- La consellera d’Ensenyament ha destacat el paper de la Universitat Oberta de Catalunya, la primera universitat a distància que es va crear a l’estat espanyol
- Irene Rigau ha participat com a representant de les comunitats autònomes en la reunió del Consell de Ministres d’Educació de la Unió Europea

La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha proposat aquest matí a la Unió Europea que es plantegi poder estudiar assignatures d’ESO i batxillerat en modalitat a distància –l’anomenat blended learning- a nivell europeu, per tal de promoure el multilingüisme i la mobilitat d’estudiants. Rigau ha fet aquestes declaracions a Brussel·les, durant la seva intervenció com a representant de les comunitats autònomes, que ha dut a terme en català, a la reunió del Consell de Ministres d’Educació de la Unió Europea.
La consellera ha insistit en la necessitat d’avançar en la modalitat de blended learning: “Si l’educació futura ha de passar per la via online és bo que amb els estudiants preuniversitaris també ho fem. A Catalunya ja impartim matèries d’ESO i batxillerat online des d’instituts presencials”. Per això ha remarcat que “a nivell europeu caldria seguir aquesta modalitat optant a matèries d’altes instituts d’Europa on almenys una llengua es pogués fer amb un altre pla d’estudis reconegut. Serà més afavoridor de la mobilitat i multilingüisme”.
La titular d’Ensenyament també ha fet referència a l’educació transfronterera presencial, i ha recordat l’aposta a Catalunya per la doble titulació de batxillerat, el Batxibacc, arrel dels acords amb França. Rigau ha remarcat que “cada vegada la població té més interès per obtenir la doble titulació. A Catalunya, el proper curs un total de 28 centres educatius impartiran el Batxibacc, incrementant en 12 els centres respecte el curs actual. Irene Rigau també ha parlat de la formació online com a eina de formació transfronterera. Així, ha indicat que a l’estat espanyol en el seu conjunt hi ha nou centres importants de secundària oberts i a Catalunya hi ha experiència a rebre estudiants d’altres països a través de l’Institut Obert de Catalunya.
La consellera ha ressaltat el paper de la Universitat Oberta de Catalunya, la UOC, i la seva implantació cada cop més destacada, pel fer d’aportar qualitat i informació entre els universitaris que opten per la formació universitària a distància. La UOC, ha explicat Irene Rigau, va ser la primera universitat a distància que es va implantar a l’estat espanyol el curs 1995-1996, va començar amb 200 alumnes i enguany ja suma més de 45.000 estudiants de 70 països diferents.
2