Ahir dilluns dia 2 de juny el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya ha publicat l’ordre AAM/168/2014, de 26 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts al sector agrícola en matèria de sanitat vegetal i es convoquen els corresponents al període 2014.
 
El treball especialitzat en matèria de sanitat vegetal requereix d’una elevada preparació, disponible solament amb personal tècnic altament qualificat, degudament format i, si és possible, amb experiència, la qual cosa suposa una dificultat de gestió directa d’aquest treball per una explotació. A més de l’alta especialització, la situació constantment canviant de l’evolució de les plagues i malalties dels cultius implica la necessitat d’un suport de personal tècnic en constant formació i permanent actualització del seu coneixement, adaptat a la realitat dels conreus i a les condicions agroclimàtiques de cada zona.
 
En aquest sentit, la normativa publicada avui preveu una adaptació progressiva del treball de la sanitat vegetal i les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) a la Gestió integrada de plagues en línia amb els objectius de la Directiva 2009/128/CE, la qual estableix el marc de l’actuació comunitària per aconseguir un ús sostenible dels plaguicides.
 
D’altra banda, la gestió de la prevenció i lluita contra plagues i malalties sovint no es pot limitar a la dimensió d’una explotació individual i necessita d’un plantejament col·lectiu i d’una visió conjunta en el territori. Les plagues considerades de quarantena i les declarades d’utilitat pública tenen moltes vegades aquestes característiques. Per aquesta raó, la present convocatòria d’ajuts a les ADV preveu actuacions especials per a la lluita contra el foc bacterià, molt necessàries per a prevenció i eradicació d’aquesta perillosa malaltia dels nostres fruiters de llavor.
 
Les ADV van ser regulades per la Generalitat de Catalunya l’any 1983 amb l’objectiu de col·laborar amb l’Administració per lluitar de manera col·lectiva contra els agents nocius dels vegetals. Això es tradueix, de fet, en una regulació del treball tècnic en l’àmbit de la sanitat vegetal des del sector privat i a iniciativa de les persones agricultores. Les ADV han estat des dels seus inicis una eina molt important en la lluita contra les plagues, malalties i males herbes habituals a casa nostra, i han suposat també un suport molt rellevant per a la prevenció i lluita d’aquelles noves especialment perilloses contra les quals s’han establert mesures obligatòries per evitar la seva introducció i propagació.
 
Aquesta gestió i col·laboració amb els organismes públics des de la iniciativa privada ha estat molt ben valorada per l’Administració de la Generalitat de Catalunya i objecte de promoció des dels seus inicis per ser una eina eficient de la lluita contra els problemes dels cultius en el territori i de foment de la gestió integrada de plagues
 
L’objectiu global dels ajuts en matèria de sanitat vegetal regulats en la Ordre publicada avui, són els serveis en matèria de sanitat vegetal adreçats a la millora de la lluita contra les plagues dels vegetals que incloguin les actuacions d’assistència tècnica i de prevenció i lluita contra aquelles plagues, malalties i males herbes prioritàries per al DAAM detallades als annexos de l’Ordre. 
 
Els ajuts per a aquesta convocatòria, estan dotats amb un import de 1.800.000 euros, essent l’òrgan instructor el Servei de Sanitat Vegetal de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia del DAAM. El termini de presentació de les sol•licituds és d’un mes.
 
Finalment destacar l’important esforç fet pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural per a mantenir anualment els imports d’aquests ajuts, atès que les ADV són considerades eines indispensables en la sanitat vegetal a Catalunya.