La femella de gall fer en un carrer d'Aramunt
La femella de gall fer en un carrer d'Aramunt
És un comportament molt inusual d’aquesta espècie de fauna protegida que corre el risc d’extinció a Catalunya
 
Membres del Cos d’Agents Rurals i tècnics del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural van capturar ahir una femella de gall fer (Tetrao urogallus)a la població d’Aramunt, al terme municipal de la Conca de Dalt (Pallars Jussà).
 
Diversos veïns van poder veure com durant tot el dia un estrany animal semblant a un faisà o a una perdiu molt i molt gran es passejava pels carrers i teulats del poble. Els Agents Rurals en desplaçar-se a la zona van poder identificar-lo com una femella de gall fer, espècie que a Catalunya es considera en perill d’extinció.
 
La troballa és una gran raresa perquè aquesta zona no és pròpia d’aquesta espècie, i l’àrea geogràfica més pròxima on se'n troben es situa a més de vint quilòmetres. El gall fer és una espècie d’hàbits sedentaris i desplaçaments molt locals que habita en boscos subalpins normalment de coníferes.
 
El comportament també era molt peculiar ja que permetia acostar-s'hi a poca distància perquè els veïns s’hi poguessin fer fotos. Fins i tot els nens la van batejar amb el nom de “tarongeta” en referència al color taronja del coll i pit tan característic de les femelles d’aquesta espècie. Generalment viuen a l’interior del bosc i tenen hàbits poc sociables. Els Agents Rurals i tècnics van decidir capturar-la per traslladar-la a un bosc ja que hi havia un risc important que l’animal pogués ser atropellat o depredat. En el moment de la captura es va aprofitar per col·locar un emissor a l’exemplar per poder-li fer un seguiment més acurat, que alhora servirà per conèixer més dades sobre els desplaçaments i costums de les femelles d’aquesta espècie.
Agent Rural durant la captura
Agent Rural durant la captura
Durant el mes de maig estan en zel. Els mascles fan un cant molt característic en unes zones molt determinades del bosc anomenades “cantador o cantader”, on s’agrupen diversos mascles. Allà hi van les femelles per aparellar-se. Actualment el gall fer és una espècie amb una important regressió demogràfica i en queden pocs exemplars a Catalunya, malgrat tenir la població mes important de tot el Pirineu. Els tècnics creuen que la gallina prové d’un cantador d’on han desaparegut els mascles i es desplaçava a la recerca d’un altre territori. Per aquest motiu l’han traslladat a un altre cantador actiu. En aquesta època de zel, és normal que de tant en tant algun mascle tingui per efecte de les hormones un comportament tan alterat que es deixi veure en zones de presència humana i fins i tot es deixi agafar, però això es molt rar que passi amb una femella, com és el cas.
 
Actualment, el gall fer a Catalunya està reclòs en certes forests de l'àmbit del Pirineu i el Prepirineu. Acostumen a ser solitaris, si bé durant certes èpoques existeix un cert grau de gregarisme. El domini vital d'un exemplar adult ha estat avaluat en 50 ha.
 
La seva població s'està reduint de manera lenta però progressiva des de l'inici de la dècada dels vuitanta. A les comarques del Ripollès, la Cerdanya i l'Alt Urgell i també a certes serres prepirinenques ha estat constatada una davallada poblacional, causada per alteracions de l'hàbitat (estacions d'esquí alpí o nòrdic, mala gestió forestal, densificació del sotabosc, elevades densitats d'ungulats salvatges, especialment el cérvol, etc.).
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat  i twitter.com/agriculturacat.
 

4  

Fitxers adjunts

Agent Rural durant la captura

Agent Rural durant la captura
JPG | 177

La femella de gall fer en un carrer d'Aramunt

La femella de gall fer en un carrer d'Aramunt
JPG | 3442

Imatge del gall fer enming de la carretera

Imatge del gall fer enming de la carretera
JPG | 1137

Un altre moment de la captura

Un altre moment de la captura
JPG | 3595