreu d’Europa. Les jornades, que se celebren al Palau Macaya, estan impulsades pel Consell Municipal d’Associacions de Barcelona i organitzades per Torre Jussana – Centre de Serveis a les Associacions de l’Ajuntament Barcelona i la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l’Observatori Internacional de la Democràcia Participativa i el suport de la Diputació de Barcelona i l’Obra Social “la Caixa”.
El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Joaquim Forn, la diputada d’Educació, Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, Mireia Solsona, i la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, han participat aquesta tarda en l’acte d’inauguració del Fòrum. Joaquim Forn ha afirmat que “Barcelona no s’entén sense el seu gran i divers teixit associatiu, amb més de 5.500 entitats”, i ha defensat el paper de les entitats en la cohesió i la construcció de tots els barris de la ciutat. Per la diputada Mireia Solsona, “els moviments socials juguen un paper destacat en la política municipal, que no es fa només des de les institucions” i ha recordat que sense aquest teixit social “no podríem parlar de molts avenços que s’han dut a terme”. La consellera Munté ha constatat que Barcelona i Catalunya “tenen una riquesa associativa com a pocs altres llocs del món, un patrimoni que està al mateix nivell que la llengua i la cultura”, i ha apostat per defensar “una societat rica en valors, ètica, respecte i llibertat”.
La conferència inaugural, moderada pel periodista Xavier Graset, comptarà amb la participació de Gerry Stoker, professor de Ciències Polítiques i Governança de la Universitat de Southampton (Gran Bretanya), i Joan Font, director de l’Instituto de Estudios Sociales Avanzados, que parlaran sobre les associacions i els processos de decisió i actuació política.
Experiències a peu de carrer
En el marc del XX Fòrum Primavera de les Associacions, el dissabte 10 de maig els participants realitzaran itineraris per conèixer diverses experiències d’arreu de la ciutat on les associacions i l’administració pública han sumat esforços. En aquestes rutes amb diversos agents de cadascun dels barris es donaran a conèixer experiències de col·laboració, així com també amb quins avantatges, problemàtiques i solucions s’han trobat. Es visitaran projectes del Pla Buits, l’acció dels Plans Comunitaris, l’experiència de la gestió ciutadana d’equipaments cívics i altres espais de la ciutat, el programa de rehabilitació d’auditoris i teatres d’entitats culturals sense afany de lucre, o els processos de participació per a reformes urbanístiques.
2