Molins, Pelegrí i Jubany durant la presentació de la II edició de la Setmana Bio
Molins, Pelegrí i Jubany durant la presentació de la II edició de la Setmana Bio
En aquesta edició hi ha més de 190 activitats programades amb l’objectiu de potenciar aquest tipus de producció i alimentació
 
Catalunya, pionera a l’Estat espanyol en el camp de la producció ecològica
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del cuiner Nandu Jubany, ha presentat aquest migdia a Barcelona la II edició de la Setmana Bio per l’alimentació ecològica. Enguany, Nandu Jubany s’ha volgut sumar a aquesta iniciativa i apadrinar aquesta segona edició.
 
La Setmana Bio, que enguany se celebrarà del 30 de maig al 8 de juny, compta amb més de 190 activitats programades arreu del territori català. Durant aquests dies, hi haurà xerrades divulgatives i tècniques, tastos de productes, activitats infantils, visites guiades a explotacions, menús especials a restaurants...
 
Aquesta iniciativa té com a objectiu agrupar diverses actuacions amb la finalitat de promoure i donar a conèixer la producció i l’alimentació ecològiques i difondre-les i promocionar-les sota un paraigua comú. De fet, el Programa de foment de la producció agroalimentària ecològica 2012-2014 ja preveia crear una setmana verda catalana de promoció dels aliments ecològics, semblant a la Primavera Bio italiana i al Printemps Bio francesa.
 
Segons el conseller Pelegrí, cal intensificar les actuacions de promoció i divulgació de la producció i l’alimentació ecològica per tal que la ciutadania estigui informada sobre aquest tipus de producció. En aquest sentit, la Setmana Bio és una “iniciativa d’èxit que complementa i acompanya perfectament totes les altres actuacions de foment que venim realitzant”, ha explicat el conseller. Per Pelegrí, “estem convençuts que és un format que encara permet introduir nous elements i participants que ajudaran a donar a conèixer la Setmana Bio entre més segments de la població”.
 
En aquest sentit, el conseller ha explicat que es voldria aconseguir, a mig termini, un projecte interregional de Setmana Bio entre Catalunya, França (Llenguadoc-Rosselló) i Itàlia (Emilia Romagna). La idea seria que durant una mateixa setmana es desenvolupessin activitats de sensibilització envers aquest tipus de producció i alimentació en aquestes tres regions. A llarg termini, ha explicat el conseller, l’ideal seria poder aconseguir una Setmana europea per l’alimentació ecològica.
 
Per la seva banda, el cuiner Nandu Jubany ha explicat que “a casa som uns grans defensors del producte de temporada. Des de sempre la meva filosofia culinària ha estat i és trobar l’equilibri entre una cuina tradicional de qualitat i una de moderna amb productes de la terra que passen de l’hort al plat”. Per Jubany cada dia es valora més consumir productes de temporada, ja que “és molt més bo perquè es menja a la temporada que li pertany crear-se i consumir-se, el preu és el que correspon i alhora ajudem a què els productors locals es guanyin la vida”.
 
Durant la presentació, Jubany també ha afirmat que “s’ha d’intensificar la promoció i divulgació de la producció i l’alimentació ecològica per tal que els ciutadans estiguin informats sobre els productors i els productes que tenim, que són molts. Per aquest motiu, m’he sumat a la Setmana Bio, perquè ho farà possible”.
 
L’ecològic, un sector emergent
 
El sector de l’alimentació ecològica està en creixement. Cada cop hi ha més productors i més elaboradors de productes ecològics, però també més consumidors. Concretament, des de l’any 2000, el nombre d’operadors ecològics s’ha multiplicat per més de 5 (de 450 a 2.470 operadors) i la superfície inscrita, per 10 (de 10.807 a 112.408 ha). Pel que fa a la facturació de les empreses ecològiques, l’any 2012 el sector va moure un volum de 152 milions d’euros, que suposa un increment de més del 44% respecte del 2010.
 
En aquest sentit, el conseller ha recordat que el Govern català, i especialment el Departament d’Agricultura, elaborarà i aplicarà un nou programa d’actuació en l’àmbit de la producció ecològica a partir de l’any vinent. “Les dades indiquen que tenim un sector ecològic que ofereix una gran oportunitat de negoci i un ampli ventall de sortides professionals, de manera que és important continuar invertint esforços en aquest sector”, ha afirmat el conseller.
 
Cartell identificatiu de la Setmana Bio
Cartell identificatiu de la Setmana Bio
 
Activitats diverses i per a tots els públics
 
Durant la Setmana Bio hi ha organitzades més de 190 activitats arreu del territori català. Aquestes activitats són diverses i variades. Alguns exemples són la III trobada de padrins/es de les gallines de la granja Gallarets (La Pera-Girona). Durant la trobada, es podran conèixer gallines que escolten música clàssica, que fan banys de cendres, que disposen de plantes medicinals i que són vetllades per galls empordanesos que els hi aporten pau i serenor al dia a dia. També es podrà tastar un ou d’aquestes gallines i degustar-lo en el mateix racó de l'Empordà on s'han criat, maridat amb un bon vi de l'Empordà. A més, es cuinaran aquests ous amb un forn solar.
 
També a la demarcació de Girona, s’ha organitzat la visita “Vinyes, vins i paisatges del Parc Natural de Cap de Creus”. Es visitaran els tres cellers ecològics que tenen la seva activitat al Parc Natural de Cap de Creus durant una jornada sencera, interrelacionant en tot moment la viticultura i els valors naturals i paisatgístics de l'espai natural protegit. La jornada consistirà en la visita i esmorzar a Mas Marés (celler Espelt), visita i dinar al celler Martín Faixó i es finalitzarà la jornada a la Selva de Mar amb les vinyes biodinàmiques de Mas Estela. La localització dels tres punts en triangle recorre tot el parc natural permetent l'observació durant els desplaçaments dels diferents paisatges i valors naturals del parc.
 
A Barcelona, Slow Food km 0 ha organitzat a l’Espai Boisa un show cooking a 8 mans, on 4 cuiners km 0 slow food col·laboraran en la preparació de receptes amb els productes baluards, centrant l'acte en la Vaca de l'Albera de l'Empordà. Durant la preparació s'aniran divulgant els conceptes slow food, km 0, productes eco, productes baluard, arca del gust, pesca sostenible, productes de proximitat, economia real, etc.
 
A Térmens, a l’escola Alfred Potrony demà els alumnes d’educació primària prepararan berenars creatius amb productes ecològics per a la resta de companys. A més, al matí, els alumnes d’educació infantil convidaran a esmorzar fruita ecològica els alumnes de l’Escola bressol de la població.
 
A Bellver de Cerdanya, el clúster El sol dels Pirineus ha organitzat un taller d’activitats transversals. Aquest clúster entre el Pirineu català i el francès intenta ajuntar diferents sectors econòmics amb el nexe comú que són els Pirineus. El motor és el sector turístic, però ara vol implicar també el sector primari i, en concret, de producció ecològica. El taller anirà adreçat a empreses, agents locals, tècnics i administracions i es farà al Centre d’Interpretació del Parc del Cadí a Talló. Es presentaran experiències que associen com a mínim dos agents implicats en el desenvolupament sostenible. Es treballarà el networking per tal de propiciar noves propostes innovadores, sostenibles i que posin en valor el territori tot trencant fronteres. Hi haurà un tastet de productes ecològics i artesanals organitzat per Cuina Pirinenca de Cerdanya.
 
A Amposta, es podran tastar tomàquets acabats de collir, i a Figuerola del Camp es podran visitar les instal·lacions de Set d’oli i fer una caminada per la finca.
 
Per a més informació, us podeu dirigir a l’apartat web específic de la setmana:
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat  i twitter.com/agriculturacat.

2  

Imatges

Molins, Pelegrí i Jubany durant la presentació de la II edició de la Setmana Bio

Molins, Pelegrí i Jubany durant la presentació de la II edició de la Setmana Bio 3571

Cartell identificatiu de la Setmana Bio

Cartell identificatiu de la Setmana Bio 1000