oreneta vulgar alimentant els polls
oreneta vulgar alimentant els polls
 
La temporada  primavera-estiu 2013 van ingressar al Centre de Fauna de Torreferrussa més de 2000 pollets d’espècies protegides, 1435 eren polls de falciots, ballesters i orenetes
 
Un acord del Departament d’Agricultura amb 49 clíniques veterinàries facilita la recollida d’aquesta animals i la seva recuperació
 
Una parella d’orenetes consumeix 500.000 mosquits cada temporada i per tant es converteix en el millor aliat contra les picades
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha presentat avui l’inici de campanya de la recollida d’animals en l’entorn urbà coincidint amb la primavera i la sortida  del niu dels polls de molts ocells. La previsió és que més de 1.400 exemplars d’aus protegides que viuen en l’entorn urbà ingressin d’aquí fins al mes d’agost al Centre de Fauna de Torreferrussa (Vallès Occidental) per ser recuperats i posteriorment retornats a la natura. Principalment, el volum més gran el representen falciots, orenetes i ballesters.
 
La recollida d’animals de fauna salvatge que realitzen habitualment els agents rurals per traslladar-los als centres de Fauna del Departament és molt elevada. Concretament, l’any 2013 van realitzar 4.423 recollides a Catalunya per portar animals als centres de Fauna del Departament. Només a Barcelona ciutat, per posar un exemple, es van recollir més de 200 aus protegides, principalment falciots i orenetes.
Moment de la presentació de l'inici de campanya de recolllida d'animals
Moment de la presentació de l'inici de campanya de recolllida d'animals
Nou sistema de col·laboració amb les clíniques veterinàries
Davant el gran allau de recollides d’animals salvatges  i coincidint amb aquest període, el Departament ha establert una sèrie d’acords amb diferents clíniques veterinàries per facilitar-ne la gestió. Aquestes clíniques veterinàries i botigues especialitzades de diferents comarques de Barcelona funcionen com a punts de recollida autoritzats I serveixen perquè els particulars deixin els animals d'espècies protegides que puguin trobar abans de ser transportats al Centre de Fauna de Torreferrussa, on rebran les atencions específiques que necessitin. L’any passat es va realitzar una primera prova pilot a les comarques de Barcelona i aquest 2014 s’ha ampliat a les comarques de la Catalunya Central. En total, són 49 les clíniques que participen en aquesta iniciativa que millora la gestió de les recollides i el posterior tractament. El Departament d’Agricultura agraeix i valora molt positivament la col·laboració de totes les clíniques i botigues que participen en la campanya de recollida de pollets d’aquestes espècies.
 
Els centres de Recuperació de Fauna, un referent mundial
Als Centres de Fauna del Departament d’Agricultura ingressen anualment més de 8.000 exemplars de fauna autòctona, especialment durant els mesos d’estiu.

El Departament disposa a tot Catalunya de sis centres de fauna propis dedicats a la rehabilitació de fauna salvatge autòctona –principalment protegida–, així com a la realització de programes de cria en captivitat d’espècies amenaçades:
 
·         CFS de Torreferrussa (Santa Perpètua de Mogoda, el Vallès Occidental)
·         CFS de Vallcalent (Lleida, el Segrià)
·         CFS del Canal Vell (Deltebre, el Baix Ebre)
·         CFS dels Aiguamolls de l'Empordà (Castelló d’Empúries, l’Alt Empordà)
·         CFS del Pont de Suert (el Pont de Suert, l’Alta Ribagorça)
·         Centre Ictiològic del Delta de l’Ebre (Amposta, el Montsià)
 
L’any passat, pel que fa a la rehabilitació d’espècies, el conjunt dels centres de fauna van registrar 8.218 animals entrades d’animals. D’aquests, un total de 2.970 (36,14%) s’han pogut recuperar i alliberar a la natura. El major nombre d’entrades d’exemplars correspon a Torreferrussa (5.573 entrades, 68% del total).
 
Des de la creació del primer CFS l’any 1980 (Torreferrussa), han ingressat en tots els CFS del Departament més 100.000 exemplars, xifra que constata el considerable increment del volum de feina experimentat pels centres en els darrers anys.
Actuació
Actuació del Departament d'Agricultura per preservar la fauna urbana protegida
La fauna urbana protegida, la gran desconeguda
 
La majoria dels animals que es troben a la ciutat són fauna salvatge, malgrat que en un principi no ens pugui semblar així perquè viuen en un entorn urbà. A més, quasi tots són protegits.
Entre els ocells urbans protegits i que nidifiquen en edificis, destaquen l'oreneta vulgar (Hirundo rustica), l'oreneta cuablanca (Delichon urbicum), el falciot negre (Apus apus) i el ballester (Apus melba). Tots són ocells insectívors de gran valor que contribueixen al control de les poblacions d'insectes, com ara el mosquit tigre.
 
En els darrers anys el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural s’ha implicat en la detecció i prevenció de la destrucció dels llocs de nidificació de fauna salvatge protegida que viu a les ciutats. Espècies com els falciots, els ballesters, les orenetes i els ratpenats utilitzen els forats de ventilació de sostres i mitgeres per refugiar-s'hi i nidificar.
 
L’Àrea Metropolitana de Barcelona concentra la major part de la població d’aquestes espècies a Catalunya. A causa de les noves tendències de l’arquitectura, del deteriorament dels edificis que tenen estructures adequades perquè s'hi estableixin i de les rehabilitacions que es fan sense tenir-les en compte, si no es duen a terme accions de protecció i sensibilització, en un futur proper podrien desaparèixer del nostre entorn urbà. Aquestes espècies realitzen una tasca mediambiental insubstituïble, ja que consumeixen quantitats molt grans d’insectes en la seva dieta diària, com ara mosquits i altres insectes plaga per a l’agricultura i molestos per a l’home. La lluita biològica contra determinades plagues que duen a terme aquestes espècies és un dels motius que fa que sigui important la tasca de la seva preservació per a les generacions futures, sense oblidar el patrimoni natural que contribueix a  enriquir la biodiversitat urbana i la millora de la qualitat de vida a la ciutat.
Moment de l'alliberament d'un falciot recuperat al Centre de Fauna de Torreferrussa
Moment de l'alliberament d'un falciot recuperat al Centre de Fauna de Torreferrussa
Des del Departament d’Agricultura, un apartat de pàgina web dóna a conèixer la fauna urbana protegida i proporciona informació sobre la normativa, dins de l’apartat Fauna salvatge protegida al medi urbà.
 
El Millor Insecticida Natural, 150 milions de mosquits consumits per les orenetes en migració a Catalunya
 
Una de les accions que du a terme el Cos d’Agents Rurals al llarg de l’any per millorar la conservació d’aquestes espècies és fer xerrades específiques de divulgació i sensibilització ambiental sobre la problemàtica de conservació d’aquestes espècies. Dins del Programa de sensibilització i educació ambiental del Cos d’Agents Rurals s’ha elaborat una nova xerrada, “El Millor insecticida natural”, per conscienciar els infants de la importància de les espècies protegides que viuen en el nostre entorn més pròxim.
La xerrada, que va acompanyada de dos vídeos divulgatius, explica les característiques de falciots, ballesters i orenetes, les seves principals amenaces i com hem d’actuar en cas de caure del niu. Aquests ocells són un dels nostres principals aliats contra els mosquits, ja que en són uns grans consumidors. Tenir un niu d’orenetes a casa pot evitar la picada de 2.500 mosquits cada dia i cada parella d’orenetes consumeix per temporada 500.000 mosquits.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat  i twitter.com/agriculturacat.

7  

Fitxers adjunts

Moment de la presentació de l'inici de campanya de recolllida d'animals

Moment de la presentació de l'inici de campanya de recolllida d'animals
JPG | 3849

Actuació del Departament d'Agricultura per preservar la fauna urbana protegida a Barcelona

Actuació del Departament d'Agricultura per preservar la fauna urbana protegida a Barcelona
JPG | 575

Presentació de la campanya de Recollida 2014

Presentació de la campanya de Recollida 2014
PDF | 872

Comunicat de premsa amb gràfics

Comunicat de premsa amb gràfics
PDF | 544

Xerrada Escoles- El Millor insecticida natural

Xerrada Escoles- El Millor insecticida natural
PDF | 4986

Moment d'alliberament d'una au protegida recuperada a Torreferrussa

Moment d'alliberament d'una au protegida recuperada a Torreferrussa
JPG | 334

Centres col.laboradors de recollida d'animals a Catalunya

Centres col.laboradors de recollida d'animals a Catalunya
DOCX | 131