El conseller Pelegrí amb unes cries de tortuga durant la visita aquest matí al CRARC
El conseller Pelegrí amb unes cries de tortuga durant la visita aquest matí al CRARC
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, s’ha desplaçat avui a Masquefa (Anoia) acompanyat pel director general de Medi Natural, Antoni Trasobares, per visitar el Centre de de recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC).
 
El CRARC és un dels centres de fauna col·laboradors del Departament d’Agricultura impulsat per l’Ajuntament de Masquefa. Els centres de fauna salvatge tenen com a funcions principals i originàries rehabilitar i alliberar, en les millors condicions possibles, els exemplars de les espècies de la fauna autòctona protegides, analitzar les causes de mortalitat i participar en programes de cria en captivitat i de conservació ex situ. Aquestes tasques, junt amb d’altres que es realitzen i que es poden portar a terme gràcies a les infraestructures i el personal capacitat de què es disposa, són les que fan dels CF una eina fonamental en la conservació de la biodiversitat: treballant tècnicament, investigant, obtenint material científic per al futur, formant, sensibilitzant i educant.
 
En aquest sentit, el conseller Pelegrí ha  explicat que “aquests centres tenen un paper social molt important, tant en la simple recollida o acceptació dels exemplars trobats pels particulars com pel que fa a les tasques educatives que s'hi realitzen”
 
Els centres de recuperació de fauna del Departament, un referent mundial
El DAAM disposa a tot Catalunya de sis centres de fauna propis dedicats a la rehabilitació de fauna salvatge autòctona –principalment protegida–, així com a la realització de programes de cria en captivitat d’espècies amenaçades:
 
·         CFS de Torreferrussa (Santa Perpètua de Mogoda, el Vallès Occidental)
·         CFS de Vallcalent (Lleida, el Segrià)
·         CFS del Canal Vell (Deltebre, el Baix Ebre)
·         CFS dels Aiguamolls de l'Empordà (Castelló d’Empúries, l’Alt Empordà)
·         CFS del Pont de Suert (el Pont de Suert, l’Alta Ribagorça)
·         Centre Ictiològic del Delta de l’Ebre (Amposta, el Montsià)
 
L’any passat, pel que fa a la rehabilitació d’espècies, el conjunt dels centres de fauna van registrar 8.218 entrades d’animals. D’aquests, un total de 2.970 (36,14%) s’han pogut recuperar i alliberar a la natura. El nombre més alt d’entrades d’exemplars correspon a Torreferrussa (5.573 entrades, 68% del total).
 
  
Fotografia de la visita al CRARC
Fotografia de la visita al CRARC
El CRARC, especialitzat en recuperació i tractament d’amfibis i rèptils
 
A banda dels 6 centres de fauna propis, el Departament d’Agricultura manté una estreta col·laboració amb el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya tant en la recuperació d’aquest grup faunístic com en la coordinació del programa de cria en captivitat de la tortuga mediterrània.
 
Aquest centre el va impulsar l’Ajuntament de Masquefa l’any 1992 i és un referent i l'únic centre a tot l’Estat especialitzat en amfibis i rèptils i dedicat a la rehabilitació de fauna autòctona amb la finalitat de retornar-la al seu hàbitat natural, promoure la recerca científica i l’educació ambiental.
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 

2  

Fitxers adjunts

El conseller Pelegrí amb unes cries de tortuga durant la visita aquest matí al CRARC

El conseller Pelegrí amb unes cries de tortuga durant la visita aquest matí al CRARC
JPG | 2571

Fotografia de la visita al CRARC

Fotografia de la visita al CRARC
JPG | 2339