• El titular de Justícia fa ressaltar, en el marc de la conferència “Justícia.cat: 500 dies” a Tribuna de Girona, que creiem en un estat propi, però també en un estat del benestar que defineixi una Administració de justícia més propera al ciutadà i un sistema penitenciari capaç de fomentar la reinserció”
El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha pronunciat aquesta tarda una conferència sota l'epígraf "Justícia.cat: 500 dies", al fòrum Tribuna de Girona. En aquest espai de debat i reflexió, el conseller Gordó ha exposat una sèrie d'idees sobre “estructures d’estat a desenvolupar pel Departament de Justícia” i també sobre les “reformes legislatives estatals contràries als interessos de Catalunya”. Així mateix, ha fet un repàs dels compromisos d’àmbit general adquirits pel Departament i, específicament, dels complerts a les comarques gironines.
 
En la seva exposició, el titular de Justícia ha afirmat que, com un dels objectius del Departament que encapçala, “s'ha marcat la majúscula de la paraula Justícia. I això tan sols era possible si posàvem al centre de la nostra preocupació, sobre tota la resta de coses, la persona, el ciutadà, el seu benestar i la justícia”, i ha recordat que “creiem en un estat propi, però també en un estat del benestar que defineixi una Administració de justícia més propera al ciutadà i un sistema penitenciari capaç de fomentar la reinserció per fer del nostre país un lloc més segur”.
 
En aquest sentit, Germà Gordó ha afegit que “tot i tenir ara per ara unes eines limitades per les circumstàncies, hem de fer un gran estat del sud d’Europa, un model a imitar en molts sentits”.
 
El conseller s'ha servit d’aquesta conferència per posar damunt la taula la utilitat que han de tenir les lleis. Sobre aquest aspecte, ha assegurat que “la llei no ha de servir per establir estructures jeràrquiques que regulen, ordenen, centralitzen i igualen a tothom per poder complir una tasca uniformitzadora, centrada en l’Administració com a eix.” I ha apuntat: “La llei no ha de ser una eina per posar límits, sinó per fer possibles les coses.”
 
Durant la seva conferència, el conseller Gordó ha volgut aprofundir en el desenvolupament de les estructures d'estat de l'àmbit de Justícia. I ho ha fet des de dues vessants: la compleció del Codi civil de Catalunya i l’avenç cap a una Administració de justícia pròpia per “garantir —ha dit— una transició que asseguri el funcionament de l’ordre jurisdiccional a Catalunya”.
 
Una vegada més, Germà Gordó ha posat de manifest la importància de finalitzar la Compilació del dret civil català, ja que “suposarà que Catalunya disposa del seu Codi civil: complet, coherent i adaptat als temps i els costums de les catalanes i els catalans”.  
 
Així mateix, Gordó ha explicat la necessitat de preveure “l’elaboració d’un Pla per a la transitorietat jurídica de l’Administració de justícia”. Sobre aquest pla, Germà Gordó ha remarcat que algunes de les actuacions en les quals es treballa són la creació del Consell de Justícia de Catalunya, la instauració d’un Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que sigui l’última instància, la creació de la Fiscalia Superior de Justícia, independent del Ministeri Fiscal, i la d’un tribunal especialitzat de marca comunitària de primera i segona instància.
 
Durant la seva conferència, el conseller ha volgut recordar la llarga llista de greuges de l'Estat amb Catalunya i, concretament, ha enumerat les ingerències en les competències de justícia de Catalunya. Així mateix, Gordó ha dit que “la problemàtica ha estat la contínua invasió de competències que ha afectat, d’una banda, aspectes sobre la gestió dels serveis, sobre com organitzar l’Administració de justícia i sobre el seu finançament, i de l’altra, aspectes pròpiament ideològics”. En aquesta línia, el titular de Justícia ha fet un repàs a les lleis i normatives catalanes que el Govern espanyol ha trepitjat amb les seves reformes, i ha mencionat la reforma de demarcació i planta judicial, la reforma en matèria de justícia gratuïta i les taxes judicials estatals.
 
Com a exemple d’aquest caràcter invasiu, Gordó ha esmentat l’Avantprojecte de llei de serveis i col·legis professionals, amb el qual, segons ha dit, “es produeix una intervenció de caràcter centralista i homogeneïtzador, que topa amb les nostres competències”.
 
El conseller Gordó tampoc no ha oblidat fer algunes referències a la demarcació de Girona en matèria de justícia. Així, ha recordat la posada en funcionament de la presó de Puig de les Basses, un centre previst en el marc del Pla d'equipaments penitenciaris 2013-2020, o les actuacions en l'àmbit de l'Administració de justícia, com la implantació de la nova oficina judicial a Girona i Olot o les reformes previstes als jutjats de Girona per tal d’habilitar l’espai del Jutjat de Guàrdia, així com les millores al Palau de Justícia de Girona.
 
En les conclusions de la conferència “Justícia.cat: 500 dies”, el conseller Gordó s'ha referit al moment polític que viu Catalunya, que ha qualificat com de “transició”. I ha asseverat: “En aquests moments, és lògic que els partidaris de no modificar res s’emparin en la legalitat vigent: però, com se sent dir cada dia més a Catalunya, la realitat acaba tard o d’hora imposant-se a la llei, aquella que dèiem al principi que ha de fer possibles les coses.”
 
 
El titular de Justícia ha clos la seva conferència argüint que “és just obrir la porta perquè siguin les ciutadanes i els ciutadans de Catalunya els que tinguin l’opció de decidir el model de país que volen. Crec que és un plantejament escrupolosament democràtic.”
 
Gordó, però, ha continuat reivindicant que des de la cartera que ell dirigeix no es deixarà detreballar perquè hi hagi el diàleg necessari, perquè hi hagi les garanties jurídiques que donin solidesa a aquest diàleg, i perquè hi hagi també les garanties jurídiques necessàries en el procés que tingui lloc en cas que aquest diàleg no sigui fructífer”. I ha posat el punt final retornant a les seves paraules inicials: “ La llei i la justícia han de servir per impulsar persones i països, i no per limitar-los.”