El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha rebut de mans de l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell, la memòria que recull els valors i criteris amb els quals la Portalada Romànica de Santa Maria de Ripoll es postula com a candidata a ser reconeguda com a Patrimoni Mundial de la UNESCO.
A la reunió també hi han estat presents el director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Joan Pluma; el president del Consell Comarcal Ripollès i primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Ripoll, Miquel Rovira; el regidor de Cultura dem l’Ajuntament de Ripoll, Ramon Santanach, membre de la Comissió Portalada; la regidora membre de la Comissió Portalada, Nancy Rovira; la directora del projecte candidatura UNESCO Portalada de Ripoll, Carme Polo, i el cap de l’Àrea de Cultura de Ajuntament de Ripoll, Joan Colomer.
Amb la presentació de la memòria al Departament de Cultura s’inicia oficialment el tràmit de la candidatura. La base de la Memòria és la valoració dels paràmetres que des de la UNESCO es reclamen per endegar i proposar una candidatura, confrontats amb la realitat patrimonial de la Portalada.
Per mitjà d’aquest document, des d’avui dipositat oficialment a la Generalitat, es justifica el valor essencial de l’església abacial com una de les primeres obres romàniques que es van construir a Catalunya lluny de l’antiga arquitectura que s’havia donat a tota la península ibèrica, especialment influenciada per la cultura àrab. I remarca que el valor més important de l’església de Santa Maria és la portalada, on es troba el programa iconogràfic cristià més complet de l’època.
En aquest sentit, la memòria destaca la importància que el programa iconogràfic de la portalada suposa com a testimoni de l’intercanvi d’influències que es va produir al llarg del segle XII en el desenvolupament de les arts monumentals. I igualment destaca el valor intrínsec que permet trobar en la portalada la universalitat, l’excepcionalitat i l’autenticitat que la UNESCO exigeix per aquells béns que opten a ser proclamats Patrimoni Mundial.
El registre a la Generalitat és el primer pas de tot el procés reglamentari per optar al reconeixement com a Patrimoni Mundial, que posteriorment haurà de ser avalat pel Ministeri de Cultura. El 25 de juny de 2013, el Govern de la Generalitat va aprovar el decret que per primera vegada facilitava una orientació normativa per a l’elaboració de les candidatures que optessin a Patrimoni Mundial de la UNESCO (Decret 186/2013 de 25 de juny, de procediment d’elaboració de candidatures de béns del patrimoni cultural català per a la seva inscripció en la Llista del Patrimoni Mundial).
1