• Es posa en marxa AIRE.CAT, un nou aplicatiu mòbil per a la consulta d’informació relativa a la qualitat de l’aire
  • Dues noves pàgines web ampliaran els continguts sobre els nivells de contaminació als diferents punts del territori i permetran accedir a centenars d’estadístiques dels últims anys
  • Durant l’any 2013, la qualitat de l’aire a Catalunya va ser bona en general, a l’àrea metropolitana de Barcelona es manté la tendència a la baixa dels nivells de partícules PM10 i s’estabilitza el diòxid de nitrogen (NO2), amb una lleu inclinació a disminuir
 
TES
La directora general de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran, ha presentat aquest matí les noves eines de consulta sobre la contaminació atmosfèrica a Catalunya. Es tracta de l’aplicatiu mòbil AIRE.CAT, un de geoinformació amb les dades de les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA), i un entorn web de consulta de dades històriques i balanços de la qualitat de l’aire. Tot i que la informació que contenen es publica des de fa temps, ara resulta més entenedora, amena i atractiva per als usuaris.
 
La presentació s’ha fet a Barcelona, durant la Jornada del grup de treball de millora de la qualitat de l’aire de la Xarxa de Ciutats i pobles cap a la Sostenibilitat.
 
AIRE.CAT: L’app
 
És un aplicatiu mòbil gratuït, disponible per a telèfons intel·ligents amb sistemes operatius Android i Apple, per a la consulta de dades de contaminació atmosfèrica. Amb aquesta eina, els ciutadans poden saber de manera ràpida quina és la situació de la qualitat de l’aire (bona-regular-pobra) dels punts de mesurament de Catalunya, del que és més a prop de la seva ubicació, i quina ha estat l’evolució durant l’última setmana. Els contaminants que es poden consultar són el diòxid de nitrogen (NO2), les partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10), i l’ozó troposfèric (O3).
 
Els usuaris d’aquesta app poden compartir la informació a través de twitter facebook o enviant un correu electrònic, a més d’obtenir recomanacions sobre la salut, planificar activitats esportives a l’aire lliure, o consultar el pronòstic de la qualitat de l’aire a tot Catalunya, tant per al mateix dia com per a l’endemà.
 
Aplicatiu de Geoinformació sobre les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA)
 
 
Es tracta d’un aplicatiu web per a la consulta de les dades de qualitat de l’aire sobre el mapa. Permet accedir, a temps real, a les dades sobre els nivells de contaminants que mesuren les estacions automàtiques. També permet consultar l’evolució de l’índex Català de la Qualitat de l’Aire (ICQA) i el pronòstic per a les properes hores. Tot, filtrat per estacions, per contaminants, per zones de qualitat de l’aire o per municipis.
 
 
Repositori de dades de qualitat de l’aire
 
La qualitat de l’aire a Catalunya és un entorn web que inclou els balanços i informes sobre la qualitat de l’aire des de l’any 2005. Es poden consultar per any, per contaminant i per estació.
 
A més de suposar una millora de la interactivitat, la pàgina incorpora la possibilitat de fer consultes de diversos tipus, accedir als gràfics d’evolució o descarregar les dades estadístiques de cada estació o contaminant.
 
 
La qualitat de l’aire durant el 2013
 
Durant la jornada d’avui, també s’han fet públiques les dades de qualitat de l’aire a Catalunya corresponents a l’any 2013. Els resultats indiquen que s’ha mantingut el patró dels últims anys, amb àmplies àrees del territori on no s’han produït incidències o bé han estat molt puntuals, i la confirmació de la tendència a la baixa dels nivells de partícules PM10, fenomen especialment observable a l’àrea metropolitana de Barcelona. Des del 2010, els nivells es mantenen força estables, encara que amb petits canvis d’un any a un altre.
 
Pel que fa al diòxid de nitrogen (NO2), els nivells de contaminació s’han mantingut estables en els darrers anys, amb una lleugera tendència a disminuir. D’una banda, les principals fonts d’emissió, com són el transport terrestre i la indústria, cada vegada disposen de sistemes més eficients per controlar les emissions, fet que contribueix a la disminució dels nivells mesurats. Aquesta tendència, des de fa uns anys, ha estat accentuada per l’aplicació de mesures de política ambiental per reduir els nivells i per la desacceleració de les activitats. Aquesta darrera circumstància, derivada de la crisi econòmica, si bé té efectes que incideixen favorablement en la qualitat de l’aire ambient, també limita la capacitat d’empreses i administracions per a fer les inversions necessàries en matèria de flotes i per a l’adopció de sistemes més nets.
 
Podeu consultar totes les dades relatives a la qualitat de l’aire a Catalunya durant el 2013 aquí.
 
30 anys vigilant i millorant la qualitat de l’aire a Catalunya
 
La directora general de Qualitat Ambiental ha fet una anàlisi de la qualitat de l’aire en els darrers 30 anys. Segons Farran, la millora ambiental en la indústria, amb ajuda d’una bona regulació i una bona gestió de l’administració, ha fet que s’assoleixin nivells molt baixos de contaminació en zones industrials. Ara, però, “cal posar l’accelerador per rebaixar la contaminació urbana, estretament lligada a la nostra mobilitat”. Per fer-ho, ha dit, la sensibilització és una eina imprescindible. La informació ha d’estar a l’abast del ciutadà, li ha d’arribar de forma fàcil i entenedora, perquè “estem fent una aposta clara i decidida per afrontar una nova cultura de la mobilitat en què ens hi hem de mullar tots”.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 429