Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El Departament d'Agricultura continua apostant per la promoció de la carn de xai per a recuperar el sector

query_builder   27 maig 2014 10:46

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura continua apostant per la promoció de la carn de xai per a recuperar el sector

 
 
El director general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Miquel Molins, acompanyat del subdirector general de Ramaderia, Joaquim Xifra, i d’altres representants del Departament, va presidir, ahir, la reunió de la Taula Sectorial Agrària de l’Oví i Cabrum, que es va celebrar a la seu de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (PRODECA), del DAAM, a Barcelona, i que va comptar amb la participació per part del sector dels representants de les organitzacions professionals agràries Unió de Pagesos de Catalunya (UP), Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), ASAJA-AEALL, la Federació d’Entitats Catalanes de Ramaders d’Oví i Cabrum (FECOC), l’Associació Catalana de Fabricants de Pinsos (ASFAC), ANAFRIC-GREMSA, la Federació Catalana d’Indústries de la Carn (FECIC) i l’Associació de Ramaders de Cabrum de Catalunya (ARCC).
 
En el decurs de la reunió, el Departament va informar de l’estat de les actuacions realitzades en el marc del Pla de recuperació del sector oví i cabrum de Catalunya, presentat pel conseller Josep Maria Pelegrí el 18 d’abril de 2013.
 
Entre aquestes actuacions, que abasten diversos àmbits i que han estat consensuades i prioritzades amb el sector, destaquen les orientades a promocionar el consum de carn de xai, en les que participen tant el sector productor, com el de la transformació, comercialització i distribució. L’objectiu principal és incentivar el consum de la carn de xai i cabrit, treballant els diferents aspectes que han de permetre al consumidor percebre la carn de xai amb unes bondats nutritives equiparables a qualsevol altra carn vermella i, per tant susceptible de ser inclosa en la dieta habitual, deslligant-la d’un consum purament festiu, que és al que actualment se l’hi destina. En aquest sentit, tant el DAAM com el propi sector coincideixen en la necessitat de cercar nous formats per a les peces que es comercialitzen, més petites i fàcils de cuinar, d’acord amb els hàbits de consum actuals, essent imprescindible la col·laboració dels carnissers i restauradors per a complir aquest objectiu. El reforçament de la informació sobre l’origen de la carn en el punt de venda, l’impuls de la venda de proximitat, el suport als distintius de qualitat i les campanyes de promoció, amb xerrades tècniques i demostracions pràctiques als prescriptors de la carn de xai són altres pilars que s’ha acordat de potenciar, amb actuacions com els tasts als consumidors en general.
 
Un altra qüestió tractada en profunditat en la reunió d’ahir va ser les novetats que suposa per a les explotacions d’oví i cabrum el nou Decret d’ordenació de les explotacions ramaderes (Decret 40/2014), en què destaca, d’una banda, l’obligatorietat per a les explotacions de reproducció i reposició de disposar, en un termini màxim de tres anys, d’una tanca perimetral; i, de l’altra, les condicions d’ubicació entre les explotacions d’oví i cabrum i respecte a altres establiments que suposin un risc higiènic-sanitari.
 
Quant a la taxa d’identificació del bestiar oví i cabrum, que va entrar en vigor el passat 31 de gener, d’acord amb la Llei 2/2014 del 27 de gener de mesures fiscals administratives, financeres i del sector públic, el DAAM ha assumit el compromís de revisar aquesta taxa conjuntament amb el sector per al proper any 2015.
 
Pel que fa a les qüestions sanitàries, es va informar també del control sanitari dels ramats d’oví i cabrum, especialment pel que fa a la brucel·losi, es va analitzar la seva evolució i la situació actual, amb unes resultats per al 2013 de mínima prevalença. Aquest fet fa que el DAAM, tal i com es va informar, es plantegi l’objectiu d’iniciar, a mig termini, el procés d’obtenció per a Catalunya de “regió oficialment indemne de brucel·losi ovina i caprina”.
 
Per últim es va informar que recentment han estat realitzats els pagaments dels ajuts de les campanyes 2010, 2011 i 2012 de les línies gestionades per la Direcció general d’Agricultura i Ramaderia: “Ajuts al foment de races autòctones en perill d’extinció”, “Ajuts al foment de races autòctones en règim extensiu”, “Ajuts SANDACH”, “Ajuts per a l’execució dels Programes Sanitaris”, “Ajuts per a la millora de la qualitat de la llet”, i “Ajuts per al control oficial del rendiment lleter”.
 
I pel que fa als ajuts directes, gestionats per la Direcció general de Desenvolupament Rural, es va informar que s’ha efectuat tots els pagaments corresponents a la campanya 2013 i només manca per pagar “l’Ajut per a productors d’oví i cabrum amb producció emparada per denominacions de qualitat”, el pagament del qual ja s’està tramitant i s’abonarà al juny.
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia