• El vehicle elèctric ha estat dissenyat i construït per alumnes de diferents famílies professionals de l’Institut Pere Martell
 
  • La Shell Eco-Marathon se celebrarà del 15 al 18 de maig a Rotterdam (Holanda) per a estudiants d’Europa
 
Alumnes de l’Institut Pere Martell de Tarragona participaran del 15 al 18 de maig a la Shell Eco-Marathon a Rotterdam (Holanda) amb un vehicle elèctric dissenyat i construït per alumnes del propi institut. El projecte del vehicle elèctric “Eleco” ha sigut el resultat del treball d’alumnes de diferents famílies professionals del centre: Transport i manteniment de vehicles, Fabricació mecànica, Electricitat-electrònica i Arts gràfiques.
 
El projecte de l’automòbil elèctric “Eleco” va néixer a l’octubre de l’any 2012 de les inquietuds de professors del institut i també de la proposta d’un ex-alumne. L’objectiu del projecte ha estat mantenir un alt nivell educatiu i aportar un valor afegit als estudis professionals per a futurs alumnes. La construcció del prototip es va iniciar al gener de 2013 i ha finalitzat recentment. Els alumnes del institut han invertit prop de 8.000 hores en el desenvolupament i la construcció del vehicle.
 
La Shell Eco-Marathon és una competició que desafia als estudiants a dissenyar, construir i conduir el cotxe enèrgicament més eficient. La competició es divideix en dos classes: la classe Prototype, que se centra a la màxima eficiència dels vehicles, i la classe UrbanConcept, centrada en premiar els dissenys més pràctics.
 
Els automòbils participen en una de les set categories de funcionament: combustible convencional, dièsel, combustibles ecològics, combustible fet a partir de gas natural (GTL), hidrogen, energia solar o electricitat. Els participants han de provar els seus vehicles durant diversos dies en un circuit amb l’equivalent d’un litre de combustible a una velocitat establerta. Els organitzadors calcularan la eficiència energètica i nomenaran un guanyador per a cada categoria i per a cada font d’energia. Fora de la pista es premiaran mèrits com la seguretat, el treball en equip, el disseny i la innovació tecnològica.
 
La competició tindrà lloc a tres llocs del món: a Houston (Estats Units) per als estudiants d’Amèrica, a Manila (Filipines) per als estudiants d’Àsia i a Rotterdam (Holanda) per als estudiants d’Europa.
 
Els alumnes de l’Institut Pere Martell ja han superat dos fases eliminatòries de selecció per a poder participar a la Shell Eco-Marathon. La primera fase valorava el projecte educatiu en relació a la construcció del prototip, mentre que la segona fase se centrava en les prestacions del prototip, els mitjans tècnics emprats i la documentació tècnica. Els estudiants del projecte “Eleco” s’enfrontaran a més de 200 equips de 26 països.
 
El prototip “Eleco” disposa d’un motor Brushlees (un tipus de motor que a diferència dels motors elèctrics clàssics no fa servir cap tipus de sistema que ocasioni un fregament al seu interior i d’aquesta forma no genera pèrdues d’energia) d’1 KW, té un pes de 60 quilograms, el xassís és d’acer i la carrosseria de fibra de vidre. La seva velocitat màxima és de 40 quilòmetres per hora.
 
 
 
12 de maig de 2014