foto de grup amb els representants de les administracions i dels centres culturals gallecs implicats en la Mostra
El delegat del Govern català a Barcelona, Fernando Brea, i el secretari general d’Emigració de la Xunta de Galícia, Antonio Rodríguez, han presentat en roda de premsa "Galícia i Catalunya, mostra agroalimentària i cultural" que tindrà lloc els dies 29, 30, 31 de maig i 1 de juny, al Moll de la Fusta de Barcelona. La presentació ha tingut lloc avui, a l’auditori del Museu d’Història de Catalunya.
Fernando Brea, que ha recordat els seus orígens gallecs, ha refermat el “compromís institucional” per coordinar accions culturals amb la col·laboració de la diàspora gallega que compta amb diversos centres a Catalunya i ha remarcat la col·laboració de totes les administracions, i, especialment, la del Departament de Cultura, que s’han implicat per donar suport a una iniciativa que permet compartir els valors i promocionar els productes i la cultura de Galícia i Catalunya.
 
El secretari general d’Emigració de la Xunta de Galícia, Antonio Rodríguez, ha destacat també la col·laboració entre administracions “perquè suposa un nou enfortiment de les bones i estretes relacions entre els pobles català i gallec i, a més, és una prova de la integració i la presència gallega en Catalunya”. Rodríguez Miranda també ha subratllat la iniciativa Galícia, Pòrtic Universal,en la qual s’emmarca la mostra, i el paper dels emigrants gallecs “que actuen com autèntics ambaixadors de la nostra terra”.
 
Per la seva banda, el director general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural; Jordi Sala, ha remarcat la importància de “generar oportunitats per als petits productors locals i de proximitat, que són, sense dubte, la peça clau per garantir un desenvolupament rural  sostenible i que contribueixi a fixar la població a les zones rurals i a posar en valor els seu treball i esforç davant dels consumidors”.
 
En aquest sentit, Sala ha destacat el suport del Departament d’Agricultura a la Mostra, que s’ha articulat a través del projecte Gustum, un projecte de cooperació interterritorial Leader, impulsat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, que pretén afavorir el treball en xarxa, i facilitar eines als elaboradors i productors per a promocionar i comercialitzar el seu producte, sensibilitzar i donar valor a aquests elements, vincular el sector agroalimentari, i estimular el seu creixement econòmic.
 
L’acte ha comptat també amb la participació del Comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme de l’Ajuntament de Barcelona, Carles Agustí, i de Xosé Carles García com a representant dels centres gallecs a Catalunya, així com l’assistència de la directora dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Barcelona, Àngels Torras, i el responsable de Relacions amb les Cases Regionals del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Xavier Cortés.
 
Mostra de productes  i de productors locals
 
Amb la voluntat de potenciar les interrelacions entre Galícia i Catalunya, la Generalitat de Catalunya i la Xunta de Galícia han posat en marxa "Galícia i Catalunya, mostra agroalimentària i cultural", que forma part de la iniciativa Galícia, Pòrtic Universal. La mostra oferirà unes aules de tast amb un ampli programa de degustacions d’un maridatge de productes de qualitat, una exposició d’artesania gallega, demostracions d’activitats artesanals, àrees d’informació turística i actuacions de grups musicals, entre els quals destaquen les dels grups Milladoiro, Riu i Xarop de Canya.
 
El Departament de Governació i Relacions Institucionals, on estan adscrits els centres culturals d’arrel gallega, ha coordinat  el suport institucional de la Xunta de Galícia, dels departaments d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, de Cultura i d’Empresa i Ocupació; així com de l’Ajuntament de Barcelona i de la Diputació de Barcelona.
 
Cal destacar també la col·laboració de l’emblemàtic Centre Gallec de Barcelona, així com de la resta de centres culturals d’arrels gallegues arreu del territori, concretament als municipis de Barcelona, Badalona, Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, la Llagosta, Lleida, Mollet del Vallès, Rubí, Sabadell, Tarragona i Terrassa.
 
La implicació dels centres culturals, amb una nova visió a l’hora de gestionar la cultura representativa d’altres comunitats de l’Estat espanyol a Catalunya, i l’aposta de la Xunta de Galícia per donar suport a la realització d’activitats que combinen la promoció de la qualitat dels productes gallecs i dels mateixos recursos turístics, són dos dels principals elements de l’organització d’aquesta mostra.
 
Aula de tast professional amb maridatge de productes de qualitat
 
"Galícia i Catalunya, mostra agroalimentària i cultural" oferirà un conjunt d’activitats que inclouen una aula de tast professional amb un ampli programa de degustacions d’un maridatge de productes de qualitat, així com àrees de promoció turística.
 
El projecte Gustum serà l’encarregat de la mostra agroalimentària catalana amb un total de 57 productors artesans agrolimentaris de diferents comarques catalanes. Cada dia haurà una mostra de 15 productors diferents: vi, oli, cervesa artesana, xocolata, galetes, formatges, embotits, licors, etc. Durant els 4 dies que dura la mostra es podran degustar els productes amb compra prèvia de  tiquets,  el 50 % del valor d’aquests tiquets seran destinats a menjadors socials (l’altre 50% serà per al productor), en l’espai també es podran adquirir qualsevol d’aquests productes.
 
Galícia, Pòrtic Universal és una infraestructura molt versàtil que inclou una exposició d’artesania gallega, una mostra de productes alimentaris gallecs amb denominació d’origen, una demostració d’una activitat artesanal gallega, àrees d’informació de Turgalicia i Xacobeo, una aula professional de tasts i actuacions de grups musicals. A més, també es vendran productes de cada consell regulador dels productes agroalimentaris emparats per denominació d’origen o indicatiu geogràfic protegit que participen en aquesta iniciativa.
 
Es pot fer seguiment de "Galícia i Catalunya, mostra agroalimentària i cultural" a través de les xarxes socials seguint l'etiqueta #MostraGaliciaCAT

2  

Imatges

foto de grup dels representants de les administracions i dels centres culturals gallecs implicats en la Mostra

foto de grup dels representants de les administracions i dels centres culturals gallecs implicats en la Mostra 2344

El secretari general d'Emigració de la Xunta de Galícia, el delegat del Govern català a Barcelona, el director general de Desenvolupament Rural del Departament d'Agricultura i el Comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme de l'Ajuntament de Barcelona

El secretari general d'Emigració de la Xunta de Galícia, el delegat del Govern català a Barcelona, el director general de Desenvolupament Rural del Departament d'Agricultura i el Comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme de l'Ajuntament de Barcelona 3019

1  

Fitxers adjunts

Annex Mostra

Annex Mostra
PDF | 137