Després de constatar la pèrdua de superfície agrícola de la zona i la necessitat d’actuar per fer-hi front, el Parc Natural firma el primer acord de col·laboració entre propietaris de terres abandonades i agricultors que volen reactivar-les
Aquest projecte de millora rural busca poder-se estendre a altres municipis del Parc per dinamitzar l’activitat agrícola
El Parc Natural de la Serra de Montsant del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha signat un acord per fer de mediador entre propietaris de terres abandonades i agricultors que volen reactivar-les. Es tracta del primer acord d’aquestes característiques al territori del Parc i persegueix que es pugui estendre a més municipis de la zona per poder dinamitzar l’activitat agrícola.
A tot Europa, un dels paisatges més importants és el rural, i no només per raons estètiques sinó també per raons ecològiques, econòmiques, socials, culturals i patrimonials. És per aquesta raó que el Priorat, amb el seu paisatge agrari típic de muntanya mediterrània, busca ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Aconseguir-ho suposaria el reconeixement internacional del valor del model agrícola que ha sabut harmonitzar la tradició agrària mediterrània amb la innovació i la creativitat.
Però res de tot això té sentit si aquest paisatge agrari desapareix per culpa de l’abandonament agrícola. Per aquest motiu, el Parc Natural de Montsant treballa per un model de sostenibilitat que permeti, no només transformar en més sostenible l’agricultura, sinó també recuperar-la i promocionar-la.
En aquesta direcció, l'últim any s’han dut a terme diferents actuacions com la realització d’un projecte de caracterització de les zones agrícoles de Montsant, una jornada (“Eines per reactivar terres abandonades”) i el projecte pilot de recuperació de conreus, que ha culminat amb la signatura d’aquest primer acord.
El Parc ha apostat per la creació d’un model propi d’acords de col·laboració entre propietaris que tenen abandonades les terres, sigui perquè viuen fora o perquè són massa grans per treballar-les, i agricultors que vulguin recuperar-les i fer-se’n càrrec. Un acord a tres bandes en el qual cadascuna de les parts en treu beneficis: Parc Natural (diversificació i millora d’hàbitats, increment de la biodiversitat, reducció del risc d’incendis i dinamització econòmica del territori), propietari (manteniment i millora del patrimoni) i agricultor (augment de la superfície productiva, valor afegit al producte i reconeixement social per la tasca de recuperació duta a terme).
Després de la firma del primer acord de col·laboració, el Departament d’Agricultura, a través Parc Natural, té la intenció de seguir en aquesta direcció i aconseguir més propietaris i agricultors interessats en la recuperació de conreus abandonats que vulguin sumar-se al projecte, i així estendre’l a tots els municipis del Parc Natural.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
2