Parc Natural de la Serra de Montsant. Autora: Judith Sabater
Parc Natural de la Serra de Montsant. Autora: Judith Sabater
Els Parcs de Catalunya ofereixen un ampli ventall d’activitats
 
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural organitza una sèrie d’activitats per commemorar el Dia Europeu dels Parcs que se celebra el 24 de maig. Aquesta data coincideix amb la creació del primer parc natural europeu l’any 1909, a Suècia. Així, des de 1999, els membres de la Federació de Parcs Nacionals i Naturals d’Europa organitzen activitats al voltant d'aquest dia (o en dies propers) a les àrees protegides amb l'objectiu de fomentar-ne el coneixement.
 
Els Parcs de Catalunya ofereixen, durant aquest cap de setmana, un ampli ventall de propostes per commemorar aquesta Diada europea: excursions guiades, activitats per a la canalla, xerrades informatives...
 
 
PARC NATURAL DEL MONTGRÍ, LES ILLES MEDES I EL BAIX TER
Festa del Parc Natural, del 25 al 27 de maig, a l'Estartit, Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Podeu trobar-hi exposicions, mercats, botigues al carrer, fotografia, tallers i molt més!
 
Títol: Apropa't al Parc. Festa del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.
Programa: consulteu el web.
Lloc: L'Estartit.
 
 
PARC NATURAL DEL DELTA DE L’EBRE
Dissabte, 24 de maig
La ruta de les llacunes.
Sortida en bicicleta d’un dia per conèixer a fons les basses de l’Encanyissada i la Tancada, aprofitant la xarxa de carrils bici que connecten les dues zones. El recorregut, de 28 km aproximadament, se realitzarà tranquil·lament durant la jornada.Trobada a les 10 h a la Casa de Fusta. Informació i inscripcions: Tel. 977 482 181
 
Xerrada "Estat dels peixos migradors del delta de l'Ebre". Nati Franch, biòloga, tècnica del Parc Natural del Delta de l'Ebre. Aules de Món Natura, 10.45h.
 
Portes obertes a l’Ecomuseu i la Casa de Fusta
Els centres d'informació i interpretació del Parc obren les seves portes al públic, que podrà gaudir de la gratuïtat de les exposicions i, si ho desitja, visitar-lo de forma guiada.
Horaris visites guiades:
Ecomuseu: 10.15, 11.15 i 12.15h.
Casa Fusta: 15.30 i 16.15h.

Diumenge, 25 de maig
Lectura d'anelles de flamencs.
Sortida ornitològica per l'hemidelta sud per observar ocells i, en la mesura que sigui possible, realitzar lectures d'anelles de flamencs.
Trobada a les 9.30h a la Casa de Fusta. Hora prevista de finalització: 13.30h.
Informació i inscripcions: Tel. 977 482 181
Es recomana dur prismàtics.


PARC NATURAL DE MONTSANT
Des de fa deu anys, el Parc Natural de Montsant, amb motiu del Dia Europeu dels Parcs Naturals, celebra el Dia del Parc a l’escola. Durant aquests anys, hem anat celebrant la jornada en diferents escoles del Priorat, i aquest 2014 es celebrarà a l’Escola Montsant de la Bisbal de Falset. El principal objectiu és apropar i divulgar els valors naturals i culturals del Parc Natural i donar a conèixer, d’una forma lúdica i cultural, els diversos projectes de conservació del patrimoni que s’hi desenvolupen.
 
La diada està prevista per al pròxim divendres, 23 de maig de 2014 al matí. Es realitzaran activitats per conèixer valors naturals del Parc, realitzades pels seus tècnics i que comptarà amb la col·laboració del Cos d’Agents Rurals. Els alumnes podran gaudir de l’alliberament d’una au rapinyaire.
 
 
 
Parc Natural de l'Alt Pirineu
Parc Natural de l'Alt Pirineu
Paratge natural de l’Albera. Festa de la Tortuga 2014
El dia 23 de maig, commemorant el Dia Europeu dels Parcs, el Paratge Natural de l’Albera, amb la col·laboració del Centre de Reproducció de Tortugues (CRT) de Garriguella, celebrarà la Festa de la Tortuga.
El que pretenem amb aquesta festa és apropar el món de les tortugues a la mainada que viu a l’entorn immediat de les seves poblacions.
És per això que s’ha convidat les escoles de primària properes al Paratge a participar-hi, amb la intenció que puguin conèixer el seu hàbitat i les problemàtiques que posen en perill la seva supervivència.
Aquest any hi participaran 120 nens i nenes de les escoles de la Jonquera i Garriguella. Tots ells fan una visita guiada al CRT i esmorzen a l’esplanada del Santuari de la Mare de Déu del Camp.
 
 
PARC NATURAL DE L’ALT PIRINEU
Excursions guiades a l’Alt Urgell i el Pallars Sobirà per commemorar la importància dels espais naturals protegits.
 
Itinerari de Sant Miquel
Diumenge 25 de maig / Vall de Sant Miquel (Alt Urgell)
Itinerari guiat per la Vall de Sant Miquel, un indret únic amb moltes curiositats per descobrir. A més de conèixer els secrets que ens depara aquest racó, amb motiu del Dia Europeu dels Parcs s'aprofitarà per donar a conèixer la feina de gestió que es porta a terme des del Parc Natural de l'Alt Pirineu.
Inscripcions: 973 35 15 11

Itinerari d'Isavarre al castell de València d’Àneu (Coorganitzada amb el Parc Nacional)Diumenge, 25 de maig / Valls d'Àneu
Un bonic itinerari que llinda amb el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i el Parc Natural de l'Alt Pirineu. El guiatge serà realitzat per tècnics dels dos parcs, que ens descobriran el patrimoni natural i cultural d'aquest particular indret.
Inscripcions: 973 62 23 35 / 973 62 40 36
 
 
PARC NATURAL DEL CADÍ MOIXERÓ
JORNADA DE PORTES OBERTES
Dissabte, 24 de maig
 
EN EL DIA EUROPEU DELS PARCS NATURALS CONEIX ELS NOUS CENTRES D’INTERPRETACIÓ DEL PARC
 
“LA CASA DEL RIU”
Acull una mostra sobre els ecosistemes fluvials: el curs principal del riu, el bosc de ribera i la fauna associada. Complementant l’exposició, hi ha un petit observatori de fauna en la confluència dels rius Segre i Bastanist.
Lloc de trobada: Casa del Riu – El Cabiscol / Martinet de Cerdanya
Visites guiades: entre les 11 i les 12 h
 
 
“CENTRE D’INTERPRETACIÓ DE LA FLORA”
Permet gaudir de l’exposició sobre les singularitats de la flora del parc. També es pot gaudir del Jardí botànic de les Trementianires.
Lloc de trobada: CI de la Flora – antiga Casa forestal / Tuixent
Visites guiades: a les 11h i a les 13 h
 
 
PARC NACIONAL D’AIGÜESTORTES I ESTANY DE SANT MAURICI
Des de fa 9 anys es commemora a tot el continent la data de creació del primer parc nacional europeu a Suècia el 1909, amb diverses activitats obertes a tothom, per a donar a conèixer aquests espais naturals protegits.

El Parc nacional es suma a aquesta celebració amb diverses activitats per apropar més els seus valors naturals i patrimonials als ciutadans.
Els dies 24 i 25 , a totes les Cases del Parc i centres complementaris, hi haurà disponibles gratuïtament publicacions divulgatives i científiques relatives al Parc per a tots aquells visitants que hi estiguin interessats. Així mateix, tots els articles propis del Parc (samarretes, gorres, bastons de caminar...) tindran un descompte del 10% com a oferta especial per a aquesta data de celebració.
Enguany, des del Parc Nacional s'han programat les activitats següents:
  • Itineraris pel Parc Nacional: Del 19 de maig al 3 de juny. Itineraris pels diferents sectors del Parc Nacional per a les escoles de les comarques d’influència. Les activitats previstes inclouen també visites a les Cases del Parc, xerrades sobre el Dia europeu i jocs relacionats amb la natura per als més petits. Es preveu l’assistència d’aproximadament 350 alumnes i professors.
  • Itinerari d'Isavarre al castell de València d’Àneu: Diumenge, 25 de maig / Valls d'Àneu. Un bonic itinerari que llinda amb el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i el Parc Natural de l'Alt Pirineu. El guiatge el realitzaran tècnics dels dos parcs, que ens descobriran el patrimoni natural i cultural d'aquest particular indret.
    Activitat conjunta amb el Parc Natural de l’Alt Pirineu.
    Per a inscripcions: tel. 973 62 40 36 / 973 62 23 35
El Parc Nacional d’Aigüestortes desitja que us sumeu a aquesta celebració de la millor manera possible: Veniu a descobrir-lo!!!
Aquestes sortides i altres activitats les podeu consultar a l'Agenda del Parc Nacional.
 
 
Paratge natural d’interès nacional de poblet
Aquest proper dissabte, 24 de maig, el Paratge Natural de Poblet es suma a la celebració del Dia Europeu dels Parcs.
Per setè any consecutiu, hem preparat diferents tallers i activitats on grans i petits podran divertir-se tot coneixent part de l'entorn de Poblet. En aquesta ocasió i aprofitant que totes les activitats es realitzaran al Parc Fluvial de l'Espluga de Francolí, el tema principal és el riu Francolí, el qual té el naixement en aquesta mateixa localitat.
Esperem que ens pugueu acompanyar, ens trobarem al Parc Fluvial d'11 del matí a les 2 de la tarda.
 
 
 
Parc natural de la muntanya de montserrat
Recorregut botànic pel Parc Natural de la Muntanya de Montserrat
El dissabte, 24 de maig, amb motiu del Dia europeu dels Parcs Naturals, el Parc Natural de Montserrat organitza una excursió guiada per un camí de la zona sud del massís per aprendre a identificar les plantes que viuen a la muntanya de Montserrat.
Una oportunitat per a conèixer el regne vegetal (herbes, arbustos i arbres autòctons) que habiten a la muntanya i veure que moltes de les espècies tenen usos medicinals, tradicionals, i fins i tot, culinaris.
L’explicació anirà a càrrec de l’Esteve Padullés, guia d’espais naturals i gran coneixedor del món de les plantes i les seves curiositats.
Vine a conèixer les plantes autòctones de la muntanya de Montserrat i els seus usos tradicionals
Punt de trobada: Àrea de lleure de Can Maçana (Carretera BP-1101)
Hora: 9.30
Durada: 4 hores aprox.
Preu: Gratuït
Cal portar aigua i esmorzar.
 
Informació i inscripcions:
Oficina del Parc Natural a Montserrat
Tel. 93 835 06 44
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 
 

2  

Fitxers adjunts

Parc Natural de la Serra de Montsant.

Parc Natural de la Serra de Montsant.
JPG | 3630

Parc Natural de l'Alt Pirineu

Parc Natural de l'Alt Pirineu
JPG | 3368