El conseller ha destacat que la millora dels serveis sanitaris públics es deu a la professionalitat i l’entrega dels professionals sanitaris


A la Regió Sanitària Lleida i la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran s'han reunit unes 180 persones per compartir diferents experiències impulsades en el marc del Pla de salut de Catalunya 2011-2015


El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha presidit aquesta tarda a la Seu d’Urgell una jornada en què han participat més de 180 professionals sanitaris de la Regió Sanitària Lleida i la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran amb l’objectiu d’analitzar el grau d’implementació i impulsar el desplegament del Pla de salut de Catalunya 2011-2015. Boi Ruiz ha aprofitat la sessió per agrair als professionals de salut la tasca que realitzen cada dia.

 

El conseller ha parlat de la necessitat de desenvolupar polítiques sanitàries que donin resposta a les necessitats de les persones i als nombrosos canvis de paradigma, com el del model assistencial. “Els serveis públics han de guanyar competitivitat. Una manera d’aconseguir-ho és integrar serveis i oferir una atenció transversal als usuaris”, ha remarcat.

 

Durant la jornada, els professionals i els proveïdors sanitaris de les dues Regions Sanitàries han presentat alguns dels projectes que es duen a terme al territori per tal de millorar l’atenció sanitària, la qualitat de vida de les persones i la sostenibilitat del sistema sanitari.

 

Entre les experiències presentades en el transcurs de la jornada cal mencionar aquelles que s’han emmarcat en un primer bloc centrat en el desplegament territorial del Pla interdepartamental de salut pública, en què s’han presentat experiències per impulsar la salut comunitària, augmentar les activitats comunitàries de les oficines de farmàcia, evitar el malbaratament d’aliments i promoure el consum de fruita.

 

En un altre bloc, entre les experiències presentades respecte a la millora de l’eficiència i la qualitat dels serveis sanitaris destaquen la gestió conjunta dels serveis sanitaris i socials; el programa Teleictus en hospitals geogràficament aïllats; la valoració clínica i d’ortogeriatria amb l’experiència del model de col·laboració proactiva geriatria-traumatologia; l’augment de resolució en l’atenció als domicilis gràcies a les tauletes tàctils en xarxa, i el programa d’alta precoç d’obstetrícia i de seguiment del postpart a l’Alt Urgell.

 

En el tercer i últim bloc s’ha valorat la transformació del model assistencial amb les aliances i les sinergies. En concret, la primera de les intervencions d’aquest bloc s’ha centrat en la creació del nou ens sanitari únic de Lleida. També s’ha abordat la gestió del canvi de l’organització vertical a l’organització transversal en el sistema assistencial; l’organització assistencial de l’Hospital de la Cerdanya; la direcció assistencial territorial integrada a l’Alt Urgell; l’augment de la resolució i la cartera de serveis a les unitats de gestió de primària, i el nou model assistencial de les especialitats mèdiques als hospitals comarcals.

 

 

 

Què és el Pla de salut de Catalunya 2011-2015?

 

El Pla de salut de Catalunya 2011-2015 és el marc de referència per a totes les actuacions públiques en matèria de salut en l’àmbit de la Generalitat de Catalunya. Aquest document estratègic articula la reforma del sistema sanitari català sobre tres eixos d’acció que donen resposta a les noves necessitats socials: l’abordatge de les malalties més comunes, l’atenció integral als pacients crònics i la modernització organitzativa.