• El cap de l’Executiu ha presidit la festa de final de curs de l’escola Camp Joliu, a l’Arboç, i ha inaugurat el nou centre de visites de les Caves Llopart, de Subirats
El president amb alguns dels alumnes de Camp Joliu
El president amb alguns dels alumnes de Camp Joliu
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha lamentat aquest matí el fet que “la democràcia espanyola és encara massa jove” per encarar reptes com el del poble català, que vol decidir el seu futur. “Si hi hagués més cultura democràtica i fos més sòlida, segurament aquests problemes grans es podrien encarar amb una millor eficàcia i es podrien trobar millor les solucions”, ha declarat el cap de l’Executiu.
 
Des de l’Arboç, on Artur Mas ha presidit la festa de final de curs de l’escola Camp Joliu, el cap del Govern ha subratllat que “per poder decidir quan hi ha conflictes, no hi ha res millor que la cultura democràtica”, i ha assegurat que aquesta comença, en part, a les etapes formatives. Per això ha agraït tots els esforços que es fan a nivell educatiu perquè contribueixen, ha dit, a millorar “un país com Catalunya, que té la cultura democràtica aprofundida i arrelada i la vol exercir amb totes les conseqüències”.
 
 
Els reptes del sistema educatiu
Abans de repartir els diplomes al miler d’alumnes que actualment formen part de Camp Joliu, el president ha reflexionat sobre els reptes actuals que té el sistema educatiu i que ha resumit en tres.
 
En primer lloc, ha apuntat la necessitat “d’aconseguir que els nois i noies acabin els estudis obligatoris a l'edat que toca”. Fer-ho, ha dit, “és un signe de qualitat per al sistema educatiu”, i per això ha subratllat que “és un bon senyal” que això ja passi a Catalunya.
 
Com a segon repte del sistema educatiu, el president ha dit que cal que “quan s'acabi l'ensenyament obligatori es continuï estudiant”. En aquest sentit, ha recordat que actualment al nostre país el 40% dels alumnes que segueixen estudiant després dels 16 anys fa cicles formatius, mentre que el 60% va a la universitat. “És exactament el mateix percentatge que el que passa al conjunt d'Europa– ha afirmat Mas- i és bo per les capacitats professionals d’aquells que acaben l'escola”.
 
El tercer repte, ha dit Artur Mas, és saber “com es pot mantenir la millora del nostre sistema educatiu, que vol dir menys abandonament formatiu i menys fracàs escolar, amb menys diners”. La resposta, ha assenyalat el president, implica “treballar més, i això ho estem fent a les nostres escoles, treballar millor i fer-ho sabent que els mestres estan treballant més i millor en condicions laborals pitjors”. Una realitat que el president ha assegurat que “no pot durar sempre”, però que es reconeix i valora especialment perquè “si no fos així, la qualitat del sistema educatiu hauria baixat”.
 
En referència a la capacitat de decidir sobre la manera d’educar a les escoles, Artur Mas ha assegurat que cal donar “llibertat a les famílies perquè decideixin on volen portar els seus fills i que no hi hagi aquella temptació de dirigir des de dalt com ha de ser tot”. “A Catalunya hi ha una gran tradició d'iniciativa escolar i pedagògica des de fa dècades, amb maneres d'educar molt diferents, i totes elles són possibles i mereixen suport sense dirigismes innecessaris”, ha reblat.
 
 
Inauguració del nou centre de visites de Caves Llopart
 
Abans de visitar el Baix Penedès, el president ha encapçalat la inauguració del nou centre de visites de les Caves Llopart, a Subirats.
 
Després de fer un recorregut per les instal·lacions i conèixer tota la història de l’empresa, el president ha destacat durant el seu parlament que “cal fer un homenatge al món del cava”, però no només a les grans empreses que produeixen amb molta quantitat, sinó també a les caves més petites, com Llopart “que també ofereixen productes de molta qualitat que donen prestigi i nom al conjunt del país”.
 
“Una forma de conèixer un país i poder-lo projectar és a través dels seus productes i a Catalunya apostar pel vi i el cava és una manera d’ajudar a situar el nostre país arreu del món”, ha assegurat el president.
 
Per aquest motiu, el cap de l’Executiu ha demanat als ciutadans que “també apreciem nosaltres els nostres productes perquè valorar el que fem és també una manera d’ajudar a recuperar el país”.
 
Per últim, el president ha volgut reconèixer la feina de la família Llopart, com a exemple de tantes famílies catalanes que “amb esforç i feina han fet que Catalunya sigui un país amb sentit de la iniciativa i el treball ben fet”.

4  

Imatges

Visita a Caves Llopart (1)

Visita a Caves Llopart (1) 1564

Visita a Caves Llopart (2)

Visita a Caves Llopart (2) 2072

Festa final de curs a Camp Joliu (1)

Festa final de curs a Camp Joliu (1) 2708

Festa de final de curs a Camp Joliu (2)

Festa de final de curs a Camp Joliu (2) 3128