Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté l’Alerta del Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya (INUNCAT) per les pluges intenses que s’estan donant i per la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de pluges intenses fins la propera nit i matinada.
 
Durant el vespre i fins la matinada les pluges es concentraran a la zona del Vallès Oriental i Occidental, àrea metropolitana de Barcelona, Anoia, Alt Camp, Alt Penedès, Baix Penedès, Conca de Barberà, Garraf,  Segarra i Tarragonès.
 
A la zona afectada es podrà superar el llindar d’intensitat dels 20 l/m2 en 30 minuts i acumulacions de més de 50 l/m2 en tot l’episodi, tal i com ja s’han registrat. Les precipitacions aniran acompanyades de tempesta i localment de calamarsa i, puntualment, de fortes ratxes de vent.
 
Dades d’intensitat
  • Baldomar 65,1 l/m2 en 30 minuts
  • Nulles 39,1 litres/m2 en 30 minuts
  • Ulldecona 22,2 litres/m2 en 30 minuts
  • Constantí 15 litres/m2 en 30 minuts
  • Vacarisses 12,6 litres/m2 en 30 minuts
 
Dades d'acumulació
  • Baldomar: 102,9 litres/m2
  • Nulles: 44,8 litres/m2
  • Ulldecona: 22,8 litres/m2
  • Benissanet: 21,6 litres/m2
 
Incidències relacionades amb els aiguats
Hores s’estan donant crescudes a les rieres del Vallès Oriental (Riells i Viabrea, les Franqueses, Canovelles i Granollers) i del Maresme (Cabrils). En aquest sentit Protecció Civil recorda que és important que no travesseu cap riu, ni riera ni zona inundada. Encara que no ho sembli, els cotxes poden flotar amb poca alçada d’aigua i ser arrossegats amb facilitat.
 
El Telèfon d’emergències 112 Catalunya ha rebut, en el que portem d’episodi de pluges, un total de 64 trucades. Per comarques destaquen: Vallès Oriental (33), Maresme (16), Barcelonès (3), Ribera d’Ebre (2), Selva (2) i Vallès Occidental (2), Osona (1), Noguera (1), Baix Llobregat (1) i Baix Camp (1). Per municipis: Franqueses del Vallès (15), Vilassar de Dalt (6), Canovelles (6), Mataró (4), Barcelona (3), Sant Andreu de Llavaneres (2), Riells i Viabrea (2) i Santa Perpètua de la Mogoda (2). Aquestes trucades han estat derivades als diferents cossos d’emergència per la seva resolució seguint el que s’indica a continuació:
 
Els Bombers de la Generalitat han rebut un total de 24 avisos per incidències relacionades amb la pluja des de les 14.00h. Tan sols han treballat en la meitat. A Collsuspina, han fet sanejament del teulat de l’església i d’una casa del costat perquè havia caigut un llamp poc abans de les 15.00h. Cap persona no ha resultat ferida. Només hi ha hagut destrosses materials. A Mataró, en aquests moments, els Bombers revisen un edifici de 13 plantes a l’avinguda del Maresme, número 495, perquè els veïns han alertat que també havia caigut un llamp i s’han quedat sense servei elèctric. Hores d’ara no s’hi ha detectat cap incendi. A Canovelles, també aquesta tarda, han retirat un parell de vehicles que corrien el risc de ser arrossegats per l’aigua al polígon industrial de la localitat. Un servei similar han fet a Granollers, al passeig de la Ribera. Els Bombers també havien ajudat a retirar aigua acumulada a l’estació de ferrocarril de Riba-roja d’Ebre a primera hora de la tarda.
 
Per Regions d’Emergències, aquest és el balanç d’avisos rebuts fins ara:
  • Girona: 1
  • Lleida: 1
  • Tarragona: 1
  • Terres de l’Ebre: 3
  • Metropolitana Nord: 17
  • Metropolitana Sud: 1
 
Protecció Civil de la Generalitat demana molta precaució a la ciutadania en els desplaçaments a peu i en vehicle a la zona afectada per les pluges, tant a zona urbana com a l’entorn rural i natural, en especial a les proximitats de rius i rieres. Si les fortes pluges us sorprenen mentre circuleu amb el vehicle, recordeu que cal augmentar la distància de seguretat entre vehicles i reduir la velocitat en cas de pluja intensa. Seguiu les recomanacions del Servei Català de Trànsit pel que fa a la conducció en situacions meteorològiques adverses.
 
Protecció Civil recomana que si la pluja intensa us sorprèn al cotxe, a prop de lleres, rius i guals, eviteu travessar-los, encara que estigueu circulant amb un cotxe del tipus 4x4 i malgrat semblin portar poc cabal, ja que aquest pot incrementar de forma sobtada i arrossegar el vehicle amb facilitat. Més consells a: www.gencat.cat/interior/inundacions.
 
Si sou a casa, tanqueu portes i finestres per evitar corrents d’aire que puguin atreure llamps i desconnecteu els aparells elèctrics per evitar que siguin danyats per pujades de tensió. Garantiu que els punts de desguàs a terrasses, patis, etcètera, són nets per tal d’evitar acumulacions d’aigua. Mes consells d’autoprotecció davant tempestes i llamps.