El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha presentat avui les novetats per a la propera temporada de pesca a les aigües d’alta muntanya. Catalunya té una divisió en zones de pesca de salmònids (és a dir, de truites) i de ciprínids, zones de terra baixa i baixa muntanya.
Dins de les zones de truites, hi trobem les zones de pesca d’alta muntanya, que tenen una temporada i condicions especials. Aquestes són zones d’elevada altitud on el cicle reproductor de la truita es veu afectat per la duresa del clima i les baixes temperatures, i és per això que requereixen una regulació especial.
Aquest és un dels tipus de pesca amb més adeptes a Catalunya, i té una gran importància turística i econòmica a determinades zones de muntanya, entre les quals destaquen el Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça i algunes zones de l’Alt Urgell i el Pallars Jussà.
Inici temporada d’aigües d’alta muntanya
La temporada s’inicia demà dissabte dia 10 de maig i conclou el proper 30 de setembre. Una novetat d’enguany és que la temporada per a la pesca sense mort es perllonga fins al 15 d’octubre. Atès que es tracta d’un tipus de pesca sostenible, s’amplia mig mes més, de manera que tant l’activitat piscícola com la turística i l’econòmica en aquestes comarques es vegi afavorida. Això no inclou les zones de pesca intensiva, que és molt més àmplia.
Obtenció dels permisos de pesca
El Departament d’Agricultura continua incrementant la seva política per facilitar l’obtenció dels permisos diaris de pesca i també de la llicència, que actualment es pot obtenir per a 15 dies per a turistes de pas o de fins a 4 anys per a persones que pesquen cada any, amb el consegüent estalvi.
Per aquesta raó ha incrementat les possibilitats d’obtenció dels permisos. Aquesta temporada podrà ser obtingut de les formes següents:
- Mitjançant internet. Aquesta és una modalitat que permet l’obtenció del permís des del domicili particular o des d’un lloc de restauració, allotjament o botiga, una oficina de turisme, etc. És molt important per a turistes que desitgen venir amb una planificació tancada o per assegurar-se que es podrà pescar en una zona determinada en dies amb molta demanda (http://www20.gencat.cat/portal/site/OVT/menuitem.8d9f3f7e23c1cd519e629e30b0c0e1a0/?vgnextoid=c568bae068a86210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextchannel=c568bae068a86210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextfmt=detall&contentid=2c78d10a5678a310d10a5678a3108d0c1e0aRCRD)
- Mitjançant les societats de pescadors o determinats comerços, botigues, o llocs de restauració o allotjament a les zones de pesca amb més demanda, o més remotes. És un sistema alternatiu per al pescador de darrera hora o per als moments en què pugui caure o no funcionar la xarxa (cosa que acostuma a passar en moments d’elevada demanda precisament els dies de més afluència de pescadors). Enguany s’ha habilitat un sistema de pagament mitjançant datàfons en un entorn telefònic alternatiu a Internet.
Nous sistemes alternatius de pesca: promoció
El Departament d’Agricultura treballa en la implantació de noves modalitats de zones de pesca controlada. Està iniciant els primers contactes amb el territori (ja que es farà d’acord amb aquest) amb societats de pescadors, administracions locals i organitzacions representatives del sector turístic amb l’objectiu de recuperar les poblacions de truita autòctona. Es tracta de revitalitzar la pesca esportiva en aquestes zones i diversificar les zones de pesca de manera que es pugui arribar a un major nombre de zones i amb més pescadors.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.