Les empreses fructícoles catalanes, localitzades majoritàriament a Lleida, han assolit un altíssim nivell de competència en el mercat interior i exterior, en part gràcies a una potent organització i concentració de l’oferta. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) sempre ha valorat els instruments que la Política Agrària Comuna (PAC) posa a l’abast dels agricultors amb aquest objectiu com són les Organitzacions de Productors de Fruites i Hortalisses (OPFH), i amb un grau encara major de concentració, les Associacions d’Organitzacions de Productors (AOP), incloses en el reglament 1308/2013, d’organització comuna de mercats de productes agraris.
 
Així, l’Associació empresarial de la fruita de Catalunya Afrucat, amb seu social a Lleida, ha estat reconeguda, en data 12 de maig de 2014, com a Associació d’OPFH per la direcció general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del DAAM.
 
Afrucat, juntament amb Indulleida (amb l’activitat de valorització de la producció mitjançant la transformació) son les 2 úniques Associacions d’OPFH reconegudes  actualment a Catalunya.
 
La Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries valora molt positivament els programes operatius. El reconeixement de les OPFH serveix per a què mes producte s’agrupi en les OPFH atès que, actualment tant sols el 50% està agrupat. En aquest sentit, el Departament felicita a AFRUCAT pel seu reconeixement.
 
Les activitats reconegudes d’aquesta nova Associació d’OPFH són les següents:
-       adopció entre els seus socis de normes comunes en els àmbits de coneixement de la producció, de producció, de comercialització i protecció del medi ambient;
-       realització d’accions de mesures de prevenció i de gestió de crisis;
-       realització de mesures de promoció dels productes;
-       presentació de sol·licituds d’extensió de les normes adoptades prèviament pels seus socis; i
-       altres activitats dirigides a la consecució d’objectius de les organitzacions de productors associades recollits en els seus estatuts.
 
A més, la seva qualificació permetrà en el futur el desenvolupament d’un programa operatiu parcial o total, que podrà beneficiar-se d’un ajut de fins el 4,7% del valor comercialitzat, sempre que l’import d’ajut per damunt del 4,1%  es destini a la prevenció i gestió de crisis.
 
L’objectiu que expressa Afrucat és impulsar la fructicultura catalana per a esdevenir, encara més, un referent internacional del mercat de la fruita, en base a la incorporació en les empreses fructícoles associades de la transferència tecnològica, l’assessorament, la innovació i el coneixement dels mercats.
 
Afrucat, entitat hereva de les associacions Asofruit i Catalonia Qualitat, agrupa un total de 80 empreses fructícoles, 44 de les quals reconegudes com a OPFH, i representa una superfície potencial d’unes 35.000 hectàrees de fruiters, un 80% en  parcel·les ubicades a Catalunya.
 
A més, Afrucat també té una participació activa com a membre del Col·legi de Productors de l’Assemblea de les Regions Hortofructícoles Europees (AREFLH), que agrupa les 21 principals regions europees productores, de la qual el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí i Aixut n’és el president des de el març de 2013, i que són un lobby de referència de les OP en l’àmbit de les institucions comunitàries.
 
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.