· El Consell Social de la Llengua de Signes Catalana es reuneix per tractar-ne les línies generals
El Departament de Cultura ha elaborat un Pla per promoure l'ús, la recerca i la difusió social de la llengua de signes catalana. Els destinataris de les actuacions són tant els membres de la comunitat signant com el conjunt de la ciutadania.
Les línies generals del Pla han estat analitzades avui a la reunió plenària del Consell Social de la Llengua de Signes Catalana que ha tingut lloc al Departament de Cultura, presidida pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, acompanyat de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa.
Entre d’altres, el Pla preveu les accions següents:
- Establiment del corpus de la Llengua de signes catalana
- Impuls del coneixement de la Llengua de signes catalana a tot l’ensenyament reglat i entre el personal de l’Administració de la Generalitat
- Foment d’eines i recursos digitals de suport a la comunicació en Llengua de signes catalana
- Definició i preparació de programes d’aprenentatge de la Llengua de signes catalana a la població adulta i dels certificats d’acreditació corresponents
- Institució d’un premi al foment de la Llengua de signes catalana
El Consell Social de la Llengua de Signes Catalana, constituït el 21 de febrer de 2013 i adscrit a la Direcció General de Política Lingüística, és un òrgan de participació i assessorament del Govern integrat per institucions i entitats del sector. A la reunió d’avui hi han assistit representants de la Federació de Persones Sordes de Catalunya, l’Associació d’Intèrprets de Llengua de Signes i de Guies-Intèrpret de Catalunya i l’Associació de Pares de Nens Sords de Catalunya-l’Espai.
El Consell té les funcions d’estudiar les qüestions relacionades amb el foment i la difusió de la llengua de signes catalana i avaluar les actuacions relacionades amb aquesta llengua impulsades per la Generalitat. L’Estatut d’autonomia de Catalunya reconeix la llengua de signes catalana (art. 50.6) i disposa que els poders públics n’han de garantir l’ús i les condicions que permetin assolir la igualtat de les persones amb sordesa que optin per aquesta llengua.
1