FOTO WEB
Un moment de l'acte.
 
 
El director dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) a Lleida, Jaume Fabà, ha visitat, aquest matí, l’Escola Àngel Guimerà de Balaguer, que participa en el Pla de Consum de Fruita a les Escoles, visita en el marc de la qual s’ha distribuït fruita entre els escolars d’aquest centre.
 
L’acte també ha comptat amb la participació del director dels Serveis Territorials del Departament d’Ensenyament a Lleida, Miquel Àngel Cullerés, i de la directora del Servei Regional a Lleida de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, del Departament de Salut, Mercè Bieto, així com del director general de l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat), Manel Simon, entre altres.
 
Durant la visita, Jaume Fabà ha destacat la importància d’aquest Pla que contribueix a què els escolars adquireixin hàbits alimentaris saludables, a incrementar el consum de fruita dels nens i nenes catalans i a recuperar patrons de la dieta Mediterrània bàsics per a garantir una alimentació sana i de qualitat.
 
Així, Catalunya ha impulsat per cinquè any consecutiu un Pla de consum de fruita i verdura a les escoles amb el suport financer europeu i la col·laboració dels departaments d’Ensenyament i Salut i de l’Associació Catalana d’Empreses de Fruita i Hortalisses (Afrucat), que s’encarrega del subministrament de la fruita a les escoles.
 
I val a dir que, segons una enquesta realitzada per la Fundació Thao, el Pla està ben consolidat a les escoles participants (la majoria fa més de tres cursos que hi participa) i el 97% de les escoles tornarien a participar en el proper Pla, dades que –com ha assenyalat Fabà- constaten que “anem en la bona direcció i que hem de continuar apostant per aquest tipus d’accions”.
 
Un total de 181 escoles i 14.637 alumnes participen enguany en aquest pla a la demarcació de Lleida, i en el conjunt de Catalunya són 1.354 escoles i uns 170.000 alumnes. Aquesta campanya del Pla a Catalunya es va iniciar el mes de novembre de 2013 i continuarà fins juny. Es preveu distribuir 415 tones de fruita (poma, pera, mandarina, taronja, maduixot, plàtan, cirera, pastanaga i cirerol). Durant el curs 2013/2014 s'hi destinaran 1,08 milions d’euros. En total, des del curs escolar 2009-2010, s’han destinat 6.661.509,46 euros a fomentar el bon consum de la fruita. I és que a través d’aquest pla, s’està aconseguint que nens i nenes d’entre 6 i 10 anys mengin fruita, com a mínim, durant tres dies al mes.
  

Formació presencial per al professorat de primària
 
Com a novetat, aquest curs la campanya ha fet un pas endavant i, com a suport al programa, s’ha ofert al professorat de primària de les escoles inscrites al Pla una formació presencial sobre el material pedagògic “El secret de la Dayta” per tal que després sigui més eficaç la seva implementació a l’escola.
 
En concret, s’ha efectuat 86 tallers en els diferents Centres de Recursos Educatius que el Departament d’Ensenyament té arreu del territori, en els quals hi ham participat pràcticament tots els centres educatius adherits al programa.
 
D’altra banda, s’està realitzant 70 tallers en centres educatius, seleccionats entre els que van demanar l’activitat, en els quals participaran 2.000 alumnes. L’objectiu dels tallers és donar suport al lliurament gratuït de fruita i hortalisses reforçant l’adquisició d’hàbits alimentaris saludables. El taller, de dues hores de durada, s’adreça als nens i nenes de cicle inicial i mitjà de primària dels centres educatius que participen en aquest Pla.
 
Pla de consum de fruites i verdures
 
El Pla de consum de fruites i verdures a les escoles forma part de l’estratègia de la Unió Europea per a invertir la tendència a la disminució del consum d'aquests productes i incidir en els infants per a què adquireixin nous hàbits alimentaris.
 
Per aquest motiu, el Consell de Ministres de la Unió Europea (UE) va aprovar, el 18 de desembre de 2008, la concessió d’una ajuda comunitària mitjançant un Pla de consum de fruita a les escoles. Aquesta mesura pretén que els joves consumidors valorin més les fruites i hortalisses i, per tant, n’augmenti el consum futur, i també contribuir a la promoció d’hàbits de consum més saludables i, en conseqüència, reduir el risc de patir determinades malalties com ara l’obesitat i la diabetis.
 
El Pla està finançat per la UE i el DAAM. L’ajuda comunitària del Pla finança el 50% del cost de la fruita i altres despeses relacionades com ara la distribució, la logística, la comunicació, etc. D’altra banda, aquesta iniciativa es complementa amb tot un seguit d’activitats paral·leles com ara xerrades, visites a mercats o explotacions, horts escolars i unitats didàctiques, entre altres.
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 
 

1  

Fitxers adjunts

Un moment de l'acte.

Un moment de l'acte.
JPG | 333