Institut Català de les Dones

Acte d'homenatge a l'escriptora Carme Riera amb motiu dels 20 anys de "Dins el darrer blau"

El reconeixement ha estat organitzat per l'Institut Català de les Dones i la Institució de les Lletres Catalanes

query_builder   21 maig 2014 21:30

event_note Nota de premsa

Acte d'homenatge a l'escriptora Carme Riera amb motiu dels 20 anys de "Dins el darrer blau"

El reconeixement ha estat organitzat per l'Institut Català de les Dones i la Institució de les Lletres Catalanes

Carme Riera conversa amb Francesco Ardolino i Lluïsa Cotoner
Carme Riera conversa amb Francesco Ardolino i Lluïsa Cotoner
L’Institut Català de les Dones (ICD) i la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) han celebrat aquest vespre al Palau Robert de Barcelona un acte de reconeixement i homenatge a l’escriptora Carme Riera amb motiu del vintè aniversari de la publicació de la novel·la Dins el darrer blau.
 
La presidenta de l’ICD, Montse Gatell, i la directora de la ILC, Laura Borràs, han presentat l’homenatge que ha comptat amb la participació de Carme Riera i de diverses persones expertes i investigadores de la seva obra. Marta Font, del Centre Dona i Literatura, de la Universitat de Barcelona (UB), ha ofert la conferència “Context i escriptures de Carme Riera”; i Lluïsa Cotoner, de la Universitat de Vic, i Francesco Ardolino, de la UB, han protagonitzat una taula rodona amb l’autora.
 
La presidenta de l’ICD ha subratllat que l’homenatge a Carme Riera “és una acció de correcció del camí irregular cap a la difusió pública de l’autoritat femenina en l’àmbit de la literatura. Un reconeixement nítid i planer a les aportacions d’una dona a la cultura catalana”.  Gatell ha destacat que “des de les polítiques de dones cal posar l’accent i fer visibles totes aquelles obres que les dones han aportat i que encara avui dia romanen invisibilitzades o no prou reconegudes”.
 
Laura Borràs, directora de la ILC, ha destacat en la seva intervenció que “Carme Riera és una autora d'una trajectòria literària ben sòlida, que ha sabut bastir una obra ambiciosa que ha transitat per tots els gèneres, de la prosa intimista i poètica fins al thriller o la novel·la negra, passant per la novel·la històrica, com Dins el darrer blau. Ha atresorat premis com el Recull, el Prudenci Bertrana, el Ramon Llull, el Creixells, el Lletra d'Or o el Josep Pla, per l'obra que avui celebrem. A més del Premio Nacional de Literatura o l'Anagrama d'assaig”. També ha recordat que l’obra de la qual es celebren els 20 anys de la seva publicació, Dins el darrer blau, “és una novel·la on Carme Riera ficcionalitza una part de la història més fosca i cruel de la seva Mallorca natal: la persecució dels jueus, mal anomenats 'xuetes', per la Inquisició del segle XVII”.
 
Carme Riera, al seu torn, ha destacat diferents aspectes de la creació literària. Per exemple, ha reconegut que “la pràctica de l’autotraducció de les meves pròpies obres és un filtre que permet corregir l’original”. L’autora també ha admés que “tinc el luxe de treballar amb la literatura des del matí” i que “la pintura, la música i el cinema formen part de la meva literatura i de la meva vida”.
 
Carme Riera va nèixer a Palma de Mallorca, és catedràtica de literatura espanyola i escriptora en llengua catalana. Es donà a conèixer l'any 1975 amb la publicació del llibre Te deix, amor, la mar com a penyora, considerat un best-seller de la literatura catalana. Va ser escollida membre de la Real Acadèmia Española l’any 2012.
 
Dins el darrer blau és la història de l’intent fallit de fugida d’un grup de jueus mallorquins, que van ser finalment executats a foc el 1691. Dibuixa una societat que acull dues comunitats en un mateix espai i moment històric. Carme Riera fa comprendre en la seva narració el per què dels actes de tots i cadascun dels personatges.
 
L’homenatge a Carme Riera té lloc en el marc de la col·laboració entre l’ICD i la ILC per a la visibilització i promoció de les escriptores i les seves obres.

1  

Imatges

Carme Riera conversa amb Francesco Ardolino i Lluïsa Cotoner

Carme Riera conversa amb Francesco Ardolino i Lluïsa Cotoner 451

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia