• Es tracta d'entitats sense finalitat de lucre que tenen com a objectiu la recerca, la divulgació i la dinamització cultural en el seu entorn immediat
  • Realitzen activitats que arriben a un nombre elevat de persones, com la redacció de monografies temàtiques, de revistes científiques i de divulgació, i l’organització d’exposicions, jornades, congressos, cursos, seminaris, fires i convocatòries de beques
  • Arts Santa Mònica acull el 10 i l’11 de maig la 10a edició del RECERCAT, lloc de trobada i d’intercanvi dels centres d’estudis i aparador de les seves activitats i projectes
Més de 45.000 persones realitzen activitats relacionades amb la cultura i la recerca als 124 centres i instituts d’estudis locals i comarcals de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC). Els centres d’estudis són entitats majoritàriament sense finalitat de lucre, que tenen com a objectiu la recerca, la divulgació i la dinamització cultural en el seu entorn immediat.
 
Els centres realitzen activitats que arriben a un nombre elevat de persones: monografies temàtiques, revistes científiques i de divulgació cultural locals i comarcals, exposicions, jornades, congressos, cursos, seminaris, fires, convocatòries de beques i premis de recerca, taules rodones, sortides culturals, excursionisme, activitats de natura, concursos fotogràfics, estudi i accions de protecció del patrimoni, dinamització, etc.  Els centres formen una xarxa de cultura i de recerca amb presència al conjunt dels territoris de parla catalana i són importants transmissors de coneixement entorn al patrimoni local i comarcal i arriben a un públic divers a través de les seves activitats. Els centres també generen activitat econòmica que reverteix en les empreses i professionals dels seu entorn més immediat, atès que contribueixen a la creació de llocs de treball i ala despesa en indústries culturals de proximitat.
 
Els centres funcionen gràcies al voluntariat, i compten amb escasses estructures professionals. El perfil dels seus associats, membres de junta i investigadors és heterogeni, com ho són les pròpies entitats, en què conviuen persones d’edats i formació diversa (de 25 a 70 anys, amb carrera universitària o estudiants universitaris i de doctorat) però que tenen en comú l’interès pel món local.
 
La Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana
La CCEPC és una entitat federativa que aglutina els 124 centres que hi ha als Països Catalans. Es va constituir l’any 1992 a Vic (Osona) i té seu a l’Institut d’Estudis Catalans. La CCEPC té com a funcions principals la coordinació i el suport a les entitats que en formen part, i la promoció d’activitats que propiciïn la recerca i la difusió.
 
L’IRMU
 
L’Institut Ramon Muntaner. Fundació Privada dels Centres i Instituts d’Estudis dels Territoris de Parla Catalana (IRMU) és una eina al servei dels centres d’estudis que té com a objectius principals donar suport i difondre els projectes d’investigació i de difusió culturals dels centres d’estudis a través de diferents vies (portal web, digitalització, Jornada RECERCAT, espais de debat, línies d’ajut a la recerca, a les activitats, a les publicacions i a l’adquisició d’infraestructures, suport logístic a l’activitat dels centres, etc.). L’IRMU vol fomentar el treball en xarxa mitjançant la posada en comú d’experiències, activitats i investigacions i donar més visibilitat dins el món científic i acadèmic i dins la societat.
 
L’IRMU es va crear l’any 2003 i està participada al 50% per la Generalitat de Catalunya i la CCEPC. Compta amb 301 centres vinculats, que l’any 2013 van organitzar 2.344 activitats (trobades, congressos, itineraris, cursos, conferències, etc.), a les quals hi van assistir 106.476 persones. A més, van publicar 150 documents i van organitzar 189 noves exposicions.
 
Els eixos de treball de l’IRMU són la recerca, l’aplicació i el retorn a la societat; la dinamització i la gestió del patrimoni, i el treball en xarxa. Els centres realitzen projectes de recerca amb equips de treball multidisciplinaris, promouen la recerca i afavoreixen la seva transferència amb l’edició de publicacions, la digitalització, la difusió a través de repositoris, i l’organització d’exposicions, material didàctic i fòrums de debat. Els centres dinamitzen, valoritzen el patrimoni i en alguns casos en són gestors. Entre les accions que realitzen destaquen les centrades en dinamització d’equipaments i elements patrimonials, la promoció de la seva salvaguarda, preparació d’itineraris, participació en Jornades Europees del Patrimoni, gestió de fons documentals, etc.
 
Jornades RECERCAT
 
Barcelona acull el 10 i l’11 de maig la 10a edició del RECERCAT, Jornada de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana, un lloc de trobada i d’intercanvi dels centres d’estudis d’arreu dels territoris de parla catalana i un aparador de les activitats i projectes que entorn a la recerca local i comarcal porten a terme.
 
El gruix de l’activitat d’aquesta desena edició té lloc a Arts Santa Mònica, on s’oferiran exposicions, tallers infantils, visites culturals, debats i una fira on més d’un centenar d’entitats vingudes d’arreu exposaran els seus treballs sobre la recerca i la cultura local i comarcal.
RECERCAT té com a objectius donar a conèixer a la resta de la societat civil l’activitat dels centres, instituts d’estudis i altres entitats culturals; facilitar l’accés a les publicacions dels centres; fomentar la comunicació i el contacte entre els centres dels diferents territoris de parla catalana; reconèixer tasca que realitzen aquestes entitats per a la recerca i la seva posterior divulgació en els territoris de Parla Catalana i també reconèixer la trajectòria d’una persona vinculada al món dels centres d’estudis a través d’uns premis.
 
RECERCAT està organitzada per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), el Departament de Cultura, la Coordinadora de Centres d’Estudi de Parla Catalana i l’Ajuntament de Barcelona, amb el suport dels Grups de Recerca Local de la ciutat.