Interior

Govern

El Departament d'Interior i la Universitat de Barcelona impulsen un nou títol universitari en seguretat

query_builder   12 maig 2014 16:01

event_note Nota de premsa

El Departament d'Interior i la Universitat de Barcelona impulsen un nou títol universitari en seguretat

FOTO WEB
  • El Grau en Seguretat s’impartirà des de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, que s’adscriu a la Universitat de Barcelona, i és pioner a l’Estat espanyol
  • La nova titulació dóna resposta a la necessitat d’empreses i institucions de comptar amb professionals experts en seguretat
 
 
El departament d'Interior ha impulsat la creació d’un nou títol universitari en seguretat, que s’impartirà des de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), com a centre adscrit a la Universitat de Barcelona (UB) i amb la col·laboració de la Facultat de Dret, que aportarà el personal docent. Aquest grau s’inicia el proper curs 2014-2015.
 
El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha explicat que el nou Grau en Seguretat “és pioner i innovador, un projecte de país que ens permetrà fer un salt qualitatiu en la generació i la difusió de coneixement en l’àmbit de la seguretat”. El conseller ho ha explicat en roda de premsa acompanyat del rector de la Universitat de Barcelona, Dídac Ramírez, de la directora de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), Núria Aymerich, del secretari d'Universitats, Antoni Castellà, i del degà de la Facultat de Dret, Enoch Albertí.
 
Espadaler ha afegit que “el Grau en Seguretat neix com a resposta a la necessitats d’empreses i institucions de comptar amb professionals experts en seguretat, ja que aquest és un àmbit estratègic que té conseqüències directes en la competitivitat de les empreses”. La nova titulació suposarà un avanç en la generació de coneixement i investigació en aquest àmbit des dels estudis superiors, i se sumarà al que els propis actors del sistema de seguretat ja generen des de fa anys.
 
El rector de la UB, Dídac Ramírez, ha assenyatat que “la Universitat de Barcelona és un centre amb una presència internacional destacable, fet que afavorirà la mobilitat i l’intercanvi d’estudiants i que l’Institut es converteixi en referent internacional a nivell de seguretat”.
 
Els graduats en seguretat podran afrontar des d’una perspectiva global els reptes derivats de la ciberseguretat, les catàstrofes naturals, la seguretat alimentària o la necessitat de garantir les instal·lacions crítiques, entre moltes altres qüestions. La directora de l’ISPC, Núria Aymerich, ha destacat que “aquesta visió holística de la seguretat és innovadora respecte altres programes existents, tant a nivell nacional com internacional”. En aquest sentit, el secretari d’Universitats ha apuntat que “l’ISPC és l’organisme on es fa recerca i innovació en seguretat i per aquest motiu és el centre idoni perquè s’hi imparteixi el Grau”.
 
 
El Grau en seguretat
Els nous estudis ofereixen una formació generalista que actualment es troba disseminada en diferents cursos i crea un perfil propi, un professional compatible amb els actors existents en aquest àmbit i amb capacitat per integrar les diferents perspectives.
 
Els destinataris del nou grau són estudiants que hagin acabat els estudis de batxillerat -preferentment de la modalitat d’humanitats i ciències socials- i professionals de la seguretat.
 
Les diverses sortides professionals es troben tant en l’àmbit públic com privat: seguretat corporativa i gerència de riscos en empreses, assessorament i consultoria en seguretat - a escala local o internacional-, gestió de la seguretat pública i privada, cooperació internacional, director de seguretat, analistes en seguretat pel disseny de polítiques públiques, suport als cossos i organitzacions que integren la seguretat pública, experts en seguretat en l’àmbit de la comunicació o la docència i la recerca, entre d’altres.
 
El grau s’estructura en 240 crèdits, organitzats en quatre cursos de dos semestres; el primer curs es proporcionarà la formació bàsica relacionada amb les ciències socials i jurídiques (10 assignatures, 60 crèdits); en el segon i tercer curs (21 assignatures obligatòries, 126 crèdits) es comencen a configurar les mencions, s’ofereixen eines per a la investigació i es dota de recursos als estudiants per desenvolupar la seva tasca professional; el darrer curs, i a part dels 18 crèdits obligatoris (1 assignatura i el treball de fi de grau), s’ofereixen dues mencions, a triar pels estudiants: seguretat internacional i seguretat corporativa, tot i que es podrà optar per no inscriure’s a cap menció i seguir un itinerari propi.
 
El plantejament dels continguts s’ha realitzat amb la col·laboració de representants de les diferents àrees de coneixement del món acadèmic i amb professionals de l’àmbit de la seguretat i del teixit empresarial del país.
 
Els estudis s’impartiran a les instal·lacions de l’ISPC, a Mollet del Vallès, i el professorat estarà format per docents de la UB, professors d’altres universitats i personal expert. El preu dels estudis es regeixen segons el sistema de preu públic.
 
A part del Grau en Seguretat, la col·laboració amb la Universitat de Barcelona per a la impartició d’estudis universitaris és un projecte que ja es va iniciar el 2012, amb la Facultat de Dret, en l’organització del Màster universitari en direcció estratègica de seguretat i policia, i en la impartició de diferents cursos d’extensió universitària Justícia criminal i policia, Seguretat i policia i La prova en el procés penal. Aquesta col·laboració s’estén a altres universitats catalanes, com la  Universitat Politècnica de Catalunya, que imparteix des del curs 2013-2014 el Màster en incendis i protecció civil, i amb la  Universitat de Lleida, amb qui es col·labora en el Màster interuniversitari en gestió de focs forestals.
 
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia