Avui ha tingut lloc la 7a reunió ordinària del Comitè de seguiment d’aquest Programa
El director general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Jordi Sala, acompanyat de la subdirectora general de Programació i Coordinació de la Direcció General de Desenvolupament Rural i Política Forestal del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA), Isabel Aguilar, ha presidit, aquest matí, a Barcelona, la reunió del Comitè de Seguiment del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2007-2013.
Aquest Comitè té com a missió examinar periòdicament els resultats de l’aplicació del Programa en relació al compliment dels seus objectius sobre la base dels documents presentats per l’Autoritat de gestió del Programa, la Direcció General de Desenvolupament Rural.
En aquest sentit, s’ha aprovat l’Informe Intermedi Anual 2013, que inclou una anàlisi detallada de l’execució general del PDR i de les mesures que el composen per tal d’informar sobre els avenços del programa i el seu grau d’implementació.
A data 31 de maig de 2014, el PDR de Catalunya ha executat gairebé el 85% dels 942 milions d’euros programats, és a dir, més de 800 milions d’euros, de manera que queda garantida la no pèrdua de fons comunitaris per a l’any 2014 ja que es compleix la norma n+2 i situant el seu grau de compliment per sobre de la mitjana estatal.
Cal destacar que les mesures que han suposat un major grau de compliment són l’eix d’augment de la competitivitat agrària (91%), seguit de l’eix de millora de la qualitat de vida i diversificació de l’economia a les zones rurals (88%) i de l’eix de millora mediambiental de les terres agrícoles i forestals (83%). En concret, destaca l’execució de les mesures dirigides a crear i millorar l’estructura de les explotacions agràries, infraestructures rurals i la instal·lació de joves agricultors.
Pel que fa als indicadors de seguiment, a data 31 de desembre de 2013, s’adjunta quadre amb les dades més significatives del Programa. Així, en finalitzar l’exercici 2013, el volum d’inversió generada era de 996 MEUR, més de 3.150 llocs de treball creats, i més de 25.360 contractes agroambientals i altres actuacions de gestió sostenible.
A banda de l’anàlisi del ritme d’execució del Programa, també s’ha informat sobre l’estat dels treballs de programació per al proper període 2014-2020.
La reunió ha comptat amb l’assistència de representants de la Comissió Europea (CE), amb caràcter consultiu, diferents representants d’altres Departaments de la Generalitat i vocals representants de les següents institucions i organitzacions: Direcció General de Joventut, Associació Catalana de Municipis i Comarques, Federació de Municipis de Catalunya, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Institut Català de les Dones, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, Unió de Pagesos, Xarxa Custòdia del Territori, i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
4