• Un dels projectes -Ebro-Admiclim- permetrà analitzar mesures de mitigació i adaptació als efectes del canvi climàtic en el delta de l’Ebre, a través de l’anàlisi d’una prova pilot d’aport de sediments i el seu seguiment mitjançant la xarxa d’indicadors ambientals del delta
 
  • El segon d’ells (Trivers) farà possible l’anàlisi i posada a punt d’un mètode per a valorar l’estat ecològic dels rius temporals i efímers propis del clima mediterrani
 
  • Finalment, l’ACA està implicada en la iniciativa MigratoEbre, projecte enfocat a millorar la connectivitat fluvial i les condicions per a la preservació d’espècies autòctones com l’anguila, o el retorn d’espècies autòctones desaparegudes fa anys com l’esturió
 
 
L’Agència Catalana de l’Aigua participa en 3 projectes d’investigació que han rebut aportacions de la comissió europea a través del Projecte Life+, concretament Ebro-Admiclim, Trivers (en aquests dos com a socis) i MigratoEbre, en aquest com a entitat interessada i col·laboradora en el projecte.
 
Ebro-Admiclim permetrà analitzat algunes mesures per  mitigar i adaptar-nos als possibles efectes que el canvi climàtic pot tenir sobre el Delta de l’Ebre. Aquest projecte pretén, a través d’una prova pilot, aportar sediments al delta i monitoritzar els seus efectes a través de la xarxa d’indicadors de qualitat del delta de l’Ebre (XIADE) que recentment l’empresa Acuamed ha construit seguint el mandat de la llei del Pla Hidrològic Nacional.
 
D’altra banda, també s’analitzarà amb aquesta iniciativa l’optimització operativa de zones humides de nova creació per a maximitzar el segrest de carboni, l’elevació del sòl i l’assimilació de nutrients i contaminants. Amb totes aquestes accions es podran identificar les zones més vulnerables davant d’una possible crescuda del nivell del mar i quines accions poden ser més efectives per preservar el delta.
 
Aquest projecte, dotat amb un pressupost total de 2,2 milions d’euros, està liderat per l’IRTA i hi participen l’ACA, l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, l’ICGC, el CAT, la Comunitat de Regants de l’Esquerra del Delta de l’Ebre i la Universitat de Còrdova.
 
Projecte Trivers
 
Pel que fa al projecte Trivers, aquest consisteix en posar en marxa un mètode per a poder avaluar, amb garanties l’estat dels rius temporals i efímers. El clima mediterrani provoca que a Catalunya, a l’igual que en altres indrets de la Mediterrània, els rius tinguin una elevada variabilitat temporal, amb períodes humits i secs que s’alternen de manera més o menys irregular. La valoració de l’estat d’alguns d’aquests rius, on tan sols circula cabal uns quants dies a l’any, és un repte que cal afrontar per a poder gestionar-los millor.
 
Aquest projecte, dotat amb un pressupost superior als 1,4 milions d’euros, està liderat per la Universitat de Barcelona i hi participa l’ACA, el CSIC i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. Es pretén trobar les eines adients per a valorar l’estat ecològic d’aquestes masses d’aigua temporals.
 
Finalment, el projecte MigratoEbre està enfocat a millorar la connectivitat fluvial i les condicions per a la incorporació d’espècies autòctones com l’anguila, o autòctones i desaparegudes fa anys com l’esturió.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 174