Salut

8 de cada 10 alumnes que participen en el programa Classe sense Fum es mantenen allunyats del tabac durant el curs

query_builder   9 maig 2014 11:17

event_note Nota de premsa

8 de cada 10 alumnes que participen en el programa Classe sense Fum es mantenen allunyats del tabac durant el curs

Classe sense Fum celebra una dècada amb un percentatge d'èxit del 77% entre l'alumnat i del 78% entre les aules participants
 
Salut Pública felicita a les escoles participants, les anima a no baixar la guàrdia i a prevenir noves formes de consum de nicotina, com les e-cigarretes
 
49.742 adolescents han participat a Catalunya en el programa Classe sense Fum en els 10 anys que porta en funcionament
 
Cada any hi ha 1.200 adolescents catalans de 14 anys que comencen a fumar diàriament
El 77% dels joves inscrits en el programa Classe Sense Fum s'han mantingut allunyats del tabac durant el 2013. La inciativa, que aquest any celebra els primers 10 anys a Catalunya, la impulsen els equips docents de 126 centres educatius, en coordinació amb els departaments de Salut, Ensenyament i Benestar Social. En el decurs d'aquests 10 cursos acadèmics hi han participat un total de 49.742 alumnes d’Educació Secundària Obligatòria.
 
El Secretari de Salut Pública de la Generalitat, Antoni Mateu ha obert la jornada de celebració d'aquesta primera dècada convidant els centres a no abaixar la guàrdia davant del tabac. Mateu s'ha mostrat satisfet per la caiguda dels joves fumadors diaris a gairebé la meitat en 10 anys, i ha alertat dels perills de noves formes de consum de nicotina, com les cigarretes electròniques.
 
A la inauguració de la jornada també hi ha assistit la directora general d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa del Departament d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, que ha destacat que des del punt de vista educatiu el programa reforça els valors de compromís tant individual com grupal, la coresponsabilitat i l’autoconeixement com a eina per aconseguir un objectiu, en aquest cas, deixar de fumar.
 
La jornada ha servit per revisar l’experiència acumulada en aquests 10 anys d’implantació de Classe sense Fum, valorar els reptes de la seva continuació futura i agrair la implicació de l’alumnat, el professorat i els altres professionals i institucions que diàriament donen suport al programa. La trobada ha incorporat presentacions amb diferents mirades entorn de la prevenció del tabaquisme a l’escola.
 
Classe sense Fum és un programa europeu de prevenció del tabaquisme implantat en 20 països, i el seu desenvolupament a Catalunya és possible gràcies a l’actuació dels Departaments de Salut, d’Ensenyament i de Benestar Social i Família, l’Agència de Salut Pública de Barcelona, amb el suport de l’Associació Espanyola contra el Càncer, el FC Barcelona i l’Obra Social "la Caixa".
 
L’objectiu principal de Classe sense Fum és reforçar el manteniment de la decisió dels adolescents de mantenir-se sense fumar amb el suport de tots els companys de l’aula i l’ajuda del professorat del centre. L’alumnat de cada aula que participa en el programa es compromet a mantenir-se sense fumar durant el temps que dura el programa (un mínim de 5 mesos), i participa en diferents activitats educatives que poden ajudar tot el grup a obtenir algun dels premis que s’ofereixen anualment.
 
A Catalunya, el consum de tabac és la primera causa de pèrdua de salut i de mortalitat prematura i evitable. El tabaquisme és un dels factors de risc més importants per a les malalties cardiovasculars i respiratòries i diverses formes de càncer. S’estima que la meitat de les persones que fumen moriran prematurament per malalties relacionades amb el tabaquisme.
 
Tot i la tendència sostinguda a la reducció del tabaquisme que s’observa entre la població de Catalunya, la proporció de fumadors diaris i ocasionals entre persones de 15 anys i més se situa encara en el 28,5%.
 
Diversos estudis han posat de manifest que 9 de cada 10 fumadors s’inicien en l’ús del tabac abans dels 18 anys.
 
D’acord amb les dades obtingudes a Catalunya per l’enquesta ESTUDES, la proporció d’estudiants de 14 a 18 anys que han fumat alguna vegada a la vida va reduir-se un 32% entre els anys 1994 i 2012, passant del 67,0% al 45,5%. L’ús diari de tabac en aquest grup d’adolescents catalans s’ha reduït gairebé a la meitat entre els anys 2004 i 2014, passant d’un 23,0% de fumadors diaris a un 12,4%.
 
L’ús diari de tabac entre els adolescents creix amb l’edat entre els 14 i els 18 anys, i es pot estimar que cada any hi ha 1.200 adolescents catalans de 14 anys que comencen a fumar diàriament.
 
Reduir l’inici i la progressió de l’ús de tabac entre la població adolescent és una prioritat de la prevenció del tabaquisme, i una de les àrees d’actuació interdepartamental que recull el Pla Interdepartamental de Salut Pública aprovat recentment pel Govern de la Generalitat de Catalunya.
Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia