·         La Llei d’urbanisme fixa la obligació que els sòls urbans comptin amb clavegueram, enllumenat públic i pavimentació.
 
·         L’Ajuntament és l’administració competent per impulsar i aprovar el planejament necessari per a la reurbanització del barri.
 
El Departament de Territori i Sostenibilitat farà de mediador entre l’Ajuntament de Vilanova del Vallès i els veïns del barri de Rodes a l’hora d’acordar l’abast del projecte de reurbanització d’aquesta àrea. La Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme ja ha mantingut trobades amb les dues parts, per tal d’ajudar a l’apropament de posicions.
 
El barri de Rodes és una urbanització residencial amb cases unifamiliars situada gairebé en continuïtat amb el nucli urbà de Vilanova del Vallès. Tot i estar qualificat de sòl urbà, el barri no compta amb enllumenat públic i els carrers no estan pavimentats. Cal recordar que la Llei d’urbanisme fixa com a obligació per a les àrees qualificades de sòl urbà l’existència de tota una sèrie de serveis públics i que l’ajuntament corresponent és l’administració competent per garantir el compliment d’aquests requisits.
 
En aquest cas, l’Ajuntament de Vilanova del Vallès ja va tramitar la modificació de les Normes subsidiàries de planejament en els sectors del barri de Rodes. Aquest canvi ha de possibilitar la finalització de les obres d’urbanització, la implantació dels serveis públics i l’obtenció dels espais necessaris, per cessió, per tal de dedicar-los a servituds urbanístiques —vials i zones verdes—.
 
La Comissió territorial d’urbanisme de Barcelona, en la seva funció de control de la legalitat, va donar conformitat a la modificació de les Normes impulsada pel municipi l’octubre de 2013. Actualment, l’Ajuntament està redactant els projectes de reparcel·lació i d’urbanització, l’aprovació dels quals també és íntegrament de competència municipal. Els veïns de Rodes, doncs, haurien de fer front a les càrregues d’urbanització que suposarà la millora del barri.
 
 
Solucions cas per cas
 
No obstant, les dificultats dels parcel·listes per sufragar les obres a les seves urbanitzacions és una situació comú, especialment atès l’actual context de crisi econòmica. És per això que el Departament de TES ha començat el procés per elaborar una nova estratègia per a la millora d’urbanitzacions amb greus mancances de serveis.
 
Aquest programa partirà de la base d’un catàleg detallat de la situació i de l’estat de les urbanitzacions deficitàries per tal de proposar solucions a mida de cadascuna d’elles. Així, diferirà de les solucions genèriques, basades en la concessió de subvencions, que proposava la Llei de millora d’urbanitzacions amb dèficits aprovada per l’anterior Govern l’any 2009. L’aplicació de solucions genèriques per a totes les urbanitzacions i la interrupció de l’atorgament d’ajuts públics que va comportar la crisi econòmica van impedir que donés resultats positius.
 
Cal tenir en compte, però, que aquesta nova regulació que impulsa del Departament difícilment inclourà l’atorgament d’ajuts per tirar endavant obres d’urbanització i que, a més, tot just acaba d’iniciar-se’n la redacció.
 
És per tots aquests motius que el Departament de TES és partidari d’una solució acordada entre els veïns de Rodes i el consistori vilanoví que contempli l’abast de les obres i l’ajust de la inversió necessària per dur-les a terme.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 289