L’Institut Català de les Dones, del departament de Benestar Social i Família, ha iniciat aquest matí a Barcelona la darrera edició d’un cicle de formació adreçat als i les professionals que fan atenció directa en els casos de violència masclista amb l’objectiu que puguin ajudar a estabilitzar les reaccions emocionals causades per una situació crítica.
Aquest curs, el sisè d’aquestes característiques que s’organitza, ha permès formar en aquesta temàtica 180 professionals de tot el territori, la majoria dels quals exerceixen en l’àmbit social, sanitari i de seguretat ciutadana.
El curs facilita que els i les professionals que atenen dones víctimes de violència masclista, els seus fills o filles o d’altres familiars, tinguin formació especialitzada per mobilitzar la capacitat natural de les persones afectades d’influir positivament en el funcionament psicològic durant el període de crisi, de dol i de sofriment intens, i disminuir els efectes d’un trauma.
Les crisis i els traumes relacionats amb la violència masclista poden causar un sofriment psicològic sever a qualsevol tipus de personalitat. La intervenció d’emergència s’ha de produir en situacions en què es requereix una atenció psicològica immediata com a conseqüència de la vivència d’un succés crític en l’àmbit de la violència masclista. En el cas de les dones agredides o assassinades hi ha una situació extrema que genera una crisi de tota la xarxa familiar i social de la víctima.
La realització d’actuacions per a la capacitació i formació específica de professionals per a l’abordatge de les situacions de violència masclista en els diferents àmbits i formes en què es puguin manifestar és una línia estratègica de treball del Programa d’intervenció integral contra la violència masclista 2012-2015.